Gedizliler maden ocağı istemiyor

Osman ÇAKLI

Kütahya'nın Gediz ilçesine bağlı Göynük ve Çukurören köyleri arasında, Üçyıldız Antimuan Madencilik’in talebiyle maden tesisi kurulumu için 28 Mayıs Cuma günü ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) toplantısı yapılacaktı. Göynük köyü Harmanyeri mevkinde planlanan toplantıya, Göynük ve Çukurören muhtarları ile desteğe gelen CHP Kütahya İl Başkanlığı, SOL Parti yöneticileri ve Murat Dağı Yok Olmasın Platformu engel oldu. Üçyıldız Madencilik firmasının, maden atık depolama tesisi için başvurduğu projenin ÇED toplantısı Göynük köyü Harmanyeri mevkiinde planlanıyordu. Çok sayıda jandarmanın getirildiği ÇED toplantısında, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü memurları, toplantı istemeyen köy muhtarlarına, "Valinin bize verdiği yetkiyle toplantıyı devam ettirmek zorundayız" dedi.


Memurların görevi dışında ikna çabasına girişmesi yaşam savunucularının tepkisine neden oldu.

SOL Parti PM üyesi Mahmut Uludağ, ÇED toplantısının fırsatçılık ile yapılmaya çalışıldığına dikkat çekti. Uludağ, SOL Parti olarak doğa talanına karşı, İkizdere'den Murat Dağı'na, Salda Gölü’nden, Menderes nehrine değin doğayı savunmaya devam edeceklerini belirtti.

CHP Kütahya İl Başkanı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz da, "Murat Dağı, Ege Bölgesinin, Batı Anadolu'nun su kaynağı. Sakarya, Gediz, Menderes, Orhaneli, Akarçay gibi nehirlerin kaynağı olan bir dağdan bahsediyoruz. Bu nehirler milyonlarca insanın hayatına dokunuyor. CHP olarak, doğayı dün geçmişimizden nasıl aldıysak, geleceğe de öyle bırakacağız" dedi.

Murat Dağı Yok Olmasın Platformu'nun sözcüsü Funda Öz Akcura ise iklim krizinin böylesine derinden hissedildiği bir dönemde, maden projelerinin tekil değil bütün olarak değerlendirmesi gerektiğine vurgu yaparak, "Bir lokasyonda bile madene geçit verirsek Murat Dağı'nın komple kaybederiz" diye konuştu.