EYT düzenlemesinin ardından artan iş yükü ve personel yetersizliğini protesto eden SGK çalışanları, tüm ülkede iş bıraktı. BES Genel Başkanı Bedircioğlu, “Gece gündüz çalışıyoruz, hakkımızı istiyoruz” dedi.

Gece gündüz işe tüm ülkeden tepki
Ankara. (Fotoğraflar: BirGün)

Haber Merkezi

KESK'e bağlı Büro Emekçileri Sendikasının (BES) çağrısıyla bir araya gelen SGK emekçileri, ikramiye, 3600 ek gösterge ve insanca yaşayacak ücret başta olmak üzere talepleri için iş bıraktı.

BES’in çağrısıyla bir araya gelen SGK emekçileri, taleplerini bu hafta TBMM Plan Bütçe Komisyon üyelerine iletti. İstanbul, İzmir, Denizli, Muğla, Adana, Ankara, Dersim gibi birçok ile SGK binası önlerinde yapılan açıklamalarda, “TBMM kapanmadan derhal SGK çalışanlarının taleplerini yasalaştırmalıdır” denildi.

ARTIK YETER

Ankara’da Sıhhiye SGK Başkanlığı önünde bir araya gelen emekçiler adına konuşan BES Genel Başkanı Bahadır Berdicioğlu, iş yoğunluğunun giderek arttığına dikkat çekti.

Kamu emekçilerinin gasbedilen ikramiye hakkının ve diğer ek ödemelerin geri verilmesini talep eden Bedircioğlu, şunları söyledi: “İnsan onuruna yakışır koşullarda çalışmak, insanca yaşamak istiyoruz. Ulufe değil hakkımız olanı istiyoruz. Emeklilik taleplerinin başlaması ile tüm sosyal güvenlik merkezlerinin önü mahşeri kalabalığa dönüşmüş, yaşanan yoğunlukla beraber hem vatandaşlar mağdur edilmiş hem de SGK çalışanlarının iş yükü katmerlenerek artmış daha da artacağı aşikardır. Plansız, seçime endeksli alınan bu kararların büyük sıkıntılara neden olacağını, kendisine hemen aylık bağlanmasını bekleyen EYT'lilerin taleplerinin ve oluşan yoğunluğun mevcut personelle karşılanmasının çok büyük sıkıntılara neden olacağını defalarca dile getirdik. Sürekli çıkarılan vergi ve prim aflarıyla beraber diğer işlerini de yetiştirmek için zaten gece gündüz demeden çalışan SGK emekçisi artık yeter diyor.”

İstanbul'da ise talepleri için iş bırakan SGK emekçileri, Unkapanı, Kadıköy ve Esenyurt’ta eylem yaptı. Emekçiler, “SGK emekçilerinin mağduriyeti giderilsin. Kamuda en düşük maaşı alan, EYT ile 2,5 milyona mart ayında maaş bağlanacak olan SGK emekçilerinin ikramiyeleri, ek ödemeleri, fazla mesai ücretleri derhal ödensin” pankartı açtı. İzmir’de de Konak Eski Sümerbank önünde bir araya gelen SGK çalışanları, “Tüm SGK emekçilerini ve sendikaları ortak mücadeleye çağırıyoruz” yazılı pankart taşıdı. BES İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven, İzmir’de aylık bağlama başvurusunun 150 bini bulduğunu söyledi. Yapılandırma işlemlerinin de iş yükünü artırdığını ifade eden Güven, hizmetlerin 33 bin 246 personel tarafından yürütüldüğünü belirtti. SGK emekçilerinin talepleri ise şöyle:

•Sosyal Güvenlik Kurumu Emekçileri olarak 2012 yılında bu yana gasbedilen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük istiyoruz!

•Sosyal Güvenlik Kurumu Ek Ödeme Yönetmeliğinde yer alan ek ödeme puanlarına 100 er puan eklenmesini ve ek ödemelerin taban maaş eklenmesini istiyoruz!

•Ek gösterge düzenlemesinde 3600 kapsamı dışında bırakılan SGK çalışanlarına da 3600 ek gösterge istiyoruz!

•Aynı Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda olduğu gibi, kurum içi uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesini ve sosyal güvenlik tazminatı ödenmesini talep ediyoruz!

•Ücretsiz yemek hizmeti istiyoruz!

İstanbul