Gençlik umudunu yitirmedi
Bugün 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı. Bayram’ı Saray rejiminin gölgesinde kutlayacak olan gençlik, 28 Mayıs’ta ikinci kez sandık başına giderek geleceklerine yönelik bir seçimde bulunacak. Geleceği ve umutları çalınan gençler teslim olmadı ve olmayacak.
Haber Merkezi
Emparyalist işgale karşı 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkarak başlattığı bağımsızlık mücadelesinin üzerinden 104 yıl geçti. Her yıl bağımsızlığın sembolü olarak kutlanan 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’na bu yıl da emperyalizme bağlı Saray rejiminin gölgesi ve seçimlerin ikinci turu altında giriliyor. Gençler 28 Mayıs günü yeni Cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gidecek.
AKP’nin iktidar olduğu 21 yılda gençler eğitimden, sağlığa, istihdamdan ifade özgürlüğüne dek pek çok alanda sorunlar yaşadı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son verilerine göre, 2023'ün birinci çeyreğinde işsizlik azaldı ama 15-24 yaş grubunda yani gençler arasında işsizlik yükseldi.
GENÇLER KRİTİK
2022 yılında gençler arasında mutluluk da 2018’e göre 7,5 puan azaldı. Ülkenin geleceği olan genç nüfus mutsuz, umutsuz ve işsiz. Araştırmalar göre, gençler geleceklerinden kaygı duyuyor. AKP döneminde eve kapanan genç sayısı artış gösterd. En dinamik oldukları dönemde ekonomik kriz ve hayat pahalılığı ile karşılaşan gençler, mezun olunca da hem borçlu hem de işsiz olarak yaşam mücadelesi veriyor. TÜİK verilerine göre 20-24 yaş arasındaki 763 bin genç, 25-34 yaş arasındaki 1 milyon 131 bin genç işsiz. Her yıl yeni üniversite mezunlarının eklenmesiyle işsizlik sorunu büyüyor. Geçen haftalarda yapılan bir başka araştırma da iş arayan mezunların yüzde 69’unun bir ayda bin 500 TL ile geçinmeye çalıştığını gösterdi.
Ülke tarihinin en kritik seçimlerinin ikinci turu olan 28 Mayıs'ta oy kullanacak olan gençlerin tercihi hem iktidar hem de muhalefet için kritik. 14 Mayıs seçimlerinde yaklaşık 6 milyon genç sandık başına giderken, seçimin ikinci turunun gerçekleşeceği 28 Mayıs'a kadar 18 yaşına girecek yaklaşık 50 bin genç seçmen de ilk defa sandık başına gidecek.
ARTIK DEĞİŞİM OLMALI
Belirsizlik ortamının kendilerini çok yorduğunu söyleyen gençler, "Önümüzü göremiyoruz. Artık bir şeyler değişmeli" diyerek yaşadıklarını BirGün'e anlattı. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi Nurullah Özpehlivan, “Bir genç olarak belirsizlik ortamı beni çok yoruyor. Önümüzü göremiyoruz. Çünkü hem seçimden hem de ülkenin yaşamış olduğu deprem, sel, ekonomik kriz gibi olaylardan psikolojimiz alt üst oldu. Ekonomik kriz ise bizi hem sosyal hayat hem genel şartlarda çok zorluyor. İstekler ihtiyaçlar diye bir ayrım bile söz konusu değil artık. İstediğimiz birçok şeyi alamıyoruz. Öğrencilerin çoğu kafelerde günlük yevmiyelerle çalışıyor. Üniversite okuduğumuz şehirde istediğimiz gibi vakit geçirip şehri gezemiyoruz bile. 14 Mayıs gecesi yaşananlar da beni hayal kırıklığına uğrattı. İkinci turda tekrar değişimden yana oy kullanacağım. Artık bir şeyler değişmeli bu ülkede. Gençler olarak bu düzeni değiştirmeliyiz” dedi.
UMUDUMUZ BİTMEYECEK
Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji 2’nci sınıf öğrencisi Melis Gök ise aldığı burs ile geçinmeye çalıştığını belirterek "Türkiye’de yaşayan her genç gibi mağduriyetimiz ortada. Ailemden uzakta yaşadığım için devletin verdiği burs ile geçinmeye çalışıyorum. Ama artık bu da pek mümkün olmuyor. Aldığım bursla, kaldığım yurt ücretini ödüyorum. Kitap almaya kalksam, en ucuz kitap 150-200 TL. Sosyal hayat zaten yok. Üniversitelerde kendimizi geliştiremiyoruz. Arkadaşlarımızla oturup bir kahve içmek bile lüks haline geldi. Bir tiyatro ya da konsere gitmek bile artık eskisi gibi mümkün değil. Temel ihtiyaçlarımızı karşılamak bile çok zor. Bu sorunların sebebi olarak mevcut hükumeti görüyoruz. Ülkenin değişime ihtiyacı var. Artık hem kendim için hem ülkem için daha doğru kararların alınması gerekiyor. Umudumuz asla bitmiyor, bitmeyecekde. Seçimler ikinci tura kalmış olabilir ama biz hâlâ inanıyoruz. Ve benim ikinci turda kazanacağımıza bu düzenin değişeceğine olan inancım sürüyor" diye konuştu.
YENİDEN SANDIĞA
20 yaşındaki Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencisi İ.D.Ç. de şunları söyledi: “Bazen umutsuz hissediyorum. Özellikle seçimlerden sonra yaşanan olaylardan sonra umudun azaldı. İktidardaki partinin bu kadar yüksek bir oy aldığına inanmıyorum. YSK verileri ve diğer olayları gördük ama bunun kanıtlanmamasına da ayrıca üzülüyorum. Seçimde oy kullanmaya memleketime gittim, şimdi tekrar gideceğim ve sadece yol için 1200 TL para harcamış olacağım. Her şey çok pahalı, kahve içemiyorum, yemek yiyemiyorum. Her şeyi düşünerek hareket etmekten çok yoruldum. İkinci turda iktidarın değişeceğini düşünüyorum. Son yaşananlardan sonra umutsuzluğa kapılsam da yine de dik duruyorum ve kazanacağımıza inanıyorum."
***
KURTULUŞ MÜCADELEDE
Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919'da Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıkarak İtilaf Devletleri'nin işgaline karşı Kurtuluş Savaşı'nı başlattı. Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlık mücadelesinin simgesi olan 19 Mayıs 1919, milli bayram olarak kutlanmaya 20 Haziran 1938 yılında çıkartılan kanun sonrasında başlandı. Atatürk'ün emperyalist ve saray rejimine karşı mücadele ederek başlattığı mücadelenin bir benzeri de şimdi yaşanıyor. O günlerde İstanbul'daki sarayından halkı sömüren bir padişah varken bugün de Ankara'daki Saray tarafından halk sömürülüyor. 1919'da Samsun'da atılan ilk adım Saray'a karşı verilen kurtuluş mücadelesinin başlangıcıydı. Bugün de halk Saray rejimine karşı mücadele ediyor. Önümüzdeki referandum niteliğinde olan seçim de bu Saray rejimine karşı verilecek bir mücadelenin parçası olacak.
***
GENÇ İŞSİZLERİN SAYISI 1 MİLYONU GEÇTİ