Gazeteciler Charlie Hebdo için Fransız Konsolosluğu'na yürüdü

Fransa'nın başkenti Paris'te mizah dergisi Charlie Hebdo'ya cihaçı saldırganlar tarafından yapılan saldırı gazeteciler tarafından protesto edildi. Charlie Hebdo'ya destek için İstanbul'da Galatasaray Meydanı'nda toplanan gazeteciler, Hepimiz Charlie'yiz yazılı pankart ve dövizlerle Fransız Konsolosluğu'na yürüdü. Yapılan sessiz yürüyüşte gazeteciler ellerinde kalemlerle yürüdüler.

Yurttaşlar da yürüyüşe destek verdi.

Gazetecilerin Fransız Konsolosluğu'na yürüyüşü bir kişinin provokasyon girişimine sahne oldu. Gazetecilere "Bu eylemin amacı nedir? diye saldıran bir kişi, "Peygambere hakaret edemezsiniz" diyerek yürüyüşü provoke etmeye çalıştı. Sivil polislerin provokasyon yapan kişiyi alandan uzaklaştırmasıyla yürüyüş devam etti.

 

Fransız Konsolosluğu önünde yapılan saygı duruşundan sonra okunan basın açıklamasında ifade özgürlüğü, eleştiri ve sorgulama hakkına dikkat çekildi ve şu ifadeler kullanıldı: "Bizler daha güzel bir dünyada dayanışma içinde olmak istiyoruz. Bu umutlarımıza, bu hayallerimize, bu hedeflerimize kurşun sıkanlara, Charlie Hebdo’yu kana bulayanlara bir kez daha hatırlatıyoruz. Kalem kılıçtan keskin, silahtan güçlüdür. Charlie Hebdo’ya, Fransa halkına ve dünyada barıştan, kardeşlikten, demokrasiden, birlikte yaşamaktan yana olan herkese selam olsun."

Açıklamanın ardından Fransız Konsolosluğu önüne kalemler ve karanfiller bırakıldı.

Fotoğraf: Elif Ilgaz - @elifilgaz