Yakın geçmişte, otomobilin işlevinin artırılması, konforu ve güvenliği artıran bileşenlerin geliştirilmesi doğrultusunda biçimlenen bakış açısı, günümüzde ‘dijitalleşme’ ile başka bir yöne ilerlemeye başladı

Gelecek için işbirliği şart

Ersoy Yaşar ersoy@otosafari.com @Mersysr

www.otosafari.com www.youtube.com/otosafari

Otomotiv, toplumsal gereksinimleri yakın izleyen, söz konusu gereksinimlere yönelik çözümler, ürünler ve hizmetler geliştiren bir yapı. Yakın geçmişte, otomobilin işlevinin artırılması, konforu ve güvenliği artıran bileşenlerin geliştirilmesi doğrultusunda biçimlenen bakış açısı, günümüzde ‘dijitalleşme’ ile başka bir yöne ilerlemeye başladı. Geçen 10 yılda otomobillerin, ‘mobilite’ ekseninde dijital çözümlerle buluşması, satın alma gücüne erişen yeni kuşağın beklenti ve gereksinimlerinin değiştiğini ve markalardan ‘yeni yaşam tarzına uyumlu’ yenilikçi girişimler talep ettiğini işaret ediyor.

Dev markaların birbiri ardına yaptığı açıklamalar da bu eğilimleri doğrular nitelikte. Köklü üreticiler, konvansiyonel (içten yanmalı) motorlu araç üretimine son vereceklerini, gelecek yıllarda elektrikli veya alternatif yakıt teknolojilerine sahip modelleri pazara süreceklerini, yeni tasarım altyapılarını tamamladıklarını, üretim bantlarındaki verimliliği artırdıklarını, çevresel etkilerin en aza indirgeneceğini belirten açıklamalarla teknoloji yarışına ortak oldukları mesajını tüketicilerle paylaşıyorlar.

Gündelik işlevinin yanı sıra yeni kuşağın otomobilden eğlence (entertainment) beklentisi olduğu da kaçınılmaz. Neredeyse, pazarda rekabet eden tüm markalar otomobilleri ‘multimedia’ ve diğer mobil cihazlarla iletişim kurabilen eğlence sistemleri ile donatıyorlar. Yeni nesil otomobillerle yapılan yolculuklarda farklı platformlarda müzik dinlemenin yanı sıra sesli komut sistemleri ile internete tam erişim de mümkün olabiliyor.

Dassault Systemes Türkiye Ülke Müdürü Elif Gürdal da işbirliğine dayalı, akıllı ve sezgisel dijital ortamların mobil deneyimlerin oluşturulmasında yenilikçi laboratuvarlar olarak işlev göreceğini belirtiyor.


İnsan hayatına proaktif katkılar
Elif Gürdal’ın mobilite sağlayıcılarının insanların hayatlarına proaktif olarak katkı sağlamalarına dair bakış açısı dikkat çekici. Mobilite çözümleri, bir yolcunun sağlık durumunu izleme ve ilgili verileri analiz etme gereksinimleri, sırt ağrısı veya kan pıhtılaşmasını önleyen bir masaj veya acil bir durumda bir sağlık uzmanına hızlı bağlantıya öncülük edebilir. İlgili kişisel verilerin dijital platform üzerinde üretilmesi ve işlenmesi mobilite sağlayıcılarının, yeni bir seviye için ‘teknolojiden avantaj sağlayan’ iş modelleri geliştirmesini sağlayabilir. Mobilite sağlayıcıları, yenilikçiliği hızlandırmak için karmaşık geliştirme ve üretim süreçlerinde uzmanlaşabilir ve bunları kolaylaştırabilir.
Günümüzde birçok otomotiv şirketi, şehiriçi yollarda kendi kendine sürüş mobilitesi için etkileyici yeni perspektifler sunmak amacıyla sosyal yenilikçilik ile birlikte gelişmiş sistem mühendisliğinden faydalanıyor. Yenilikçiliğin etkisini tam olarak anlamak için üreticiler, bir aracın fiziksel, teknolojik ve davranışsal unsurlarının ötesine geçerek aracı, akıllı şehirler gibi büyük sistemler kapsamında simüle edebilirler.

Araç içinde ve araçların çevreleriyle daha fazla bağlanabilir olmalarının yanı sıra bireyselleştirilmiş mobiliteye yönelik artan talep, otomotiv yenilikçilerinin farklılaştırılmış mobilite deneyimleri oluşturmaları için yeni fırsatlara kapı açacak. İşbirliğine dayalı, akıllı ve sezgisel dijital ortamlar, bu deneyimlerin oluşturulmasında yenilikçilik laboratuarları olarak işlev görecek.