Diyarbakır’da gözaltı süreleri uzatılan 20 gazeteci için meslektaşları, polis ablukası altında basın açıklaması yaptı: “Meslektaşlarımızı serbest bırakın”.

Gazeteciler boyun eğmez
Fotoğraf: MA

Haber Merkezi

Diyarbakır’da aralarında Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş Başkanı Serdar Altan ile Jinnews Müdürü Safiye Alagaş’ın da bulunduğu 20 gazetecinin serbest bırakılması için açıklama yapıldı. 8 Haziran’da gözaltına alınan ve gözaltı süreleri 16 Haziran’a kadar uzatılan gazeteciler için açıklama, polis ablukasındaki Ari Yapım önündeki gerçekleştirildi.

SERBEST BIRAKIN

Burada konuşan DFG Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu, gözaltına alınan gazetecilerle birlikte çalışma alanlarındaki ekipmanlara da el konulduğunu belirterek “Gerekçesiz yapılan bu el koyma işlemiyle birlikte bu prodüksiyon şirketlerine girişler de engelleniyor” dedi. Yandaş medyanın gazetecileri hedef gösterdiğine vurgu yapan Müftüoğlu, şunları dile getirdi: “İktidarın saldırılarının yanında bir de yandaş medyanın saldırılarına maruz kaldık. Bize iktidarın diliyle yaklaşan, gazetecileri hedef gösteren bütün medya kuruluşlarını kınıyoruz. Halk için hakikat haberciliği yapanlara saldıran bu dil, toplum dışı bir dildir. Bu dili kabul etmiyoruz. Gazetecilik suç değildir. Günlerdir iktidarın siyasi amaçları doğrultusunda gözaltında olan arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz.”

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu adına konuşan Roza Metina gazetecilikten vazgeçmeyeceklerini kaydederek şöyle konuştu: “Gazetecilik yapmaya devam edeceğiz. Bugün olduğu gibi yarın da hakikati savunacağız. Bu hukuksuzluk karşısında direneceğiz.”

62 KURUM VE 837 GAZETECİ: MESLEKTAŞLARIMIZA TANIĞIZ

837 gazeteci ve 62 medya kuruluşu, gözaltındaki gazetecilerle dayanışma metnine imza attı. Ortak açıklamada “Özgür basın susturulamaz” diyen gazeteciler, gözaltındaki meslektaşlarının yanında olduklarını duyurdu: "Biz, meslektaşlarımıza tanığız. Büyük bir özveriyle halkların haber alma hakkı için çalışan özgür basın geleneği açısından bu baskı ve yıldırma politikaları tanıdık olsa da, bu operasyonlara ve yıldırma politikalarına alışmayacağız. Gözaltında tutulan Kürt gazeteciler hemen serbest bırakılsın.”

Aralarında TİHV, Diyarbakır Tabip Odası, DİSK Diyarbakır Bölge Başkanlığı ve TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu’nun da bulunduğu demokratik kitle örgütleri ile meslek örgütleri de gözaltılara ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, “Halkların haber alma hakkı engellenemez” denildi, gazetecilerin serbest bırakılması istendi.

BİR GÖZALTI DAHA

20’si gazeteci 21 kişinin gözaltına alındığı soruşturma dosyasında, bir kişinin daha gözaltına alındığı öğrenildi. Kısıtlılık kararı bulunduğu için dosya hakkında bilgi edinilemiyor.