25 Nisan'da tutuklanan JINNEWS muhabiri Beritan Canözer hakkında tahliye kararı verildi.

Gazeteci Beritan Canözer hakkında tahliye kararı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında 25 Nisan’da gözaltına alınan ve 4 meslektaşı ile tutuklanan JINNEWS muhabiri Beritan Canözer hakkında tahliye kararı verildi.

MA'nın haberine göre; Canözer hakkında "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Dosya üzerinden tutukluluk incelemesi yapan heyet, Canözer'in adli kontrol talebiyle serbest bırakılmasına karar verdi. 
 
Tahliye kararında, dosyada ki delil durumu, atılı suçun vasıf ve mahiyetinin değişme ihtimali, kaçma ve delil karartmaya yönelik somut delil bulunmadığı belirtildi. Kararın cezaevine gönderilmesinin ardından Canözer’in tahliye edilmesi bekleniyor.

***

BERİTAN CANÖZER KİMDİR?

1994’te Diyarbakır'da doğdu. Gazeteciliğe 2013’te Türkiye'nin kadın odaklı ilk haber ajansı JİNHA'da başladı. 2016 yılında KHK ile JİNHA'nın kapatılmasının ardından JinNews'te çalışmaya başladı. Birçok kez evi basıldı, gözaltına alındı, tutuklandı, yargılandı.

16 Aralık 2015'te Diyarbakır Sur’da “sokağa çıkma yasağını” protesto etmek için düzenlenen bir gösterinin ardından gözaltına alındı.  Ardından sosyal medya paylaşımları ve haber notları gerekçe gösterilerek tutuklandı. 123 gün tutuklu kaldıktan sonra 26 Mart 2016'da tahliye edildi. Ancak 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ardından Yargıtay cezayı bozdu ve beraat etti.

2018’de Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Canözer hakkında bir soruşturma daha açtı. “Örgüt üyeliğinden” yargılandı, beraat etti.

2020’de 2013 ile 2016 yılları arasında yaptığı Twitter ve Facebook paylaşımlarının yanı sıra 4 gönderiye yaptığı yorum ve 1 beğeni nedeniyle “örgüt propagandası” suçlamasıyla açılan davada 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

2022’de Twitter’dan kendisine ait olmayan bir hesabının YPG/YPJ'liere ait haberler ve fotoğrafları paylaştığı için de yargılandı. Bu nedenle  3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çaptırıldı.