Gazeteciliği suç gösteriyorlar
Fotoğraf: BirGün

Haber Merkezi

Hukukçular tarafından Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde gerçekleştirilen Adalet Nöbeti’nin 116’ncısında Diyarbakır’da geçen haftalarda tutuklanan 16 gazeteciye dikkat çekildi. Her alanda adalet taleplerini dile getirdiklerini söyleyen Avukat Damla Atalay, hak, hukuk mücadelesi verdiklerini ifade etti. Avukat Çiğdem Akbulut ise “Gezi kararında olduğu gibi 16 Haziran’da 16 Kürt gazetecinin Diyarbakır’da tutuklanmasına dair verilen kararda da hukuku görmüyoruz. Verilen tutuklama kararı, devletin Kürt halkını hedef alan resmi baskı zulüm politikasının bir parçasıdır” dedi. Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu Üyesi Nezahat Doğan da gazetecilerin haber yapmak yerine haber öznesi olduğuna vurgu yaparak AKP-MHP iktidarının gazeteciliği suç olarak gösterdiğini dile getirdi. Doğan şöyle konuştu: “Gazetecilerin yaptığı haberler suç sayıldı. Özelikle Kürtlere yapılan baskının görülmemesi için özgür basına saldırı yapılıyor.”

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Üyesi Mehmet Aslan ise “Özgür basın baskı ile karşı karşıya. Burada önemli olan dayanışma. Kürt gazeteciler tutuklandığında gazeteciler İstanbul’dan, Ankara’dan Diyarbakır’a giderek hukuksuzluğa tepki gösterdi. Benzer dayanışma eylemleri çok önemli bunların çoğaltması toplumun yararına. Kürtler, Kürt gazeteciler bu baskılara bugün maruz kalmıyor. Tutuklanan arkadaşlarımızın bize bıraktığı mirası taşıyacağımızın sözünü veriyoruz” diye konuştu.

CİNAYETİ FOTOĞRAFLADI HAPİS CEZASI ALDI

Gazeteciler meslektaşları için adalet arayışını sürdürürken bir basın emekçisine ise hapis cezası verildi. Diyarbakır’da 2017’deki Newroz kutlaması sırasında polis tarafından vurularak öldürülen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un öldürülme anını fotoğraflayan gazeteci Abdurrahman Gök’e hapis cezası verildi. Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davada konuşan Gök, gazetecilik faaliyetleri ve Newroz’da polis tarafından öldürülen Kemal Kurkut cinayetini fotoğraflamaktan kaynaklı yargılandığını belirtti. Mahkeme, ‘örgüt üyesi olmak’ iddiasından Gök’ün beraatına karar verirken ‘örgüt propagandası yapmak’ suçlamasından ise 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezasına hükmetti.

Gazeteci Gökhan Biçici’ye Gezi Direnişi sırasında haber takibi yaparken şiddet uygulayan 5 polis hakkında açılan davanın ilk duruşmasında Biçici, “Davanın 9 yıl sonra açılması bana yapılan işkencenin devam ettiğinin göstergesi” dedi. İstanbul 48. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki davada, Av. Metin İris, Biçici’ye, “Gözaltına alma emrini veren kişi duruşmada hazır bulunan sanık mı?” diye sordu. Biçici, emri verenin sanık olduğunu doğruladı. İris, dosyanın Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini istedi. Savcı ise dosyanın zamanaşımına uğratılarak düşmesini talep etti. Dava 13 Eylül’e ertelendi.