ABD’nin biyo-teknoloji devlerinden Monsanto’nun ürettiği, genetiği değiştirilmiş mısır tohumunun Almanya’da üretimi yasaklandı...

ABD’nin biyo-teknoloji devlerinden Monsanto’nun ürettiği, genetiği değiştirilmiş mısır tohumunun Almanya’da üretimi yasaklandı. MON 810 türü tohumların doğaya verdiği zararlar hala tam olarak bilinmiyor. Federal Almanya Tarım Bakanlığı bu tohumların uğur böcekleri, su piresi ve kelebekleri tehdit ettiği görüşünde. Karar öncesinde politikacılar “MON 810” türü mısır türünün polenlerinin balda tespit edildiğini gündeme getirmişlerdi. Arıcılar ürünlerinde hayvan yemi içeriği ya da gıda ürünlerinde bulunmasına izin verilmeyen içerik bulunduğu takdirde üretimlerini sürdüremiyor. Federal Tarım Bakanlığı uzmanlarından Christian Grugel’a göre ise bu argüman kararda belirleyici bir rol oynamadı: “Elimizde şu anda, arılarda, somut bir tehlike olduğunu ortaya koyacak türde etki olduğunu belgeleyen bir bilimsel araştırma yok. En azından benim arılarla bir bağ olduğunu ortaya koyan bir araştırmadan haberim yok. Ancak mevcut araştırmaların belirli sorulara yanıt vermediği bir durumla karşı karşıyayız.” Bu arada genetiğiyle oynanmış mısır tohumlarının üreticilerinden Monsanto Federal şirketinin sözcüsü yargıya başvuracaklarını duyurdu. Tarım Bakanı Aigner ise endişeli değil. Zira diğer Avrupa ülkeleri de bu mısır türünü yasakladı.

BİYOLOJİK PATENT TARTIŞMASI
Almanya'da “Mon 810” adındaki, genleri değiştirilmiş mısır tohumlarının ekiminin yasaklanmasının ardından, 1998 yılında yürürlüğe giren ve biyo-teknolojik gelişmelerin patent haklarını düzenleyen Avrupa Birliği yönetmeliğinin de sertleştirilmesi talep ediliyor. Sivil toplum kuruluşları, yönetmeliğin güncel gelişmelerin gerisinde kaldığı ve meydana gelen yasal boşlukların Amerikan şirketi Monsanto gibi genetiği değiştirilmiş tohumların ticaretini yapan şirketlere kar sağladığı görüşünde.
Diğer yandan giderek daha fazla sayıda biyoteknoloji firması, çeşitli işlemler sonucu genleriyle oynayarak elde ettikleri ürünün  patentini almak için başvuruda bulunuyor. Ancak diğer yandan da genetiği değiştirilmiş ürünler üzerindeki tartışmalar alevleniyor. Bu tartışmalardan sonuncusu Amerikan şirketi Monsanto tarafından geliştirilen domuz yemleri ile ilgili. Bu yemlerle beslenen domuzların bünyesinde bir gen harekete geçiyor ve domuzların etleri daha dolgun hale geliyor.