İzmir’in Ödemiş ilçesindeki üretici ve pazarcılar, kısa sürede ilan edilen sokağa çıkma yasaklarından olumsuz etkilendiklerini söyledi.

Gece yarısı gelen yasaklar pazarcıyı vurdu

BİRGÜN ÖDEMİŞ

Koronavirüs salgını önlemleri kapsamında alınan üç günlük sokağa çıkma yasağı, pazarcıyı vurdu. Ödemişli pazarcılar, bu gibi yasaklamaların bir gün önceden değil birkaç gün önceden duyurulması gerektiğini söylediler.

İzmir’in Ödemiş ilçesindeki üretici ve pazarcılar, kısa sürede ilan edilen sokağa çıkma yasaklarını üretici ile pazarcıyı etkilediğini söylediler. Üreticiler, yasak nedeniyle pazarların günü değiştiği için ürünü hasat etme konusunda planlama yapamadıklarını söylediler. Pazarcılar ise, haftanın belli günlerinde farklı pazarlarda tezgah açtıklarını belirterek, “Ani alınan kararlar bütün programımızı etkiliyor” dedi.

Cumartesi günü açılan Ödemiş’in büyük pazarının bir süredir Cuma günleri açıldığını belirten Ödemişli pazarcı Adem Yanıkoğlu, 21 Nisan Çarşamba gecesi alınan 23 Nisan yasağından dolayı mağdur olduklarını söyledi. Yanıkoğlu, bir gecede mal tedarik etmeye çalıştıklarını belirterek, “Ani alınan kararlar yüzünden panik yaşıyoruz. Bir gecede mal sipariş etmek ve sevk etmek çok zor. Cuma günü açılması gereken bölgenin en büyük pazarı durumundaki meyve ve sebze pazarı Çarşamba gecesi yapılan duyuru ile Perşembe gününe alındı. Hem üretici hem de pazarcılar olarak mağdur olduk. Bu gibi duyurular, garklı sektörler gözetilerek daha önce duyurulmalı” dedi.

Ödemiş’in Kaymakçı mahallesinde bakla komisyonculuğu yapan Mutlu Didin ise “Üretici, tarladan pazara göre ürün hasadı yapıyor. Biz de programımızı buna göre yapıyoruz. Cumartesi günü açılan pazarımız, korona yüzünden Cuma gününe çekilmişti. Biz de Cuma günü için hazırlık yaparken aniden Perşembe gününe alındığını öğrendik. Bu sektör ani alınan böyle kararları kaldıramaz” dedi.