Geçici AKP hükümetinin talimatıyla gerçekleştirilen operasyonlarda darbe dönemlerini hatırlatan görüntüler ortaya çıktı. İstanbul'da bugün gerçekleştirilmesi planlanan Barış Yürüşü yasaklanırken Ankara'daki yürüyüşe polis saldırdı. Eğitim Sen binası ise mahkeme kararı olmadan basıldı

Geçici hükümet darbesi

Geçici AKP hükümetinin emriyle başlatılan hava operasyonları önceki gece de devam etti. Diyarbakır’dan kalkan savaş uçakları Zap, Basyan, Gare, Avaşin ve Metina’daki PKK kamplarını vurdu. Eş zamanlı operasyonda jetler Suriye sınırını geçerek IŞİD hedeflerini de vurdu.
Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan 3 kol halinde kalkan F-16’lar, saat 22.55 sıralarında Çukurca’dan sınırı geçerek Irak hava sahasına girdi.

5 BÖLGE BOMBALANDI

Savaş uçakları, Kuzey Irak’ta bulunan PKK’ye ait hedefleri bombaladı. Zap, Basyan, Gare, Avaşin ve Metina’daki PKK kamplarının vurulduğu öne sürüldü. 5 bölgede bombalanan hedefler arasında PKK’ye ait eğitim tesisleri, sığınaklar ve uçaksavar bataryalarının olduğu öğrenildi. Öte yandan Hakkari’nin Çukurca ilçesindeki askeri üs bölgesinde konuşlu obüsler de PKK hedeflerini vurdu.

Başbakanlık kaynakları, Suriye’de IŞİD’e ait 3 hedefin topçu atışıyla vurulduğunu kaydetti. Savaş uçakları da Suriye sınırını geçerek operasyona destek verdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, IŞİD ve PKK’ye yönelik sınır ötesi operasyonları, Çankaya Köşkü’nden takip etti. Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Davutoğlu, gece saatlerinde sınır ötesindeki noktaları hedef alan hava harekatının başlatılmasının ardından, Başbakanlık Resmi Konutu’ndan Çankaya Köşkü’ne geçti. Çankaya Köşkü’nde üst düzey yetkililerin katıldığı bir güvenlik toplantısı yapıldı.

***

PKK: Ateşkesin bir anlamı kalmadı

TSK’nin düzenlediği hava operasyonuna ilişkin açıklama yapan PKK, “Artık ateşkesin bir anlamı kalmamıştır” dedi. KCK’den yapılan açıklamada ise operasyonların açıkça bir savaş ilanı olduğu söylendi.

PKK’nin askeri kanadı Halk Savunma Güçleri (HPG) tarafından yapılan açıklamada, “Yapılan bu yoğun hava bombardımanlarıyla da ateşkesin bir anlamı kalmamıştır. Gerçekleşen yoğun bombardımanların sonuçları ve bu saldırının detayları en kısa zamanda halkımız ve kamuoyuna açıklanacaktır” denildi.

Operasyonların ardından dün KCK’den ise kapsamlı bir açıklama yapıldı. KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanlığı, tarafından yapılan açıklamada PKK lideri Abdullah Öcalan’ı ağır tecrit altında tutarak ateşkesi fiili olarak bitiren devletin son hava saldırısıyla ateşkesi resmen bitirdiğini tüm dünyaya duyurduğu kaydedildi. “Son hava saldırıları ve yapılan yaygın tutuklamalarla uzun süredir sürdürdüğü saldırı politikaları yeni bir aşamaya vardırılmış ve topyekun bir savaşa dönüştürülmüştür” denilen açıklamada “Hava saldırıları ve yoğun tutuklamalar açıkça bir savaş ilanıdır” ifadeleri kullanıldı. Erdoğan’ın ‘Ya silah bırakacaklar ya da sonucuna katlanacaklar’ sözlerine dikkat çekilen açıklamada, “Kürt sorunu gibi kırk yıldır savaşın sürdüğü anlaşmazlık ve çatışma alanlarında sorunların çözümünde silahların durumunun ne olacağı en son gündeme gelecek konudur” denildi. KCK açıklamasında tüm demokrasi güçlerine bir araya gelerek ittifakları genişletme ve mücadeleyi yükseltme çağrısında bulundu.

***

Operasyonlarda ikinci gün: 590 gözaltı

Suruç Katliamı ve sonrasında yaşanan olaylara karşı AKP’nin geliştirdiği ‘güvenlik’ anlayışı çerçevesinde yapılan ‘karışık’ operasyonlar dün de sürdü. 21 ilde IŞİD, PKK ve DHKP-C’ye yönelik yapılan operasyonlarda önceki günden itibaren toplam 590 kişinin gözaltına alındığı duyuruldu.

