İzmir Kent Konseyi Başkanı Seniye Nazik Işık, önceliklerinin depremden etkilenenlerin sağlıklı barınma ihtiyaçlarını çözmek olduğunu söyledi.

Gayretimiz sağlıklı barınma hakkı için

AYCAN KARADAĞ

İzmir Kent Konseyi Başkanı Seniye Nazik Işık, afet sonrası dayanışmanın önemine vurgu yaparak, depremden etkilenen yurttaşların sağlıklı barınma hakkı için çalıştıklarını söyledi.

Işık, çalışmalarla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Türkiye, İzmir için nasıl büyük bir yürek olarak attığını gösterdi. 3 arkadaşımız farklı alanlarda sorumluluklar üstlendiler. Yardımların doğru yerlere sağlıklı şekilde ulaştırılması için faaliyet yürüttüler. Büyükşehir’e ilaveten Kızılay ve AFAD ile çalışmak için de uğraştık. Bu bağlantıyı sadece çadır alanları için kurabildik. AFAD, Kızılay afetlerle ilgilenen kurumlar ama bizimle ile bağları çok zayıf. Bu deneyimden bize çıkan dersler var. Depremden etkilenen yurttaşlarımızın sağlıklı barınma hakkı için çalışıyoruz. İnsanlar depremden aynı şekilde etkilenmiyor. Gelir durumuna yaşadığı yere yaşına cinsiyetine göre farklı etkileniyor.”

KATILIMCILIĞI ARTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ

Konsey olarak belediye bünyesinde şube müdürlüğü kurulduğunu belirten Işık, “Türkiye’de ilk kez yaşanan bir durum oldu. Belediye meclisinde sandalye ile temsil hakkı istedik. Bu sandalye isteğimizin şöyle bir önemi var. Ortaklaştırılmış bir sivil inisiyatifin mecliste bulunduğunu göstermek çok önemli bir durum. Pandemi ve bina onarımı nedeniyle şu an bürokratların yanında oturuyoruz. Arzu ettiğimiz düzeyde bir görünürlük şu an yok. Kent konseyinin buradaki çalışma şartları ne insani ne de yeterli. Tek kişiye inmiş bir personeli varken bizim tahayyül ettiğimiz bir çalışma için mekân olarak yetersiz. Bizim şu anda personel sayımız 15’e yükseldi. Zaman içerisinde bu sayı artabilir. Bizim çalışma ortamımızın daha iyileştirilmesi için Tunç Başkan ile görüştük ve şu an Çankaya’da bir binaya taşınmak üzereyiz” dedi.

Işık sözlerine şöyle devam etti: “Gediz Havzası ile ilgili kirlilik sorunlarını ele alan korunmasını amaçlayan bir yaklaşım benimsedik. 4 il 16 ilçeden geçen Gediz Havzası ile ilgili bir toplantı düzenlemek istiyoruz. Yaşadığımız pandemi devam ediyor, İzmir depremi yaşandı. Bu olaylar belediyelerin stratejik planlarını revize etmesine sebep olacak. Bizimde çalışmalarımız bu revize çalışmalara nasıl katkıda bulunabiliriz temelli ile ilerliyor. Kentimizde katılımcılığı artırmaya çalışıyoruz. Bizim özellikle pandemi koşullarını dikkate alarak dijital katılımcılığı arttırma üzerine odaklandık. İzmir Büyükşehir kararlarını, önergeleri İzmir Referandum diye bir grup açarak katılımcılığı daha üst düzeylere çıkarmaya çalışacağız. İnsanları hem önerileri ile hem de önergelere ne oy verirlerdi temalı proje olacak. Kent Konseyi olarak bizim onlarca projemiz kendini göstermeye başladı. Buradaki akılı ortaklaştırma çok önemli. Pandemi şartları nedeniyle dış ilçelerimizle eylemli programlarımız sekteye uğradı. Şimdi tekrar alana dönüş çalışmalara yapmayı düşünüyoruz. Ne kadar gerçekleştirebiliriz bilmiyorum. Gerek ilçe gerek büyükşehir belediyelerinin deprem ve pandemi yüzünden ulaşım sıkıntıları yaşadığını da biliyoruz.”