Başkent’te 1 Mayıs kutlamalarının adresi Tandoğan Meydanı oldu. On binlerce yurttaş bir ağızdan “Diz çökmedik, boyun eğmedik. Bizleri yoksulluğa mahkûm edenlerden kurtulmanın arifesindeyiz” dedi.

Gelecek bizim, emek hepimizin
Fotoğraf: ANKA

Haber Merkezi

Ankara’da 1 Mayıs coşkusu Tandoğan Meydanı’nda yaşandı. On binlerce emekçi bir ağızdan "Ak çocuklar değil, aç çocuklar kazanacak", "Soydular soğana muhtaç ettiler" sloganı attı.

Ağır çalışma koşulları, yoksulluğa, adaletsizliğe, baskılara karşı on binlerce yurttaş, 1 Mayıs İşçi Bayramı kapsamında bir araya geldi. Sendikalar, meslek odaları, siyasi partilerin oluşturduğu kortejler, Atatürk Kültür Merkezi’ne (AKM) yakın noktalarda buluşarak Tandoğan Meydanı’na yürüdü. “AKP’den hesabı emekçiler soracak”, “Eşitlik, adalet memlekete SOL gerek”, "İnadına SOL, inadına devrim” sloganları atarak yürüyen yurttaşlar, "Enkazın içinde sandıkların hükmü yok", "En güzel kravatını tak bakalım yargılanacaksın", "Ak çocuklar değil, aç çocuklar kazanacak", "Soydular soğana muhtaç ettiler", “En güzel kravatını tak bakalım yargılanacaksın” pankartları taşıdı. Alana girişlerde kolluk kuvvetleri tarafından güvenlik önlemleri alındı. Meydanda emek örgütleri temsilcileri söz aldı. Burada konuşan KESK Şubeler Platformu Sözcüsü Hüseyin Köklü "Gün şikâyet etme günü değil; bu düzen ya değişecek ya değişecek. Bu karanlığı işçi sınıfı, kadınlar gençler, Aleviler, cinsel yönelimleri reddedilenler, sizler, biz yırtıp atacağız" dedi. Miting, sanatçı İlkay Akkaya’nın konserinin ardından sona erdi. 

SOL Partililer, “Eşitlik, adalet memlekete SOL gerek” sloganı attı. (Fotoğraf: BirGün)

***

BASKILARA KARŞI YÜRÜDÜLER

Birçok kortejde gençlerin katılımı da dikkat çekti. ODTÜ öğrencileri "Güvenli gelecek ve özgür bir ülke için sınıfın safında alanlardayız" yazılı pankartla meydana koşarak girdi. ODTÜ öğrencileri üniversite yönetiminin baskı ve yasaklarına tepki gösterdi. Kadınlar ise birçok kortejde şiddete, tacize, kadın cinayetlerine ve İstanbul Sözleşmesi’nin feshine karşı yürüdü. 

***

İKTİDAR AÇLIĞA MAHKÛM ETTİ

Mitinge katılan bir emekli yurttaş, yaşadığı ekonomik sıkıntıyı; “Kasaba, manava gidiyor bir şey alamıyor. Her ürüne 200 lira veriyoruz ama file boş. Elini vicdana koysun, kendisi rahat geçiniyor. Bu Türk’tür bu Kürt’tür ayrımcılığı yapılıyor. Birisi kuru ekmeği çöpten buluyor. Kimisi balla kaymakla yaşıyor. Bu vicdan mı? İşçiye hakkını vermesi lazım” diye anlattı. 

***

DEPREMİ UNUTMAYIN

TMMOB kortejinde mimar ve mühendislerin dövizlerinde depreme karşı yazılan sloganlar dikkat çekti. Depremzede Dursun Soylu, depremin ardından yetkililerin yanlarında olmadığını belirterek, "Unutmak, affetmek, helalleşmek yok" dedi. Miting alanında buluşan DİSK üyeleri adına konuşan Zeynep Mucukgil “Diz çökmedik, boyun eğmedik. Bizleri yoksulluğa mahkûm edenlerden kurtulmanın arifesindeyiz. 2023 1 Mayıs’ı bu ülkenin başlangıcıdır” dedi. OSTİM işçileri de OSTİM Metrosu önünden Batıkent Metrosu’na yürüyerek, "Tartışma bitti, menemen soğansız" dövizi taşıdı.

***

ÖZGÜR PEDAL EKİBİNE ENGEL

Bisiklet yollarının önemine, trafikteki duruma farkındalık gibi konular için 1 Mayıs’a pedal çevirerek gelen Özgürlüğe Pedal ekibi, 1 Mayıs alanına alınmadı. Ekip, polislerin müdehalesine tepki gösterdi.