Gazeteci Oğuz Güven tutuklandı

Cumhuriyet.com.tr'de yer alan “İlk FETÖ iddianamesini hazırlayan Başsavcı Mustafa Alper’i kamyon biçti” başlığı nedeniyle 12 Mayıs'tan beri gözaltında bulunan sitenin Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla tutuklanması istemiyle nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. Güven, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Tutuklanan Cumhuriyet gazetesinin internet sitesi Genel Yayın Yönetmeni kararın ardından, "Bu çürümüşlük karşısında yapacak bir şey yok" açıklamasında bulundu. Oğuz Güven Metris Cezaevi'ne sevk edildi.

DHA'nın haberine göre, Emniyetteki işlemlerinin ardından bugün Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na sevk edilen Güven savcılığa verdiği ifadede, söz konusu başlığın kendisi tarafından atılmadığını söyledi.

Editöre kazaya ilişkin, “İlk FETÖ iddianamesini hazırlayan Mustafa Alper’in aracını kamyon biçti” olarak tweet atmasını söylediğini anlatan Güven, “Ancak ‘Başsavcı Mustafa Alper’i kamyon biçti’ şeklinde tweet girmiştir. Tamamen yanlışlık sonucu internetin getirdiği rekabet ve hız faktörü göz önünde bulundurularak biran önce haberi duyurmak amacıyla bu şekilde bir yanlışlık meydana gelmiştir” dedi.

"55 saniye sonra kaldırıldı"

Söz konusu yanlış tweetin atıldıktan sadece 55 saniye sonra kaldırıldığını söyleyen Güven, “Bu da ilk tweetin sehven girildiğinin göstergesidir” dedi. Haberin içeriği incelendiğinde herhangi bir şiddet çağrısı ya da terör örgütünün övülmesi amacı olmadığının ortaya çıkacağını söyleyen Güven, “Tüm haberlerimize bakıldığında merhum Başsavcıya ilişkin en ufak kötü niyetimizin olmadığı ortaya çıkmaktadır” dedi.

gazeteci-oguz-guven-e-tutuklama-talebi-287065-1.

Güven savcılığa verdiği ifadenin ardından, “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan tutuklanması istemiyle nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Mahkeme tarafından tutuklanan Güven, Metris Cezaevi'ne götürüldü.

Güven'e destek vermek amacıyla Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneşve çok sayıda gazeteci Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne gelmişti.

Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu, Radikal, CNN Türk, Kanal D, Hürriyet, Sözcü ve son olarak Cumhuriyet gazetesinde yayın yönetmenliği yapan Oğuz Güven'in "kaçma şüphesi bulunduğu" iddiasıyla gözaltı süresini 7 güne uzatarak 'terör örgütü propagandası' ve 'kişinin hatırasına hakaret'le suçlaması yöneltmişti.

Cumhuriyet.com.tr, daha sonra haberin başlığını "İlk FETÖ iddianamesini hazırlayan Başsavcı Mustafa Alper kamyon kazasında feci şekilde can verdi" şeklinde değiştirmişti.

***

gazeteci-oguz-guven-tutuklandi-287155-1.

Tanrıkulu: Çağlayan Adliyesi yargının ve adaletin mezarı oldu

Cumhuriyet Gazetesi internet sitesinin genel yayın yönetmeni Oğuz Güven'in tutuklanmasının ardından Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Barış Yarkadaş ve Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş birer açıklama yaptı.

Güven’in tutuklanan 165'inci gazeteci olduğunu vurgulayan Milletvekili Yarkadaş, “Türkiye düşünceyi ifade özgürlüğündeki 163’üncü sıradaki yerini de ne yazık ki bir kez daha muhafaza etmiştir. Bu haberde herhangi bir hakaret yoktur. Terör propagandası yoktur. Gazeteci arkadaşımız Oğuz Güven yaklaşık 40 yıllık gazetecidir. Terör örgütlerine her zaman tavır almış bir arkadaşımızdır. Oğuz Güven 1997’de bir kitap yazmıştı 'Zordur Zorda Gülmek' diye… Kitabında 12 Eylül darbesinin ardından yaşanan trajikomik gözaltı ve tutuklamaları öyküleştirmişti. Şimdi kendisi de öyküleştirdiği o kitabın kahramanlarından biri haline geldi. Ne yazık ki darbe dönemlerini aratmayan bir uygulama ile karşı karşıyayız. Bu dava basın tarihine ‘Başlık Davası’ olarak geçecektir. Bir başlıktan terör örgütü propagandası üretilmiş ve bir gazetecinin tutuklanmasına yol açılmıştır” dedi.

Sezgin Tanrıkulu da "Yargının tükendiği, bittiği ve her gün kendisini yok ettiği bir dönemi Türkiye tarihi yaşamadı. Ama maalesef bu adliye yargının ve adaletin mezarı oldu maalesef" diye konuştu.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş ise şunları söyledi:

“Biz bugün çok üzgünüz. Ahmet ve Nedim tutuklandığında bu ülkeye yazık oluyor demiştik. Gerçekten bu ülkeye çok yazık oluyor. Bir başlık nedeniyle yönetim kurulu üyemiz, bir genel yayın yönetmeni tutuklandı. Bir başlık nedeniyle gazeteciler tutuklanıyorsa artık hiç kimsenin düşünceyi ifade özgürlüğünün olmadığını kesinlikle söyleyebiliriz. Gazetecileri tutuklamak bu ülkedeki sorunları çözmüyor. Bütün siyasetçileri bütün vicdan sahibi insanları gazetecilik mesleğinin önündeki engelleri kaldırmaya davet ediyorum. Gazetecilik suç değildir. Gazetecilik halkın haber alma hakkı için yapılan bir meslektir."