Almanya merkezli yapılan “Türkiye Gençlik Araştırması” gençlerin yaşadığı sorunları ortaya koydu. Araştırmaya göre gençlerin sadece yüzde 17’si mutlu olduğunu söylerken yarısı eğitim masraflarını dahi karşılayamıyor.

Gençler artık hayal de kuramıyor
Fotoğraf: Evrensel

Haber Merkezi

Ülkede ekonomiden adalete yaratılan enkaz gençlerin umudunu bitirme noktasına getirdi. “Türkiye Gençlik Araştırması”na göre gençlerin sadece yüzde 17’si mutlu olduğunu söylerken yarısı eğitim masraflarını dahi karşılayamıyor. Konrad-Adenauer-Stiftung Derneği’nin, 16 ilden 18-25 yaş aralığındaki 2 bin 140 gençle görüşerek yaptığı “Türkiye Gençlik Araştırması”nın sonuçları yayımlandı. Araştırmaya katılanların çoğunluğunun öğretim seviyesinin yüzde 63,3 ile lise ve dengi okul mezunu olduğu, ancak bu kişilerin içerisinde üniversite eğitimine devam edenlerin de yer aldığı belirtildi. Katılımcıların yüzde 27,4’ü iş sahibi iken, yüzde 58,4’ünün işçi olarak çalıştıkları aktarıldı. Raporda ayrıca çalışmayanların yüzde 88,5’inin öğrenci olduğunun, çalışanların yüzde 13,5’inin devlet memuru ve yüzde 12,1’inin avukat, doktor gibi “nitelikli” meslek sahibi oldukları belirtildi.

Araştırmaya katılanların sadece yüzde 17,3’nün mutlu olduğu belirtilirken, orta derecede mutlu olanların oranının yüzde 52,5 olduğu ve katılımcıların yüzde 30,1’inin kendini mutsuz olarak değerlendirdiği kaydedildi.

EKONOMİK ZORLUK 

Raporda özellikle öğrencilerin ekonomik zorluklar çektiği belirtilirken “Öğrenci olan gençlerin yüzde 61,3’ü eğitimlerini sürdürürken ekonomik açıdan zorluk çekmektedir” denildi. Buna göre öğrencilerin yüzde 50,4’ü eğitim masraflarını karşılamakta zorluk çekerken yüzde 42,2’si ulaşım, yüzde 51,4’ü iletişim ve yüzde 55,4’ü beslenme giderlerini karşılamakta sıkıntı yaşıyor. Araştırmaya katılan gençlerin çoğu ekonomi politikalarını da başarısız bulurken bu alanda sorulan sorulara verdikleri cevaplar şöyle:

Hükümetin ekonomi uygulamasını doğru bulmayanlar yüzde 83,8.

Türkiye ekonomik olarak az gelişmiş-gelişmekte olan bir ülkedir diyenlerin oranı yüzde 73.

Türkiye’nin şu anki ekonomi politikaları başarısızdır diyenlerin oranı yüzde 80,6.

Türkiye’deki ekonomik durum kötüdür diyenlerin oranı yüzde 86,2.

Türkiye’deki gelir dağılım eşit değildir ve dengesizdir diyenlerin oranı yüzde 88,7.

Türkiye’de çok fazla işsizlik vardır diyenlerin oranı yüzde 84,6.

Tüketimim konusunda kendimi sınırlandırdım, tüketimimi azalttım, yüzde 84,4

ADALETE GÜVEN YOK

Ülkedeki gençlerin büyük bir çoğunluğu da ülkede adaletin işlemediğini belirtti. Araştırmaya katılanların yüzde 70,4’ünün hükümetin yönetim biçimini doğru bulmadığını ve yüzde 81,2’sinin iktidarın adalet uygulamalarının yanlış olduğunu söyledi.

Katılımcıların yüzde 66,9’u da iktidarın özelleştirme politikalarını doğru bulmadığını belirtti. Öne çıkan diğer tercihler ise şöyle sıralandı:

Türkiye’nin bugünkü yönetiminden memnun değilim, Türkiye çok kötü yönetiliyor, yüzde 69,6.

Türkiye’de sorunlar yaşanmaktadır, yüzde 98,4. En çok yaşanan sorunlar sırasıyla, mevcut ekonomik koşullar, hukuk ve adalet, işsizlik, adam kayırma-yolsuzluk ve rüşvet.

Devlette işe alımlarda ehliyet ve liyakate uygun davranılmadığını düşünüyorum, yüzde 71,3.

Gençler parlamenter sisteminin daha uygun olduğunu düşünmektedirler, yüzde 74,3.

Yakın gelecekte Türkiye’yi bekleyen sorunlar vardır, yüzde 98,3.