Gazeteciler, 5 Kasım Gazetecilik İçin Ayağa Kalk Günü’nde, Taksim’de tutuklu gazetecilere özgürlük ve medya üzerindeki baskıların son bulması talepleriyle yürüdü...

SEVGİM DENİZALTI

Gazetecilere Özgürlük Platformu’nun (GÖP) çağrısıyla, Taksim Tünel Meydanı’nda bir araya gelen gazeteciler, basına özgürlük talebiyle Taksim Meydanı’na yürüdü. Aralarında GÖP temsilcileri, TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, uzun süre tutuklu yargılanan gazeteciler Ahmet Şık, Nedim Şener, Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, 166 yıl hapis cezasıyla yargılanmış olan gazeteci Vedat Kurşun, Ahmet Nesin, Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel ve CHP milletvekili Melda Onur’un da  bulunduğu grup, “Özgür basın varsa özgür toplum vardır” pankartı açtı. Tutuklu meslektaşlarının resimlerini taşıyan gazeteciler, yürüyüş boyunca “AKP elini medyadan çek”, “Zindanlar boşalsın basına özgürlük”, “Özgür basın susturulamaz” sloganları attı.


74 GAZETECİ HAPİSTE!
Taksim Meydanı’nda gazeteciler adına açıklama yapan GÖP Dönem Sözcüsü, ÇGD Genel Başkanı Ahmet Abakay, Türkiye’de 74 gazetecinin aylardır, yıllardır cezaevlerinde tutulduğuna dikkat çekti. Terörle Mücadele Yasası başta olmak üzere, birçok yasa ile iktidarı hedef alan en sıradan eleştirilerin bile terör propagandası ya da terör örgütü üyeliği olarak yorumlandığını belirten Abakay, “Siyasi iktidar, yandaş olmayan, kendisine karşı görüşleri savunanlar üzerinde ağır baskı uygulanmakta, bazılarının işlerine son verilmekte, işten atma tehditleri gündemde tutulmaktadır. Cezaevlerindeki meslektaşlarımız, dışarıdaki gazeteci ve yayıncılar için tehdit unsuru olarak da kullanılmaktadır. ‘Sessiz olmazsanız siz de onlar gibi cezaevlerini boylarsınız’ algısı yaratılmaktadır” dedi.
Abakay, şöyle devam etti: “Gazetecilere Özgürlük Platformu olarak, hem iktidarın hem yargı kurumunun yetkililerini basın, düşünce ve ifade özgürlüğüne kavuşmaları konusunda duyarlı olmaya, gereğini yerine getirmeye davet ediyoruz. Cezaevlerindeki meslektaşlarımız derhal serbest bırakılmalı, yargılanmaları tutuksuz sürdürülmelidir.”


ÖLÜM HABERİ YAPMAK İSTEMİYORUZ

Abakay, cezaevlerinde devam eden ve giderek yaygınlaşan açlık grevleri konusundaki endişelerini de dile getirdi: “Gazeteciler, yayıncılar olarak, yıllardır ölen, öldürülen vatandaşlarımızın haberlerini yapmaktan yorulduk. Bunlara bir de cezaevlerinde, açlık grevlerinde yaşamını yitirenlerin ölüm haberlerini eklemek istemiyoruz. Bu konuda hükümet yetkililerinin cezaevlerinden yükselen sese kulak vermelerini bekliyoruz.”

***
KİM NE DEDİ?


Barış Terkoğlu: Bugün dünyanın birçok yerinde gazeteciler eylemde, gündem Türkiye’deki tutuklu gazeteciler oldu. Türkiye en çok gazeteci tutuklayan ülke, bu meslek grubuna yönelik kinden değil Türkiye’deki siyasi iktidarın ve onu paylaşan güçlerin gerçekten gazetecilik yapılmasını istemediği, yolsuzlukların, gayri meşru ilişkilerin yazılmasını istemediği için oluyor.
Nedim Şener: Türkiye’de gerçeklerle toplum arasında bariyer kurmak isteyen bir iktidar var bu bariyeri yıkmak için gazeteciler sokağa çıkıyor. İnsanları hapse tıkarak cezalandırarak işsiz bırakarak türlü sansür uygulanıyor. İşi otosansüre dönüştürerek bir baskı ortamı var, bunu yıkmaya çalışıyor gazeteciler.


Şükran Soner: Dünya bu yılı Türkiye gündemi yapma gereği duyuyor. Meslektaşlarımın bir sorunu var, işi olacaksa işte kalacaksa da program yapacaksa da eyleme gelemiyor. Görülmeyen otosansürün ne kadar çarpıcı olduğunu gösteriyor. Gazetecilerin patronlar tarafından cezalandırıldılar bu yüzden meslektaşlarımızın burada olma şansı kalmadı.
Barış Pehlivan: İçerideyken 20 ay boyunca dışarıdaki gazeteci arkadaşlarımızın yürüyüşlerini izledik, içeride insanı güçlü tutan bu yürüyüşlerdi. Zindandakiler hala çıkmadı, içeriden dışarıya çıkan olaraa içeridekiler için yürüyorum. Artık zulümdar olduklarını iyice tescil ettirdiler, hukuk tanımamazlıklarını tescil ettirdiler. Eskiden bizleri öldürüyorlardı, vuruyorlardı, yakıyorlardı, suikast düzenliyorlardı şimdi hapse atıyorlar.


TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi: Bugün gerçekleştirdiğimiz yürüyüş “Gazetecilik için ayağa kalk” yürüyüşüydü, ancak sadece gazeteciler için değil bütün halk için ayağa kalkıyoruz. İçeride olan, yargılanan, baskı altında olan bilim insanları, sendikacılar, öğrenciler, aydınlar, yazarlar, kısacası bütün halkın, ezilen halk kesimlerinin hak talepleri için ayağa kalktık.
Vedat Kurşun: Şu anda 100’ün üzerinde basın emekçisi tutuklu. Tayyip Temel, 55 gündür açlık grevinde. 5 Kasım’dan itibaren cezaevlerinde bütün tutsaklar açlık grevine başlayacak. Başbakan Erdoğan, blöf yapıyorlar diyor. Biz gazeteciler olarak inadı bırakın, açlık grevi yapan tutsakların taleplerini dikkate alın, ölümleri durdurun diyoruz. Tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasını istiyoruz.