Gazeteci katiline hapis cezası

Slovakya’da araştırmacı gazeteci Jan Kuciak’ı öldüren kiralık katil Miroslav Marcek’e 23 yıl hapis cezası verildi. Başbakan Rober Fico’yu istifaya götüren cinayet, 2018 yılında işlenmişti. Araştırmacı gazeteci Jan Kuciak, yolsuzluk soruşturmalarını ve organize suç dünyası ile resmi yetkililer arasındaki ilişkileri araştırmasıyla tanınıyordu.

‘HAFİFLETİCİ SEBEP’

Kuciak’ı daha önce tehdit ettiği bilinen patron Marian Kocner’in gazeteciyi öldürmesi için Marcek’i kiralık katil olarak tuttuğu cinayet sonrası anlaşıldı. Başkent Bratislava’nın kuzeyindeki Pezinok kentindeki davada, mahkeme 27 yaşında olan gazeteci ile nişanlısını öldüren tetikçiyi suçlu buldu. Başyargıç Ruzena Szabova, aynı zamanda eski asker olan tetikçi Marcek’in ‘suçunu itiraf etmesi ve yetkililerle işbirliği yapmasını hafifletici gerekçe’ saydıkları için cezasını 23 yıla indirdi.

Gazeteci Kuciak, öldürüldüğü sırada İtalyan mafya grupları ile Slovak siyasi sistemi arasındaki bağlantılar üzerinde çalışıyordu. Cinayeti azmettiren patron Marian Kocner ise ‘çifte cinayeti organize etmek ve kiralık katil tutmak’ ile başka bir davada yargılanıyor.