CHP Sözcüsü Tezcan,”Parti delegelerinde olağanüstü kurultayın zafiyete uğratacağı görüşü yaygın” sözlerine karşılık İnce, “Değişim rüzgârının önüne duvar örmeyin” mesajı verdi

Genel Merkez ve muhalefet arasında ‘imza’ restleşmesi

CHP’de 24 Haziran seçimlerinin ardından başlayan olağanüstü kongre tartışmaları sürüyor. CHP Merkez Yürütme Kurulu’ndan (MYK), olağanüstü kurultay çağrısına olumsuz yanıt gelmesi üzerine, kurultay isteyen delegelerin, gelecek haftadan itibaren imza toplamaya başlayacakları belirtildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan ise olağanüstü kurultay için tek ihtimalin delegelerin yüzde 51 imzasının olduğunu hatırlatarak, “Parti delegelerinde de olağanüstü kurultayın zafiyete uğratacağı görüşü yaygın” dedi.

‘Delegeler de önce seçim diyor’
Tezcan, NTV yayınında yaptığı değerlendirmede, “Olağanüstü kurultaya ya genel başkan çağırır ya da delegelerin imzası ile çağrılır. Genel başkan çağırmayacak, Parti Meclisi’nin de kararı yok. Ortada tek bir deneneceği söylenen seçenek imza toplanarak, yüzde 51 delegenin imzası ile çağrı. Fiilen onu da mümkün görmüyorum ama delegelerin tercihidir. Parti delegelerinde de olağanüstü kurultayın zafiyete uğratacağı görüşü yaygın” diye konuştu.
Olağan kurultayın yapılmasını doğru bulduklarını tekrarlayan Tezcan, örgütün de yerel seçimlere hazırlanmayı öncelik olarak gördüğünü savundu.

İnce: Rüzgârın önüne duvar örmeyin
“Liderliğe varım” çıkışını sürdüren Muharrem İnce ise, olağanüstü kurultay talebine olumsuz yanıt veren parti yönetimini üstü kapalı olarak eleştirdi. İnce, “Değişim rüzgârının önüne duvar örmeyin” mesajını verdi.

Yalova’da cuma namazı çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtlayan İnce, “Değişim hararetli bir şeydir, hoş bir şeydir. Değişim rüzgârları eserse rüzgârların önüne duvar örmemek lazım. Rüzgârların önüne değirmen kurmak lazım. Şu anda CHP’de kavga yok, gürültü yok. CHP’de bir değişim rüzgârı esiyor. Değişim rüzgârı eserken duvar kurmak yerine değirmen kurmak, daha mantıklı olur, diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

30 ilde imzalar toplanıyor
Muharrem İnce, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na onursal başkanlığın yanı sıra olağanüstü kurultayı toplayarak kendisini genel başkanlığa aday göstermesini teklif ettiğini açıklamıştı. İnce, Kılıçdaroğlu’nun olumsuz yanıt vermesi durumunda, “Ben imza toplamayacağım, örgüt kendisi çözer” demişti.

Parti yönetimi kurultay teklifini reddetmiş, İnce ise 30 ilden delegelerin kurultay için imza toplamaya başladığını açıklamıştı. Kılıçdaroğlu’nun ise MYK toplantısında, “Örgütün sağduyusuna güveniyorum” dediği belirtilmişti.