Gençlik kenti Buca

Bu bir ilandır.

Genç nüfusun fırsatlara eşit erişimi için çalışma yürüten Buca Belediyesi, ‘üniversite ve gençlik kenti’ kimliğine yakışır pek çok projeyi yürütmeye devam ederken, özel kurulmuş merkezler de gençlerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, tesis yatırımlarından sosyal sorumluluk projelerine kadar pek çok çaba ile gençlerin hayatlarına dokunmaktan mutluluk duyduklarını kaydetti.

Türkiye’nin nüfus bakımından en kalabalık ilçelerinden biri olan Buca’da 80 bin üniversite öğrencisi ve genç nüfusa yönelik sosyal belediyecilik anlayışı ile pek çok proje hayata geçiriliyor. Tarık Akan ve Işılay Saygın’ın isimlerini taşıyan iki ayrı gençlik merkezi 30 bine yakın üye öğrenciye ulaşmayı başarıp çok önemli bir misyonu yerine getirirken, Başkan Erhan Kılıç’ın yakından izlediği Buca Bilim Sanat Merkezi de pek çok başarıya imza atıyor, gençlere güçlü bir geleceğin kapılarını aralıyor.

Pandemi sonrası 2 bini aşkın yeni üyeyi kabul eden Tarık Akan ve Işılay Saygın Gençlik Merkezlerinde çamaşırhane, spor merkezi, kütüphane ve sinema salonu gibi tüm ihtiyaçlar ücretsiz karşılanabiliyor. Öğrencilerin uğrak noktası olan merkezler, pek çok kültürel ve sanatsal aktiviteye de ev sahipliği yapıyor.

Her yıl üniversite ve liseye giriş sınavlarına hazırlanan yüzlerce gence ücretsiz ders desteği veren Aziz Nesin Bilgi ve Eğitim Merkezi de (BEM) elde ettiği başarılarla öğrencilerin seçkin okullara yerleşiminde önemli bir rol oynuyor. Ayrıca, belediyenin çeşitli merkezlerinde gençler için açılan sanat kursları da büyük ilgi görüyor.

KÖY ENSTİTÜSÜ RUHUYLA ONLARCA BAŞARI

Çalışma modeli ve başarılarıyla kısa sürede Türkiye çapında ün kazanan Buca Bilim Sanat Merkezi de gençler için yapılacak projelerde örnek yarattı. Buca’da bulunan Kızılçullu Köy Enstitüsü ruhunu yeniden canlandırma ilhamı ile kurulan Buca BSM, Türkiye’de ilk kez bir yerel yönetim eliyle akademik düzeyde eğitim veren bilim ve sanat üssü niteliğini taşıyor. Merkezin her yaş grubundan öğrencileri, ulusal ve uluslararası yarışmalarda, fen bilimleri, matematik, yabancı dil, müzik ve sanat alanlarındaki çalışmalarıyla 2 grand, 43 altın, 41 gümüş, 29 bronz madalya ve 25 özel ödül ve onur ödülleri kazandı. TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda üçüncülük ve TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivalinde birincilik kazanan merkez, 4 patent başvurusu yaptı; 5 makale yayınladı. Farklı alanlarda da eğitimler veren merkezde orkestra, koro, solfej, piyano, dans, girişimcilik, bilim projeleri, sosyal sorumluluk projeleri ve drama çalışmaları yapılıyor. Alanında uzman eğitimciler tarafından yetiştirilen öğrenciler, ilgi alanlarına göre yönlendirilerek bilim ve müzikte de adından dünya çapında söz ettirmeye devam ediyor.

Öte yandan Dere Kafe, Gölet gibi pek çok sosyal tesisinde gençlere kapısını daima açık tutan Buca Belediyesi, spor tesisleri ve yüzme havuzu ile sağlıklı yaşam için gençlere de olanaklar sunuyor. Belediyenin gençlerin kullanımına yönelik yeni tesisler için yatırımlarının da yakın zamanda hayata geçirileceği belirtildi.