3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu, Gebze'de 3 işçinin yaşamını yitirmesinden sorumlu Cengiz-Limak-Kolin'i Cengiz Holding'in Altunizade'de bulunan binası önünde protesto etti

'Gebze'de çöken viyadük 'elim bir kaza' değil iş cinayetidir'

3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu, Gebze'de Cengiz-Limak-Kolin ortaklığıyla yapılan Kuzey Marmara Otoyolu kapsamında inşaatı devam eden 7 nolu viyadükte, beton blok montajı sırasında meydana gelen çökme sonucu 3 işçinin hayatını kaybetmesiyle ilgili Cengiz Holding'in Altunizade'de bulunan binası önünde basın açıklaması yaptı.

Proje sahibi şirketlerin birçok kez iş cinayetiyle gündeme geldiğini ancak haklarında soruşturma bile açılmamasına tepki gösteren Platform üyeleri, "Gebze'de çöken viyadük 'elim bir kaza' değil, iş cinayetidir. İş cinayetlerine sessiz kalmayacak, örtbas edilmesine izin vermeyeceğiz" pankartı açtı, "İnşaat işçisi köle değildir", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "İş kazası değil bu bir cinayet", "Çalışırken ölmek istemiyoruz" sloganları attı.

'BELEDİYE BAŞKANI PATRONLARIN AVUKATLIĞINA SOYUNDU'

ETHA'nın haberine göre 3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu adına konuşan Beyza Üstün, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınıp alınmamasını soruşturmayanların yayın yasağı getirdiğini belirtti. Üstün, "İlk açıklama Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'ndan geldi. 'Çok hızlı giden bir inşaat. Çok da can güvenliği alınan bir inşaat. Geçen hafta viyadük inşaatını ben de ziyaret ettim' sözleriyle Cengiz-Limak-Kolin avukatlığına soyundu" dedi.

Üstün, Kocaeli Belediye Başkanının da 'işin hızlılığından' bahsettiğini ifade etti. Proje sahibi firmaların daha önce de sayısız kere iş cinayetleriyle gündeme geldiğini aktaran Üstün, "Sadece 3. havalimanında resmi rakamlara göre 30, İSİG Meclisinin verilerine göre de 39 işçinin kanını dökmüş firmalar. Ki bu sayının çok daha yüksek olduğu biliniyor. Tüm suçlarına rağmen herhangi bir soruşturmaya bile uğramadılar. Dahası vergi muafiyeti ve başka ayrıcalıklarla ödüllendirildiler. Onların neden olduğu her cinayet, her usulsüzlük, her suç daha onlar ağızlarını açmadan bakanların ve resmi kurumların savunmalarıyla gözümüzün içine bakılarak aklanmaya çalışıldı" diye konuştu.

Üstün, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan'a "En azından bir açıklama yapacak mısınız? Yoksa daha önce 3. havalimanında olduğu gibi eski CEO'su olduğunuz firmaların avukatığını sürdürmeyi mi tarif edeceksiniz?" sorularını yöneltti.

İnşaat işçilerinin kölelik çağında firavunlara piramit inşa eden köleler olmadığını ifade eden Üstün, "Örgütlenerek, kendi sınıfsal duruşunu kimlik haline getirerek bu muameleyi yapanlara dünyayı dar edecek bir gücün temsilcileridirler. Patronlar ve onların temsilcileri de er ya da geç bu gerçeği göreceklerdir. Kanlarına sudan ucuz muamelesi yapılan işçi arkadaşlarımıza bir kez daha söz veriyoruz: Bu sömürü, cinayet çarkını bozacağız. İnşaat işçisine saygı duymayı, dökülen her kanın hesabını vermelerini onlara öğreteceğiz" diye belirtti.

İNŞAAT İŞÇİLERİNİN TALEPLERİ

Üstün, inşaat işçilerinin taleplerini şöyle sıraladı:

-Taşeron sitemi kaldırılmalı.

-Şantiyelerde sarı baretli işçilerden oluşan işçi güvenliği kurullarının oluşturulmalı ve bu kurumlar işletilmeli.

-İç güvenliği uzmanları, işverenlere bağlı çalışmaktan kurtarılmalı.

-İş güvenliği ve işçi sağlığı denetimi inşaat işçilerinin örgütlendiği sendikalar TTB, TMMOB ve iş güvenliği uzmanlarının örgütlediği bağımsız kuruluşlarn eline verilmeli.

-İçşi güvenliğini ihlal eden şirketler ağır para cezalarına çarptırılmalıdır.

'ÇÖKEN HÜKÜMETİN BETON EKONOMİSİYDİ'

Eylemde söz alan DİSK Yönetim Kurulu üyesi Kanber Saygılı ise iş cinayetlerine kurban giden arkadaşlarının ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diledi. Saygılı, "Biz katilleri tanıyoruz. İş cinayetinin sorumluları ve nedenlerini de biliyoruz. İzmit'te çöken viyadük değildi. İzmit'te çöken hükümetin beton ekonomisiydi, taşeron sistemiydi. İşçiler öldürülmeye devam ediyor. Ama hükümet her seferinde sessiz kalmaya patronların belini sıvazlamaya devam ediyor" diye konuştu.

'İŞ CİNAYETLERİNE KARŞI MÜCADELEMİZ SÜRECEK'

Devletleşmiş olan hükümetin proje ekonomisi çökmüştür diye konuşan Saygılı, işçilerin kuşlar gibi öldürülmeye devam ettiğinin altını çizerek hükümetin buna karşılık yayın yasağı koyduğunu hatırlattı. Saygılı, "Biz DİSK olarak, iş cinayetlerine sebep olan patronların ve aynız zamanda hükümetin yakasından tutmak için elimizden ne geliyorsa esirgemeyeceğimizi, iş cinayetlerine karşı mücadele edeceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz" dedi.