Gediz Nehri ve Havzası’nın kirliliğinin tespitini yapmak ve çözüm üretmek için 401 kilometrelik ‘Gediz Havzası’ programını tamamlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Gediz Nehri ve Havzası’nın imdat çağrısı verdiğini söyledi.

Gediz Nehri ve Havzası imdat çağrısı veriyor

BERKAY SAĞOL

Ege Belediyeler Birliği ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Gediz Nehri'ndeki kirliliğe dikkat çekmek ve Ege’nin can damarını zehirleyen kaynakları tespit etmek için “Temiz Gediz Temiz Körfez” sloganıyla başlattığı inceleme turunu, Gediz Nehri'nin denizle birleştiği Foça'da tamamladı.

Foça'da açıklama yapan Soyer, "4 günlük 401 kilometrelik Gediz yolculuğumuz bugün son buldu. Murat Dağı'nda yolculuğumuzu başlattık ve bugün denize döküldüğü yerdeyiz. Gediz İzmir'in can damarı. Aynı zamanda suladığı Gediz havzasıyla Türkiye tarımının yüzde 10'nunu üreten bir bölge. Gediz sadece İzmir ve Ege Bölgesi için değil, Türkiye için çok önemli" dedi.

4 günlük tur sırasında 4 farklı felaket tespit ettiğini belirten Soyer, "Felaketlerden ilki iklim krizi. Yer küre artık hasta, ısınıyor ve su kaynaklarımız kuruyor. 10 metrede su çeken üreticiler bu havzada 200 metrede su çekiyor. Daha da kötüsü üreticiler 400 metrede su bulamayabilir. İkinci felaket tarım politikalarımız. Biz vahşi sulama gerektiren ürün yetiştirmeye devam ediyoruz. Su kaynaklarımıza uygun ürün bulmak zorundayız. Üçüncüsü ise sulama. Su kaynaklarımız azalırken hala binlerce dekar alanda silajlık mısır üretiyoruz. Dördüncü ve sonuncu ise Gediz’i hala kirletmeye devam ediyoruz. Bugüne kadar Gediz’in sahibi yoktu. Ben elimi taşın altına soktum ve ne yapılması, ne zaman yapılması gerektiğini tespit ettim. Bundan sonra Gediz'i temiz tutmak için ne lazımsa onu yapacağız. Bu karanlık tablo kader değil. Başka bir tarım mümkün" diye konuştu.

KİRLETENLER HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ

gediz-nehri-ve-havzasi-imdat-cagrisi-veriyor-900257-1.

Yeni bir ürün deseni oluşturduklarını söyleyen Soyer, "Biz hem kuraklıkla mücadele hem de yoksullukla mücadele ediyoruz. İkisiyle de mücadele ederek ye bir ürün deseniyle bu bereketli toprakların geleceğe taşınması mümkün. Küçükbaş hayvancılık bu topraklara en uygun hayvancılık ve desteklemeye devam edeceğiz. Karakılçık buğdayına saz çavdarını ekledik. Bu çavdarların büyümesi için yağmur yeterli. İzmir'in her yerinde arıtma tesisi çalışmalarımız sürüyor. Çok kısa süre içinde Gediz'i tertemiz yapacağız ve kirletilmesine izin vermeyeceğiz. Turgutlu Organize Sanayi Bölgesi atık suyunu, sulama kanalına bırakıyor. Yurttaşlar bilmiyor suyun zehirli olduğunu. Gıda güvenliği, sağlık hiçbir şey kalmamış. Gediz'i kirleten her yer hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Bu Gediz, İzmir, bu vatan sahipsiz değildir" ifadelerini kullandı.

Soyer önerilerini ise şu şekilde sıraladı:

"-Murat Dağı Milli Park UNESCO mirası ilan edilmelidir.
-Turgutlu Organize Sanayi Bölgesi'nin arıtma tesisi yapılmalı
-Gördes ve Murat Dağı'ndaki maden faaliyetleri durdurulmalıdır.
-Su tüketmeyen tarımsal ürünler tercih edilmelidir.
-Havzada damlama su tekniğine geçilmelidir
-Havzadaki tüm arıtma tesisler derhal faaliyete geçmelidir."

KANAL İSTANBUL MALİYETİ 50 GEDİZ’İ TEMİZLER

gediz-nehri-ve-havzasi-imdat-cagrisi-veriyor-900258-1.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Turgutlu Organize Sanayi Bölgesi'ne yalnızca 200 bin TL ceza yazmasına tepki gösteren Soyer, "Bizim sağlığımızın bedeli bu değil. Bizim hayatımız elektrik faturası bedelinden daha ucuz değil. Havzadaki tüm JES'lerin deşarjları denetim altına alınmalı ve tarım alanlarında JES'lere izin verilmemelidir. Bunlar kısa vadede çözüm olacaktır. Havzadaki tüm dernekler, muhtarlar mücadeleye hazır. Bizde suç duyurusunda bulunup, dava açacağız. Havzada küçükbaş alımını destekleyeceğiz. Atalık tohumları 2 katına, samanı ise 3 katına almayı taahhüt ediyoruz. Aşehir bölgesinde 25 milyonluk paket arıtma tesisi yapıyoruz" dedi.

Soyer şunları kaydetti: "Siyaset hayatı dönüştürmekse biz böyle yaparak bu hayatı değiştireceğiz. Çünkü Atatürk ve silah arkadaşları bize cennet vatan bıraktılar. Bu vatanın dereleri pırıl pırıl, dağları yemyeşildi. Biz bunları katlettik. Şimdi geleceğe sahip çıkmamız gerekiyor. Yurtseverlik budur ve biz bu vatana sahip çıkacağız. Kanal İstanbul'un maliyetiyle 50 tane Gediz nehrini temizleyebilirsiniz. Biz diyoruz ki önce Gediz temizlenecek. Sonra ne yapacaksanız yapın. Biz beraber kurtulacağız. Bu hepimizi kahreden sistemi hep beraber değiştireceğiz. Gediz bize miras kaldı ve torunlarımıza bırakacağız."

gediz-nehri-ve-havzasi-imdat-cagrisi-veriyor-900259-1.