Kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkılacağı söylenen gecekonduların sahiplerinin oluşturduğu ''Yıkımlara Karşı Halk İnisiyatifi'', Eminönü Belediyesi Kadırga Kültür Merkezi'nde kurultay gerçekleştirdi...

SİNAN K. BİLGENOĞLU İSTANBUL

Kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkılacağı söylenen gecekonduların sahiplerinin oluşturduğu ''Yıkımlara Karşı Halk İnisiyatifi'', Eminönü Belediyesi Kadırga Kültür Merkezi'nde kurultay gerçekleştirdi. Çeşitli mahallelerden 500 kişininin katıldığı kurultayda, Yüksek Mimar Mühendis Mücella Yapıcı, Türkiye Mimar Mühendisler Odası İstanbul Koordinasyonlar Kurulu Sekreteri Meskun Gündallar, Tekstil-Sen Başkanı Ayşe Yumli Yeter, Göç-Der Başkanı Şefika Gürbüz, 17 Ağustos Afetzedeler Derneği üyesi Emre Yeğen, Ezilenlerin Sosyalist Platformu sözcüsü Figen Yüksekdağ ve gecekondu sahipleri söz aldı.

Kurultayda konuşan Meskun Gündallar, ''Bu mücadele sizin en doğal hakkınız. Örgütlü bir güç yenilmez'' dedi. Daha sonra söz alan Mücella Yapıcı ise, ''Gecekondulaşma devletin çözümüydü. İşgücüne acil gereksinim duyan sanayi bölgelerinde 1950'lerden başlayan 1980'lerde çığrından çıkan göç söz konusu. Ancak devlet hem işgücünü istemiştir hem de sorumluluktan kaçarak göçle gelen işgücünün barınma problemini görmezden gelmiştir. Dahası bu süreci desteklemiştir'' dedi. Gecekondu sahiplerinin de suçlu olduklarını belirten Yapıcı, bu kişilerin sadece dönemlik çıkarları peşinden koşup, her gelen oy tacirine inandıklarını söyledi. Tekstil-Sen Başkanı Ayşe Yumli Yeter ise, ''Yıkımlar sadece evlerimizin başımıza yıkılması değildir. Her an özelleştirme, işsizlik, açlık gibi yıkımlarla karşı karşıyayız'' dedi. Göç-Der Başkanı Gürbüz, ''Yıkımlara karşı direnmek temel hakkımızdır” derken, Figen Yüksekdağ da ''Artık hepimiz birbirimizin komşusuyuz, hepimiz birbirimizden sorumluyuz'' diye konuştu.