12 Mart 1995 katliamını hesabını sormak için 14 yıl sonra Gazi’ye akın eden kitle hep bir ağızdan katledilenleri unutmayacaklarını hatırlattı...

12 Mart 1995 katliamını hesabını sormak için 14 yıl sonra Gazi’ye akın eden kitle hep bir ağızdan katledilenleri unutmayacaklarını hatırlattı...

ZEYNEP KURAY

Gazi Mahallesi'nde 12 Mart 1995'de yaşanan olaylar protesto edildi. 12 Mart 1995 yılında 3 kahvehane ve 1 işyerinin taranması sonrası çıkan ve ertesi güne yayılan olaylarda 17 kişi hayatını kaybetmişti.
Eski Gazi Karakolu önünde toplanan ve aralarında Demokratik Toplum Partisi (DTP) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Akın Birdal ve İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel ile çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin yer aldığı halk, İsmetpaşa Caddesi'nden Türkçe ve Kürtçe sloganlar atarak Gazi Mezarlığı’na doğru bir yürüyüş düzenledi. “12 Mart katliamını unutmadık, unutmayacağız” pankartı açan halk, egemen güçlerin tüm saldırılarına karşın birlik olduklarını ve olmaya da devam edeceklerini belirtti. Katliamda yaşamını yitirenlerin mezarı başında bir dakikalık saygı duruşunda da bulunan kalabalık, katledenlerin isimleri tek tek hatırlatıldı. Kalabalık ise “yaşıyor” dedi.

AİLELER: KATİL DEVLETTİR
Mezar başında yapılan konuşmalarda, gazi katliamının ülkede demokrasi, özgürlük ve devrim mücadelesi verenlerin imhasına dönüştüğü belirtildi. Halka yönelik saldırının sadece Gazi’yle sınırlı olmadığını hatırlatıldığı konuşmalarda “Biz bunları Çorumdan, Maraş’tan, Sivas’tan ve yaşamın değişik yerlerinden bilmekteyiz. Failleri bellidir. Katleden devlettir” denildi.

BİRDAL: AKP KATİLLERİ SAVUNDU
DTP Diyarbakır Milletvekilli Akın Birdal, 12 Mart darbesinde hesap sorulabilseydi Gazi katliamının belki de hiç yaşanmayacağını ifade etti. Birdal, bu katliamları unutturmaya çalışanların Sudan Darfur’da katliam gerçekleştiren El-Beşir’i savunduğunu söyledi. Birdal, AKP’nin bu anlamdaki siciline dikkatleri çekti.

TUNCEL: SORUMLULAR HESAP VERMELİ
DTP İstanbul milletvekili Sebahat Tuncel ise Türkiye’nin gerçekten demokratikleşmesinin yolunun Gazi başta olmak üzere yapılan tüm katliamların hesabını vermekten geçtiğini vurguladı. Tuncel, önemli olan hala var olan katliamcı zihniyeti yok olması olduğunu belirtti.