Gençler büyük tehlikede

Hüseyin ŞİMŞEK

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, iktidarın tütün karşıtlığının sözde olduğunu ifade ederek, “Ruhsatlı olmayan satışı yasak yeni nesil e-sigaraların satışı, Sağlığa Evet Derneği’nin tespitlerine göre 65 e- ticaret sitesinde, 39 farklı çeşit ve 722 ürün olarak yapılıyor. Bunların yüzde 90’ında 18 yaş sınırı bile yazmıyor. Sitelerin yüzde 70’inde puff barın daha sağlıklı olduğu iddiası var. Satışı yapılan ruhsatsız puff barlar için indirim, taksit, puan avantajı, ücretsiz kargo gibi teşvikler de bulunuyor. Bakanlığın bu ürünleri kesinlikle kontrol etmediği ve gençlerimizin bu ürünlere çok kolay erişebildiği ortada. İktidar görevini yapmıyor, olan gençlerimize oluyor” diye konuştu.

CHP’li İlgezdi, aroma ve tatlandırıcı ile sigaraya teşvik için bir alan yaratıldığını kaydederek şunları söyledi: “E-sigaralara göre daha kolay içimli olduğu için gençler arasında daha çok tercih edilen puff barlar, 2022’den beri gerek internet sitelerinde gerekse perakende satış yerlerinde hiçbir denetimden geçmeden satılıyor. Yüzde 2 ile 5 arasında nikotin olan bu puff barlar sağlığa çok zararlı. Aynı zamanda yapılan araştırmalar, puff bar kullanımının sigara alışkanlığına yol açtığını gösteriyor. Çukurova Üniversitesi’nde öğrenciler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre her 5 öğrenciden 1’i  e-sigarayı denedi. Her 6 öğrenciden birinin ailesinde ise e-sigara kullanıyor. 

Yine tespitler bize gösteriyor ki, erkek, yüksek gelirli, daha önce sigara kullanan veya ailesinde sigara kullananlar puff bar içenlerin çoğunluğunu oluşturuyor. Tütün kontrolünün en iyi yapıldığı ülke olan Avustralya’da 14-17 yaş grubunda e- sigara kullanımı 18 kat arttı. Tüm tütün kullanım oranı ise 3 kat arttı. Bu yükseliş 25 yıldır ilk defa yaşandı. Karşımıza çıkan tablo, e-sigaraların tütüne yönelttiğinin kanıtı.”

İlgezdi, “2019-2022 yılları arasında tütün şirketine 53 teşvik verildi” açıklamasını da yaptı.