Gazeteciye kitap fuarına giriş yasağı

Hüseyin Şimşek
huseyinsimsek@birgun.net
@simsekhuseyinn

TÜYAP ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğinde Antep’te düzenlenen “2’inci Kitap Fuarı”na gazeteci Murat Güreş alınmadı.

Antep Üniversitesi Mavera Kültür Merkezi’nde açılan fuara girmek isteyen gazeteci Güreş, kampüs kapısında özel güvenlik görevlileri tarafından içeri alınmadı. Kendisinin neden fuar için kampüse alınmadığını söyleyen Güreş’e özel güvenlik görevlileri tarafından “Rektör Ali Gün’ün emri var. Sizi kampüse alamayız” yanıtı verildi.

TÜYAP’ın Antep’te düzenlediği fuar, gazeteci Murat Güreş’in, fuar merkezine giriş yasağı skandalı ile başladı. Antep Üniversitesi yönetimine yönelik eleştirisel haberleri ile tanınan ve zaman zaman bu haberleri sonrasında rektör Ali Gür’ün açtığı davalar nedeni ile yargılanan gazeteci Güreş, TÜYAP tarihinde ilk kez fuar merkezine alınmayan gazeteci oldu.

Gazeteci Murat Güreş’e, kampüsün ana giriş kapısında özel güvenlik görevlilerinin kimlik sorduğu ve kimliği gördükten sonra rektör talimatı olduğundan kendisin kampüse alamayacaklarının iletildiği öğrenildi.

TÜYAP’ın, Antep’teki 2’nci Kitap Fuarı’na alınmayan gazeteci Murat Güreş, BirGün’e konuştu. Güreş, “Ben, fuardaki stantları gezmek, son çıkan yayınları takip etmek ve kentimize imza günü için gelecek olan Ataol Behramoğlu, Enver Aysever, Ayşe Kulin, Hanefi Avcı, İnci Aral, İhsan Eliaçık, Şükrü Erbaş ile kentimizin yetiştirdiği yazarların imza günlerini takip etmek için kampüse geldim. O esnada kampüse yüzlerce kişi giriyordu. Mavera Kültür Merkezi’nin yerini sorunca özel güvenlik telaşlandı. Kimliğimiistediler ibraz ettim. Güvenlik şefine ve müdürü Hamza Polat’a durumu telsizle anons ettiler. Yaptıkları görüşmeler sonucu benim rektör Ali Gür’ün talimatı ile kampüse alınmamın kesinlikle yasak olduğunu söylediler” dedi.

"Suç duyurusunda bulunacağım"

Kampüsün kamuya açık bir yer olduğunu, üniversitenin bilim ve özgürlük alanı olması gerektiğini, rektörün üniversiteyi çiftlik gibi yönetemeyeceğini belirten Güreş, şunları söyledi:

“Bana neden içeri alınmadığım konusunda yazılı gerekçe vermelerini istedim ama veremeyeceklerini söylediler. Bu durumda konunun tutanak altına alınmasını talep ettim, talimatın şifahi olduğunu bahane ederek bunu da kabul etmediler. Mavera Kültür Merkezi kampus içinde olabilir. Bu benim bir gazeteci, bir okur, bir yurttaş olarak oraya giremeyeceğim anlamına gelmez. Afrika ülkelerinde dahi bir gazetecinin kitap fuarına alınmasının yasaklandığını sanmıyorum. Bu yasağın talimatını kim verdi ise hakkında Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunacağım.”

Konu Meclis gündeminde

Gazeteci Güreş’in TÜYAP Kitap Fuarı’na alınmamasını Antep Milletvekili Mahmut Toğrul Meclis gündemine taşıdı. Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sunan Toğrul, şu soruları yöneltti:

“Gazeteci Murat Güreş’in, kampüs alanı ve fuar alanına alınmamasının nedeni nedir? Fuar alanına alınmayan Murat Güreş’i fuar alanına giren diğer yüzlerce yurttaştan ayıran özelik nedir?

Rektör Ali Gür’ün, Güreş’in fuar alanına alınmaması konusundaki şifahen güvenlik görevlilerine vermiş olduğu talimatın gerekçesi nedir?

Gazeteci Murat Güreş, Gaziantep Üniversitesine yönelik eleştirisel haberler yapmasından kaynaklı mı içeri alınmamıştır? Ali Gür bu talimatı Murat Güreş’in eleştirel yazılarını dikkate alarak mı vermiştir?

Rektör Ali Gür, Güvenlik Şube Müdürü Hamza Polat ve kapıdaki özel güvenlik görevlileri hakkında herhangi bir yasal işlem uygulanacak mıdır? Yasal işlem uygulanmayacak ise nedeni nedir?

Kamuya açık olan, bilim ve özgürlük alanı olan üniversitenin bu tarz ithamlarla gündeme gelmesi, üniversitenin tarafsızlığına ve özerkliğine gölge düşürmemekte midir?”