Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınıp sonra serbest bırakılan Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa....

Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınıp sonra serbest bırakılan Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, Levent Ersöz’de bulunan belgeler ile ilgili dün yeniden gözaltına alındı. ‘Karargâh evleri’ ile anılan Neriman Aydın da ikinci kez gözaltında....

Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi ve yazarı Mustafa Balbay, Ergenekon soruşturması kapsamındaek ifadesi alınmak üzere dün yeniden gözaltına alındı. Ankara'da dün sabah gazeteye gelmeden, evinden alınan Balbay, savcının istemiyle Ergenekon savcılarının bulunduğu İstanbul'a getirildi. Balbay, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne götürülerek burada ifadesi alındı. Balbay'la birlikte “Toplumsal Haber” adlı sitenin sahibi Neriman Aydın da ifadesi alınmak üzere gözaltına alındı.
Ergenekon soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısının talimatı üzerine, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, dün sabah erken saatlerde Mustafa Balbay ile Neriman Aydın'ı evlerinden gözaltına alarak Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirdi, ardından da istanbul'a gönderdi. Balbay'ın emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün evinden çıkan belgelerle ilgili sorgulanacağı bildiriliyor. Ersöz'ün, Jandarma İstihbarat Başkanlığı döneminde yaptığı görüşmeleri kamera ile kayda aldırdığı, Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay'ın da kayda alınan isimler arasında olduğu öne sürülmüştü.

İLK KEZ 6. DALGADA ALINMIŞTI
Mustafa Balbay’ın Avukatı Akın Atalay, müvekkilinin zorla getirme kararı ile çağırıldığını belirtti. Bir gözaltının olmadığını savunan Atalay, Balbay’ın ifade için davet edilmediğini kaydetti. Balbay’ın polis nezaretinde götürüldüğünü söyleyen Atalay, doğrudan İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın huzuruna çıkarılacağını ifade etti.
Mustafa Balbay, 1 Temmuz 2008’de Ergenekon soruşturmasının 6. dalgası kapsamında Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, emekli orgeneraller  Şener Eruygur, Hurşit Tolon ile birlikte göz altına alınmış bir süre gözaltında sorgulandıktan sonra çıkarıldığı mahkeme tarafından serbest bırakılmıştı. Balbay bırakıldıktan sonra "gazeteci kimliğimle alındım, gazeteci kimliğim ile bırakıldım" demişti.

KÖŞE YAZISI: RECEBİSTAN DEMOKRASİSİ
Balbay, dün Cumhuriyet'teki köşe yazısında Türkiye'deki demokrasiyi ele almış ve makalesinin başlığını "Recebistan demokrasisi" koykuştu. Balbay, yazısında Başbakan Tayyip Erdoğan'ı sert bir üslupla eleştirmiş, Başbakan'ın, kendisine karşı çıkanlara, muhalefet edenlere ceza kesen, dikensiz gül bahçesi özlemi çeken biri olduğunu bildirmiş, Türkiye'deki demokrasiyi "Recebistan demokrasisi" olarak adlandırmıştı.

‘AYDINLAR’IN EVİ KARARGÂH EVİ’
Neriman Aydın da Ergenekon soruşturmasının 6. dalgasında kardeşi maliye müfettişi Kemal Aydın'la birlikte gözaltına alınmış ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Aydın kardeşlerin adı "karargâh evleri" ile birlikte anılıyordu. Aydın kardeşlerin TSK ile ilgili istihbari bilgileri subaylar aracılığı ile toplayıp bu bilgileri alt rütbelerdeki subaylar arasında yayarak darbe zemini oluşturmaya çalıştıkları belirtiliyordu. Aydın'ların "Karagah evleri" bünyesinde kurdukları Ankara Hücresi'nde Ergenekon soruşturmasında gözaltına alınan beş teğmenin Hava Harp Okulu öğrencilerine ders verdiği ileri sürülmüştü.

MİSAFİRPERVER OLDUĞU İÇİN!
Soruşturmanın 7'nci dalgasında tutuklanan Teğmen Mehmet Ali Çelebi, mahkeme ifadedesinde tutuklanan Kemal Aydın ile Neriman Aydın'ın Genelkurmay Başkanlığı nezdinde "itibarlı kişiler" olduklarını öne sürmüştü. Neriman Aydın, savcılık ifadesinde, evlerinde yaşanan yoğun misafirlik hareketini misafirperverliğine bağlamıştı. Harp Okulu öğrencisi yeğenlerinin dışında okuldan arkadaşlarının da zaman zaman evlerine geldiğini belirtmişti. Aydın ayrıca, insani bir görev olarak  öğrencilerin mezuniyet sonrası da problemleriyle ilgilendiğini söylemişti. BirGün