Federal Almanya‘da bir muhalif yazarın polisi eleştiren yazısıyla ilgili suç duyurusunda bulunacağını açıklayarak, ‘basın ve ifade özgürlüğü’ tartışmasının başlamasına yol açan İçişleri Bakanı Horst Seehofer, suç duyurusunda bulunmaktan vazgeçtiğini açıkladı

Gazeteciyi dava etmeye hazırlanan Alman bakandan geri adım

FRANKFURT/BİRGÜN

Almanya‘da günlerdir devam eden basın ve ifade özgürlüğü tartışmasında, Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer geri adım attı.

Sol eğilimli gazete TAZ‘da (Tageszeitung) yayınlanan bir köşe yazısında polise hakaret edildiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunacağını açıklayan Bakan Seehofer, söz konusu kararından vazgeçtiğini açıkladı.

Seehofer, dikkatli bir değerlendirme sonunda gazetenin yönetimini söz konusu yazının etkileri üzerine konuşmak amacıyla Bakanlık‘a davet etmeye karar verdiğini, ayrıca Alman Basın Konseyi‘ne başvuracağını kaydetti.

Tartışılan yazının cezai içerikte olduğuna dair düşüncesinin devam ettiğini de belirten Seehofer, yazının ‘insan onurunu çiğneyen, aşağılayan bir dilde’ yazıldığı savundu.

NE OLMUŞTU?

Hafta başında sağ popülist gazete Bild‘e verdiği özel demecinde TAZ‘ın yazarı Hengameh Yaghoobifarah hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıklayan Seehofer, anayasadaki basın ve ifade özgürlüğünü ihlal etmek gerekçesiyle ağır eleştirilerle karşı karşıya kalmıştı. Federal Hükümeti oluşturan partilerden CSU‘nun (Hıristiyan Sosyal Birlik) eski genel başkanı olan Bakan Seehofer‘ın bu kararına Federal Başbakan Angela Merkel‘in (CDU) de karşı olduğu öğrenildi.

Medya alanında örgütlü sendikalardan Alman Gazeteciler Birliği‘nden (DJV) yapılan açıklamada Bakan‘ın suç duyurusundan vazgeçme kararının doğru olduğu belirtildi. “Basın ve ifade özgürlüğü temel hakkının zarar görmesini önleyebilecek tek yol buydu“ diyen DJV Genel Başkanı Frank Überal, açıklamasında Bakan‘ın polis teşkilatını korumasınde eleştirilecek bir şey olmadığını, ancak gazetecilerin görevinin de polisin uygulamalarını gözlemek ve olası hataları kamuoyuna iletmek olduğunu hatırlattı.

Bakan‘ın kararından memnun olduklarını açıklayan TAZ‘ın Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Katrin Gottschalk da gazetenin hukuk ekibinin önceden olduğu gibi yazarının yanında olduğunu duyurdu.

muhalif-gazeteyi-dava-etmeye-hazirlanan-almanya-icisleri-bakani-tepkilerin-ardindan-geri-adim-atti-748699-1.
TAZ’ın Yazarı Hengameh Yaghoobifarah’ın polisi ağır bir dilde eleştirdiği mizahi yazısı günlerdir Almanya’nın gündeminde

Günlerdir Almanya gündeminin üst sıralarında yer alan mizahi yazıda ABD’deki ırkçılık karşıtı protestolar sırasında gündeme gelen “tüm polis teşkilatının lağvedilmesi” tartışmalarıyla ilgiliydi. Almanya’daki polislerin önemli bir bölümü için “faşist zihniyetli otoriter kişiler” değerlendirmesinde bulunan yazar, Almanya’da polis teşkilatının lağvedilmesi halinde işsiz kalacak 250 bin memura en uygun yeni iş yerinin “çöp yığınağı” olduğunu ifade ediyordu.

Yazı, polis memurlarının onurunun çiğnendiği gerekçesiyle büyük tepkiler almış, Almanya’daki iki polis sendikası ve çok sayıda kişi yazar hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Konuyla ilgili haberlere göre Berlin Savcılığı’na ulaşan suç duyurularının sayısı 25’in üzerinde.