Önceki gün başlanan operasyonlarda dün İstanbul, Ankara, İzmir, Dersim, Manisa ve diğer illerde polis baskınları yapıldı.

İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde yapılan operasyonda 4 kişi gözaltına alındı. İzmir’de YDG-H’ye yönelik, Asarlık Mahallesi’ndeki farklı adreslere operasyon düzenlendi. Kaç kişinin gözaltına alındığı bilgisi verilmedi. Diyarbakır il ve ilçeleri ile Batman kent merkezinde PKK’ye yönelik düzenlenen operasyonlarda ise gözaltı sayısı 64 oldu. Diyarbakır Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, il merkezi ile Bismil, Ergani, Silvan ve Lice ilçelerinde 90 adrese düzenlenen operasyonlarda toplam 53 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Ağrı’da PKK /KCK ile gençlik örgütü YDG-H’ye yönelik yapılan operasyonda 16 kişi gözaltına alındı. Erzincan’da ise Pir Sultan Abdal Kültür Derneği basıldı, PSAKD şube yöneticisi Ferat Çam gözaltına alındı.

***

Ankara’da ‘Barış’a polis darbesi

BURCU CANSU - burcucansu@gmail.com

Suruç’ta IŞİD’le bağlantılı kişilerce düzenlenen bombalı saldırıyla 31 gencin yaşamını yitirdiği katliamı protesto etmek amacıyla dün Ankara Barış Bloku tarafından düzenlenmek istenen Barış Yürüyüşü’ne polis, gaz bombalarıyla saldırdı. Gazetemiz baskıya girdiği sırada gelen sayıya göre 49 kişi gözaltına alındı, bir kişi polis şiddetiyle hastanelik edildi. Evrensel muhabiri Tamer Arde Erşin darp edildi.

BİLİNCİ KAPANDI

Barış Bloku’nun çağrısı ile Kolej Meydanı’nda bir araya gelen barış severler, Sakarya Caddesi’ne yürümek istedi. Kolej Meydanı’nda toplanan kitleye saldıran polis biber gazı ve tazyikli su ile saldırdı. Kolej Meydanı’nda gerçekleşen saldırının ve gözaltıların ardından kitle Yüksel Caddesi’nde bir araya geldi. Yüksel Caddesi’nde toplanan kitleye de polis biber gazı ile saldırdı. Gözaltı sırasında çok sayıda kişiyi darp eden polisler, bir yurttaşı da hastanelik etti. Bilinci kapanan hasta çağırılan ambulans ile hastaneye kaldırıldı. İnsanların yerlerde sürüklendiği, saçlarından çekildiği saldırıda Evrensel muhabiri Tamer Arda Erşin de darp edildi.

***

Eğitim Sen’e polis baskını: 12 gözaltı

BirGün Ankara

Eğitim Sen Genel Merkezi’ne polis baskını yapıldı. Yapılan baskında 3’ü yaralı 12 kişi gözaltına alındı. Eğitim Sen Kadın Sekreteri Esen, “Misafirhanede kalanların devlet tarafından kaydı alınan Türkiye’de devlet hastanelerinde tedavi olan insanlardır” dedi. Ankara’da sabah saatlerinde Eğitim Sen Genel Merkez binasına baskın yapan TEM ve Çevik Kuvvet ekipleri 3’ü yaralı toplam 12 kişiyi gözaltına aldı. Eğitim Sen’in misafirhanesinde Kobaneli tedavi edildiği gerekçesi ile baskın düzenleyen polislerin arama yapmak için herhangi bir savcılık ya da mahkeme kararı olmadığına dikkat çekildi. KESK Genel Başkanı Lami Özgen, arama için herhangi bir savcılık ya da mahkeme kararı olmadığını söylerken, IŞİD ile mücadele yalanıyla örtbas edilmek istenen demokratik güçlere yönelik büyük bir saldırı dalgası başlatılmış, yüzlerce insan gözaltına alınmış, yargısız infaz gerçekleştirilmiştir” diye konuştu. Eğitim Sen Kadın Sekreteri Sakine Esen de, Eğitim Sen misafirhanesinde kalanların Türkiye’de devlet hastanelerinde tedavi gördüğünü ve kayıtlarının devlette olduğunu söylerken, “Operasyon İç Güvenlik Yasası’na dayandırılarak yapıldı. Yaralılar şüpheli olarak gözaltına alındı. Bu kişiler misafirhanemize gelmeden önce GBT araması da yapılmıştı” dedi.