Gazetecilere yönelik gözaltı şiddet ve baskı son bulmuyor
İstanbul’da gözaltına alınan gazeteciler serbest bırakıldı.

Haber Merkezi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturması kapsamında 15 ilde gözaltına alınan ve aralarında gazetecilerin de bulunduğu kişiler Ankara’ya getirildi. Tutuklanan gazeteciler için İstanbul’da basın açıklaması yapmak isterken gözaltına alınan gazeteciler ise serbest bırakıldı. 

Önceki gün öğle saatlerinde Kadıköy’de Süreyya Operası önünde bir araya gelen HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ve beraberindeki birçok gazetecinin etrafı polisler tarafından sarıldı. Gazetecilerin “Özgür basın susturulamaz” ve “Susmayacağız“ dövizlerini açmasının hemen ardından polisler, gazetecilere müdahale etti. Bu esnada görüntü almak isteyen çok sayıda gazeteci ise polis tarafından darbedilerek çemberin dışına atıldı.

Gazeteciler, polisler tarafından elleri ters kelepçelenerek gözaltı araçlarına konuldu. Görüntü almaya çalışan meslektaşları ise abluka dışında uzun bir süre polisle tartıştı. Tartışmaların büyümesinin ardından açıklamanın yapıldığı alanın giriş ve çıkışları polis bariyerleriyle kapatıldı. Gazetecilerin gözaltına alınmasına ve şiddet görmesine tepki gösteren HDP’li Gülüm, elinde taşıdığı “Susmayacağız” döviziyle olayları izleyen halka durumu yüksek sesle anlatmaya başladı.

Gülüm, “Burada özgür basına yönelik gözaltıları protesto etmek için açıklama yapmak isteyen basın emekçileri gözaltına alındı. Seçim öncesi halkı ve basını susturmak isteyenler bir daha gözaltıyla cevap veriyorlar. Ama şunu iyi bilsinler ne özgür basını ne de bizleri ne de bu ülkenin geleceği için çalışanlar mücadele etmekten asla vazgeçmeyecekler. Biliyoruz ki gerçeğin üstünü örtmek için yapılıyor. Hakikatin sesini kesmek için yapıyorlar. Sandıklarda yapılacak olan hileleri kimse bilmesin diye yapılıyor. Hep birlikte ses çıkarma zamanı. Özgür basın susturulamaz. Halkın sesi susturulamaz. Mücadele edenler hep burada olacak" sözleriyle tepkisini dile getirdi. Gülüm’ün konuşmasına çevrede bulunan yurttaşlar da alkışlarla destek verdi. Gözaltına alınan gazeteciler gece saatlerine serbest bırakıldı.

ANKARA’YA GÖTÜRÜLDÜLER

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 49 kişi hakkında başlattığı soruşturma kapsamında 15 ilde gözaltına alınanlar Ankara’ya getirildi. Diyarbakır’da gözaltına alınan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Sedat Yılmaz ve eşi Selma Yılmaz ile İstanbul’da gözaltına alınan Sedat Yılmaz’ın kardeşi Filiz Yılmaz’ın Ankara’ya getirildiği öğrenildi. Gizlilik kararı bulunan dosyada, gözaltına alınanlara getirilen 24 saatlik avukat kısıtlamasının ardından, avukatların müvekkilleriyle görüşmek üzere Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne gittiği öğrenildi.

Aynı operasyonda Fethiye’de Cihan Güneş, Urfa’dan Ramazan Debe, Aydın Söke’den Erol Balcı ile Evin Özbek, Mahmut Doği, Devran Ak ve Cahit Kanbay’ın da Ankara’ya getirildikleri belirtildi.

HAKARETE MARUZ KALDIK

Avukatı ile görüşen gazeteci Yılmaz, yolculuğun ardından Ankara polisine teslim edildiği esnada araca bindirildiği sırada sağında bulunan bir polisin kafasına tekme attığını, kulağında işitme kaybı ve şiddetli ağrılar yaşadığını anlattı. Saldırı sırasında hakarete maruz kaldığını belirten Yılmaz, 15 saat boyunca kelepçe ile tutulmalarından ötürü boyun ve kol bölgesinde de şiddetli bir ağrının olduğunu vurguladı. Yılmaz, “sohbet” adı altında ajanlık dayatmasına maruz kaldığını kaydetti. Polisin bu dayatmalarına karşı çıkan Yılmaz, yine hakaretlere maruz kaldığını söyledi.