Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Derneği Başkanı

UZMANLAR, YETKİLİLERİ VE AİLELERİ ÖNLEM ALMALARI İÇİN UYARIYOR: Gençlik, içinde şiddet kaynayan kazan gibi

Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Füsun Çuhadaroğlu, "Şiddet içeren filmler, 'sorunları güç kullanarak çözen' rol modelleri sunarak, şiddetin toplumda daha yaygın bir biçimde yerleşmesine neden oluyor" dedi.

Kurtlar Vadisi gibi filmlerin temaları ve bu temayı işleyiş biçimiyle "düşman ol-"savaşma", "birbirine karşı olma"  gibi bazı mesajlar verdiğini belirten Çuhadaroğlu, "Ergenlik döneminde gençler, güçlü olmayı sağlayan herşeyi havada kaparlar" diye konuştu.

'ARKADAŞLIK BİÇİMLERİ DEĞİŞTİ'
Çocuk ve gençlerin gücü elde tutan kahraman ile bilinçli ve bilinç dışı olarak özdeşim kurduklarını belirten Prof. Dr. Füsun Çuhadaroğlu, "Kurtlar Vadisi başladığından beri kendisini Polat Alemdar ilan eden, onun gibi giyinen, kendisine Polat denmesini isteyen Kurtlar Vadisini seyredemeyince annesine babasına bıçak çeken çocuklar var" dedi.

Çocukların birbirleriyle kavga ettikten sonra artık öğretmenlerden ve büyüklerinden yardım istemediklerini belirten Prof. Çuhadaroğlu, "Artık sorunlarını çete kurarak çözüyorlar! Çocukların arkadaşlık biçimleri değişti" dedi. Çuhadaroğlu, bu tip programların seyredilmesinin anne babalar tarafından sürekli biçimde denetlenmesi, ailelerin de eğitilmesi gerektiğini vurguladı.

Türk Psikologlar Derneği Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Doğan Kökdemir ise lise yaşlarındaki öğrencilerin Kurtlar Vadisi dizisinden çok etkilendiklerini, öğrencilerin bu diziyi adeta gerçek zannettiklerini söyledi. "Altta kaynayan bir kazan var onu elden geçirmek gerekli" diyen Kökdemir, Türkiye'de de Milli Eğitim Bakanlı-ğı'nın konunun üzerine eğilerek çözüm oluşturması gerektiğini vurguladı. AA

OKULDA ŞİDDET, ULUSLARARASI PROJE KONUSU OLDU 'You are not alone-Yalnız değilsiniz'
OKULLARDA
şiddetin önlenmesi amacıyla Manisa'nın Soma ilçesi Linyit Lisesi tarafından Uluslararası Grundvig Projesi kapsamında hazırlanan "You are not alone-Yalnız Değilsiniz" adlı proje, Roma'da görüşülecek. Avrupa Birliği'nin yürüttüğü genel eğitim programı Socrates'in faaliyet alanlarından olan ve yetişkin eğitimini kapsayan Grundvig Projesine, Soma Linyit Lisesi, okullarda şiddetin önlenmesi konusundaki "You Are Not Alone" çalışmasıyla katıldı. Danimarkalı din adamı ve yazar Nikolai Frederik Severin Grundtvig (1783-1872) adıyla anılan proje kapsamında geçen Aralık ayında Polonya'da bir hafta süreyle temaslarda bulunan Linyit Lisesi ekibi bugün Roma'ya gitti. Linyit Lisesi Müdürü Taner Sarı, ingilizce öğretmeni Nil Ören ve Beden Eğitimi öğretmeni Ayşegül Ersoy'dan oluşan ekibin, Roma'da ele alınacak projesiyle, okullarda şiddet ve şiddete maruz kalan öğrenciler ile ailelerine ulaşarak, sorunlarına çözüm bulunmasının amaçlandığı kaydedildi. AA