Derinleşen ekonomik krizin istihdam üzerindeki olumsuz etkisi giderek daha net biçimde ortaya çıkarken, genç kadın işsizlik oranları adeta alarm veriyor. DİSK-AR’ın son raporuna göre, en fazla artış genç kadın işsizliğinde. Yalnızca dört yılda yaklaşık yüzde 50 artan genç kadın işsizliği endişe verici. Tabloyu genç işsiz kadınlarla konuştuk. Onlara göre, mevcut tablo, […]

Genç kadın işsizliği alarm veriyor: Yok sayamazsınız

Merve Benzer- Sena Özcanlı

Derinleşen ekonomik krizin istihdam üzerindeki olumsuz etkisi giderek daha net biçimde ortaya çıkarken, genç kadın işsizlik oranları adeta alarm veriyor. DİSK-AR’ın son raporuna göre, en fazla artış genç kadın işsizliğinde. Yalnızca dört yılda yaklaşık yüzde 50 artan genç kadın işsizliği endişe verici.

Tabloyu genç işsiz kadınlarla konuştuk. Onlara göre, mevcut tablo, toplumda kadına biçilen misyon ile yakından ilgili. Genç kadınlar “Değersizleştirilen mesleğim ve itibarsızlaştırılan cinsiyetim ile zaten kolay olmayacağını bildiğim iş hayatına başlayamamanın çaresizliği içerisindeyim. Yerle bir olmuş ekonomimiz var ve bu ülkedeki kurbanların içinde listenin başındakiler biz kadınlarız” diyor.

Yok olan ekonomide ilk ‘kurban’

25 yaşında endüstri mühendisi Ezgi Deveci yaşadıklarını şu sözlerle anlatıyor:

“Elbette o çok bilindik CEO olma hayaliyle üniversiteye başlamadım. Mesleğimden beklentim, herkesin bekleyebileceği basit ve insani şeylerdi. Niteliksiz olan ben miydim sahiden yoksa beş yıllık üniversite hayatımdaki ve onun da öncesindeki emeğimi, mesleğime dair yaptıklarımı göremeyenler miydi? İş görüşmelerinde birilerinin dışarıdaki hayatımı nasıl kurgulayabileceğimi, nasıl evlenebileceğimi, doğmamış çocuğuma nasıl vakit ayırabileceğimi, benim yerime düşünme zahmetine girmesine sebep olan düzen miydi? Yoksa suç kadın olmak mıydı? Bir yandan umudumu kaybetmemek için her türlü direnci gösterirken diğer yandan ise her iş görüşmesinden sonra bir şekilde bu direnci kırmaya çalışanlar vardı. Değersizleştirilen mesleğim ve itibarsızlaştırılan cinsiyetim ile zaten kolay olmayacağını bildiğim iş hayatına başlayamamanın çaresizliği içerisindeyim. Yerle bir olmuş ekonomimiz var ve bu ülkedeki kurbanların içinde listenin başındakiler biz kadınlarız”

Tüm o saçma gerekçeler…

B. D. ise23 yaşında, 2018 Erciyes Üniversitesi enerji sistemleri mühendisliğinden mezun. 10 aydır iş arıyor. Bu süre boyunca yaşadıklarını şu sözlerle anlatıyor:Bu mesleği yazarken çok düşünmemiştim. Bende puanım yetti ve seçtim mağdurlarındanım. Ama okurken gerçekten çok severek ve benimseyerek okudum. Gel gelelim hala iş arıyorum. 17 yıl okudum başardım meslek edindim ama son hedefi başaramadım. Kadınlar için işe alınmamanın nedeni o kadar fazla ki… Bekârsın evlenirsin olmaz, evlisindir çocuğun olur olmaz, çocuğun vardır çok izin alırsın olmaz, fiziğin uygun değildir olmaz, kadın eleman almıyordur olmaz, mühendislik okumuşsundur ama her ortama giremezsin olmaz. İnsanlar kendi kız çocuklarının okuyup ellerine mesleğini almasını ister ama işveren bu insanlar kadınların yetersiz olduğunu düşünür. Nasıl bu farkındalığı yaratırız nasıl bu sebeplerden arınırız bilmiyorum ama ben elimden geleni yapmaya hazırım”

F. A. ise, 24 yaşında ve yaklaşık 8 ay önce Üsküdar Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünden mezun olmuş. Şuan lise ve ortaokul öğrencilerine özel ders veriyor aynı zamanda yüksek lisans başvurularımı yapıyor. Akpınar işsizlik grafiğini şöyle yorumluyor: “Bu grafik aslında birçok şeye açıklık getiriyor benim açımdan. Bizim alanda başarılı olan Türklerin neden yurtdışındaki üniversitelerde olduklarını bu grafiğe bakarak anlayabilirsiniz. Genç insanlara öncelik verilmesi gerektiğini düşünüyorum aksi halde ülkenin gelişmesi için gerekli olan enerji uzun bir süre daha bu grafikteki sütunlarda oturuyor olacak”