Tahıl koridoru üzerinden sevk edilen gemiler zengin ülkelere gidiyor. Ukrayna’daki savaşın çıkması için her türlü zemini hazırlayan Batılı ülkeler, tahılı kendi limanlarına boşaltıyor. Putin’e göre 87 gemiden 30’u Avrupa’ya gitti.

Gemiler zengin ülkelere gidiyor
Tahıl koridorundan bugüne kadar 105 gemi geçti, taşınan tahıl miktarı 2 milyon 500 bin tona yaklaştı. (Foto:AA)

Dış Haberler

Savunma Bakanlığı, tahıl sevkiyatı kapsamında 5 geminin daha dün Ukrayna limanlarından hareket ettiğini açıkladı. Bakanlık’tan yapılan açıklamada, 12 geminin de denetlenmesinin planlandığı belirtildi. Tahıl ürünlerinin Ukrayna limanlarından sevkıyatı sürerken gemilerin yoksul değil zengin ülkelere gittiğine dair tartışma da büyüyor.

Rusya, Ukrayna, Türkiye ve BM arasında imzalanan anlaşmayı fırsata çeviren Batılı ülkelerin yoksul ülkelere gitmesi gereken tahılı kendi limanlarına boşalttığı iddia edildi.

Altıncı ayını geride bırakan savaş nedeniyle gıda ve enerji krizi tüm dünyayı sarsarken anlaşmadan yoksulların minimum yararlanmasına izin veren Avrupalı ülkelere tepkiler artıyor.

AVRUPA EL KOYUYOR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Doğu Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada Afrika ülkelerine giden tahıl gemiler üzerinden Ukrayna lideri Volodimir Zelenski'ye rakamlarla cevap vererek, 87 gemiden 30’unun AB’ye gittiğini öne sürdü.

Putin konuşmasında, “Afrika Birliği liderleriyle, Afrika devletlerinin liderleriyle görüştüm ve onlara çıkarlarını sağlamak için her şeyi yapacağımız sözünü verdim. Bizler olmasaydık Ukrayna'dan ihraç edilen tahılın neredeyse tamamı gelişmekte olan ve en fakir ülkelere değil, AB ülkelerine gönderilecekti” dedi.

Grafik: AAGrafik: AA

SUDAN’A 65 BİN TON YOLLADIK

Bunun üzerine Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski 8 Eylül akşamı konuyla ilgili açıklama yaparak Putin’e cevap verdi. Ukrayna tahılını taşıyan 4 geminin, Asya ülkelerine doğru yola çıktığını ifade eden Zelenski, şimdiye kadar 65 bin ton tahılın Sudan’a ulaştığını belirtti. Zelenski, “50 bin tondan fazla buğday dün (7 Eylül) Kenya’ya yola çıktı. Lübnan ve Libya için gemiler şu anda Odesa’da Pivdennyi Limanı’nda yükleniyor” ifadelerini kullandı.

Putin ise önceki gün akşam Güvenlik Konseyi’ne video konferans yöntemiyle katıldı ve Zelenski’ye bir kez daha cevap verdi. Putin açıklamasında şunları kaydetti;

“Ukrayna limanlarından tahıl taşıyan 87 gemiden 32'si Türkiye'de kaldı ve bunun anlaşmanın adil bir parçası olduğuna inanıyorum çünkü Türkiye tüm bu süreci düzenleyen ülkeydi ve bu nedenle kesinlikle buna hakkı var. Üçü Güney Afrika'ya, üçü İsrail'e, yedisi Mısır'a, 30'u Avrupa Birliği'ne gitti ve sadece 2 gemi, BM gıda programları kapsamındaki en yoksul ülkeler olan Yemen ve Cibuti’ye gidiyordu. Gemiler 60 bin ton tahıl taşıdı. Bu da taşınması gereken tahılın sadece yüzde 3'ü.”

50 MİLYON TONA ÇIKARMAYA HAZIRIZ

Putin tahılın nereye gittiğini kontrol edemediklerini kabul ederek yoksul ülkelere taşınmasını doğru bulduklarını ifade etti. Putin bu yıl Rusya’daki hasadın iyi olduğunu vurgulayarak “Mayıs-Ağustos aylarında Rusya Federasyonu dünya pazarlarına 6,6 milyon ton tahıl tedarik etti ve bunun 6,3 milyon tonu Asya, Afrika ve Latin Amerika'ya gitti. Genel olarak, yılsonuna kadar 30 milyon ton tahıl tedarik edeceğiz ve ihracatımızı 50 milyon tona veya daha fazlasına çıkarmaya hazırız” dedi.

PUTİN HAKLI ÇIKIŞI

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan da Hırvatistan gezisi sırasında tahıl konusuna değinerek “Şu an itibariyle Rusya tarafından henüz tahıl sevkiyatı yok. Fakat Putin’in tabi haklı olduğu bir konu var. Bu tahıl sevkiyatında gelen tahıllar maalesef zengin ülkelere gidiyor, fakir ülkelere değil. Bir taraftan Rusya’ya yaptırımlar sürerken kalkıp da bu yaptırımları yapan ülkelere tahıl sevkiyatının olması Putin’i de rahatsız etmektedir” ifadelerini kullanmıştı.