Gazi katliamında yitirilen canlar anıldı

ZEYNEP KURAY

12 Mart Gazi katliamının 22. Yıldönümünde Gazi Mahallesinde bir araya gelen demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler, mahalleliler, kaybettikleri canları andı. Katliamında hayatını kaybeden devrim şehitlerinin ailelerinin ön saflarda yerini aldığı anmada, faşizme, OHAL baskısına boyun eğmeyeceklerinin mesajını verdiler.

Gazi katliamının 22. yıldönümünde bir araya gelen binlerce kişi, katliamda hayatını kaybeden devrim şehitlerini andı. Polisin ve özel harekatçıların zırhlı araçlar, TOMA’larla mahallenin giriş ve çıkışlarını ile ve dört bir yanını ablukaya aldığı anmada, mahalleye akın eden binler 22 yıl önce kaybettikleri canları andı. Saat 13.00 ‘de anma düzenleyen ilk gruba yapılan polis saldırısı damgasını vurdu. Gazi ve Ümraniye Şehit Aileleri, "Gazi ve Ümraniye şehitlerini unutmadık unutturmayacağız" yazılı pankartı açarak Gazi Cemevi önünden anmanın başlayacağı Eski Postaneye doğru yürüyüşe başladı. Yürüyüş boyunca "Gazi şehitleri ölümsüzdür", "Gazi'nin hesabı sorulacak" sloganları atan kitle, katliamda taranan noktalara kırmızı karanfiller bıraktı. Mezarlığa doğru yürüyüşe geçen ailelere polis saldırarak , kitle üzerine gaz bombası attı.

Saat 14.00 ‘te gerçekleşen ikinci anmada ise , "İnsanlığa karşı işlenen katliamları kınıyoruz. Gazi-Ümraniye şehitleri ölümsüzdür" pankartı arkasında toplanan kitle ellerinde karanfillerle Eski Karakola doğru yürüdü. Anmaya, Alevi örgütleri, Gazi Hayır Platformu yanı sıra, HDK Eş Sözcücü Gülistan Koçyiğit, HDP, ESP, Haziran Birleşik Hareketi, Kaldıraç, SGDF grupları katıldı. “ Cizre için Hayır”, “Roboski için Hayır” dövizlerinin ve katliamında hayatını kaybeden devrim şehitlerinin fotoğraflarının taşındığı yürüyüşte hep bir ağızdan, “Devrim şehitleri ölümsüzdür”, “ Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap soracak”, “ Susma sustukça sıra sana gelecek”, “ Gazi, Maraş, Sivas, Koçgiri unutulmaz hiçbiri”, “ Katil devlet hesap verecek” sloganlarını atıldı. Mezar başlarına gelindiğinde ise ortak açıklama Gazi Katliamında hayatını kaybeden Zeynep Poyraz’ın ablası Kibar Poyraz tarafından okundu.

‘ DOSTLAR YILLARIN ACISINI YAŞIYORUZ !’

“ Dostlar katil devletin bize yaşattığı evlat acısı ve bizleri yakıp kavuran yılların acısını yaşıyoruz” diyerek sözlerine başlayan Poyraz, bundan tam 22 yıl önce devletin güdümündeki kontrgerilla çeteleri kahvehanelerinde oturan insanların üzerine ateş açtığını; ölü ve yaralılara sahip çıkan halka ise devlet güçlerinin saldırdığını hatırlattı. Roboski , Suruç, Ankara katliamlarını, Cizre vahşet bodrumlarını hatırlatan Poyraz, “Çocuklarımızın katilleri yakalanıp, hak ettikleri cezayı almış olsalardı, belki de başka canlar yanmamış, başka katliamlar olmamış olacaktı” dedi.

KERBELA ‘DAN BU YANA…

Açıklamanın ardından söz alan Gazi Eğitim ve Kültür Vakfı başkanı Hıdır Karadaş, “ Kerbela’dan günümüze, Alevi tarihi katliamlara, baskılara, zorbalıklara, esaretlere ve acıların oluşturduğu yüzlerce belki binlerce sayfalarla doludur” diye konuştu. Yezidilerin, Yavuzların, Kuyucu Muratların binlerce failli meçhul işlendiğine dikkat çeken Karadaş, Gazi katliamında olduğu gibi belli olan faillerin hep korunduğunu vurguladı. Karadaş, Her şeye rağmen inadına demokrasi, inandığına barış demeye devam edeceklerini altını çizdi.

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Muhittin Yıldız, Osmanlıdan bu yana Alevilerin hep zulüm gördüğünü hatırlatırken, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Onursal Başkanı Turgut Öker, Gazi katliamında devletin suçüstü yakalandığını ve katillerden hesap sorulacağını vurguladı.

gazi-katliaminda-yitirilen-canlar-anildi-257052-1.

gazi-katliaminda-yitirilen-canlar-anildi-257053-1.gazi-katliaminda-yitirilen-canlar-anildi-257054-1.gazi-katliaminda-yitirilen-canlar-anildi-257055-1.gazi-katliaminda-yitirilen-canlar-anildi-257056-1.gazi-katliaminda-yitirilen-canlar-anildi-257057-1.gazi-katliaminda-yitirilen-canlar-anildi-257058-1.gazi-katliaminda-yitirilen-canlar-anildi-257059-1.gazi-katliaminda-yitirilen-canlar-anildi-257060-1.gazi-katliaminda-yitirilen-canlar-anildi-257061-1.gazi-katliaminda-yitirilen-canlar-anildi-257062-1.gazi-katliaminda-yitirilen-canlar-anildi-257063-1.gazi-katliaminda-yitirilen-canlar-anildi-257064-1.