Genç avukatlara aşı ayrımcılığı

HABER MERKEZİ

Türkiye Barolar Birliği (TBB), 40 yaş ve üstü avukatların aşı programına tanımlandıklarını açıkladı. TBB’nin açıklamasında “Randevular hemen alınabilir. 40 yaş altı, süreç içerisinde tanımlanacaktır” ifadeleri kullanıldı. Ancak, yalnızca 40 yaş ve üstü avukatların aşı programına tanımlanması büyük tepki çekti.

İSTANBUL’DA 32 BİN AVUKATA AŞI YOK

Çok sayıda avukat sosyal medyada tepkilerini dile getirirken İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu da bir açıklama yaptı. “Bırakın AVM’leri, adliyelere bakın” diyen Durakoğlu, “Bu ülkede bulaş riskinin en fazla olduğu yerler adliyelerdir. İstanbul’daki stajyer avukat sayısı 6 bin ve bunların çok büyük bölümü zorunlu olarak adliyelerde. 51 bin avukatın levhasına yazılı olduğu İstanbul Barosu’nda 40-50 yaş aralığında olup bu evredeki aşılamadan yararlanacak olan meslektaş sayısı 9 bin 124. Oysa 40 yaş altı sayımız 31 bin 618. Bu sayıya stajyerleri de eklerseniz, aşılamayı 40 yaşla sınırlandırmanın mantığını bulamayız” ifadelerini kullandı.

İşçi Avukatlar Merkezi de yazılı açıklamasında 40 yaş altı işçi avukatların ve stajyerlerin bir an önce aşılanması gerektiğini vurguladı.

Avukatlar, “Her gün adliye koridorlarında, mahkemelerde, toplu taşıma araçlarında, haciz mahallerinde virüsle burun buruna” olduklarına dikkat çekti.

SADECE AVUKATLARDA YAŞ SINIRLAMASI VAR

35 yaşında olduğu için aşılama programına dâhil edilmeyen Avukat İdil Zeynep Öztürk ise hiçbir riskli veya öncelikli meslek grubunda yaş sınırlaması yokken avukatların aşılanmasında yaş sınırlaması konuşmasına tepki gösterdi. Avukat Öztürk, “Yargının diğer bileşenleri olan hâkim, savcı ve adliye personeli aşılanırken bir sınırlama getirilmedi örneğin. Şu da bir gerçek ki işçi avukatlık 40 yaş altında daha yoğun, dolayısıyla yine gözden çıkarılan grup bu meslek grubunda da yoğun olarak emekçiler oldu. Bu nedenle bir meslek grubuna hakkı olanın sınırlama ile lütuf gibi sunulması kabul edilmemeli ve tüm avukatların tıpkı hâkim, savcı ve adliye personeli gibi yaş sınırına tabi tutulmadan aşılanması sağlanmalıdır” diye konuştu.