Dört gün boyunca sembolik duruşmaların yapıldığı gemide, failleri tam olarak açığa çıkarılmamış davaların dosyası yeniden açıldı, suçlular tespit edildi...

UFUK KOŞAR

Susurluk, Maraş davaları, 1 Mayıs 1977, Sivas olayları ile Hrant Dink ve diğer aydınlara yapılan suikastlerin faillerini, sorumlularını sembolik olarak yargılamak amacıyla hayata geçirilen "Adalet Gemisi" projesi, Beşiktaş İskelesi'nde son buldu.

Perihan Mağden, Ferhat Tunç, İlkay Ak-kaya, Rasim Öz, Halil Ergün, Fehmi Işıklar, Orhan Doğan, Emine Ocak, Celalettin Can, Ali Eriş, Yaşar Seyman, Mukaddes Erdoğdu Çelik, Hasan Sağlam, Orhan Miroğ-lu, Sabahat Türkler, Mustafa Yalçıner, Ma-side Ocak, Eren Keskin, Deniz Tuna, Kemal Aytaç, Sabri Kuşkonmaz, Keleş Öz-türk, Necati Abay, Jacques Robert, Nevzat Karakış, Birsen Gülünay, Özlem Gümüş-taş, Mazlum Çimen, Suavi'nin jüri üyeliğini yaptığı Adalet Gemisi, Kadıköy İskelesi'nde Susurluk ve Şemdinli davalarını, Bakırköy İskelesi'nde Gazi, Maraş, Sivas, Çorum katliamları davalarını, Bostancı İskelesi'nde aydın cinayeti davalarını görüştü.

Sembolik olarak görüşülen davaların tümünde devlet ve konrtgerilla sorumlu bulunarak, adalet arandı.

'YASAKLAR KALDIRILMALI'

Adalet Gemisi jürisi son durağında da 1 Mayıs 1977 katliamını yargılayarak, sorumluların derin Türkiye ve demokrasi dışı güçlerin olduğuna karar verdi. 1 Mayıs 1977 katliamı tanığı ve davanın avukatı Rasim Öz, sanatçı Halil Ergün, 78'liler Türkiye Girişimi sözcüsü Celalettin Can, ICAD Türkiye Temsilcisi ve avukat Özlem Gümüştaş ve İsviçre UNİA Sendikası Genel Başkanı Jacques Robert'in jüriliğini yaptığı sembolik duruşmada 77' katliamı dosyası işlendi. Dosya ile ilgili iddianameyi okuyan Özlem Gümüştaş, katliamın önceden planlandığının ortada olduğunu belirterek, meydana gelen 500 bin emekçinin üzerine kurşun sıkıldığını, panzerlerin kitlelerin üzerine yöneltiğini, sonuç olarakta 29'u ezilerek, 5'i ise kurşunlanarak 34 kişinin katledildiğini söyledi.

'KATLİAM ARAŞTIRILMALI'

UNİA Sendikası Genel Başkanı Jacques Ro-bert'te, Adalet Gemisi'nde bulunmaktan büyük muüuluk duyduğunu dile getirdi.

Açıklamaların ardından jürinin kararını açıklayan avukat Rasim Öz, 77 katliamının faillerinin belli olduğunu söyleyerek, "Sorumlular derin Türkiye ve demokrasi dışı güçlerdir" dedi.