TSK’nin başına ABD Liyakat Madalyası sahibi Org. Hulusi Akar getirildi

Genelkurmay’a ‘sakıncasız piyade’

YAŞ toplantısının ardından Genelkurmay Başkanlığı’na AKP iktidarıyla uyumlu bir tavır sergileyen ve ABD Liyakat Madalyası sahibi olan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar getirildi. Yeni Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak, Hava Kuvvetleri Komutanı ise Abidin Ünal oldu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, dün Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarını açıkladı. Kalın, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar’ın yeni Genelkurmay Başkanı olduğunu dile getirdi. Akar bu görevi 2019’a kadar sürdürecek.

32’Sİ RÜTBE ALDI
Alınan kararlara göre, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Jandarma Genel Komutanlığı’na ise Ege Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi getirildi. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun görev süresi 1 yıl uzatıldı. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Yüksek Askeri Şura üyesi oldu. 32 general ve amiral bir üst rütbeye, 50 albay ise general ve amiralliğe yükseltilirken, 34 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatıldı.

AKP’YLE UYUMU SEÇTİ
İbrahim Kalın, YAŞ'ta alınan kararların Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanarak, 30 Ağustos 2015'ten itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe gireceğini bildirdi. Alınan kararların hiçbir gerekçesi olmadığını iddia eden Kalın, normal prosedürün işlediğini savundu. Ancak Genelkurmay Başkanlığı’na getirilen Hulusi Akar’ın özgeçmişi Kalın’ın sözlerini geçersiz kılıyor.

Bu yılın Ocak ayında Washington’u ziyaret eden Akar, burada Türkiye’nin geçmiş pek çok Genelkurmay Başkanı’na verilen ABD Liyakat Madalyası’yla ödüllendirildi. Akar’a madalyayı takdim eden isim ise Irak'ta TSK askerlerinin başına çuval geçirilmesi emrini veren ABD’li General Ray Odierno’ydu. Akar birçok kez Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Washington ziyaretlerine de eşlik etmişti. Ergenekon, Balyoz, Kafes ve Poyrazköy gibi AKP-Cemaat ortaklığında organize edilen davalara tepkisiz kalmasıyla tanınan Akar, AKP iktidarıyla uyumlu bir tavır sergiledi.

ÇİTİL ÖDÜLLENDİRİLDİ
Ordunun yeni komuta kademesinin belirlenmesinin yanı sıra, bazı askeri kademelerde terfiler gerçekleşti. 13 faili meçhul cinayetle ilgili olarak 13 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanan Tuğgeneral Musa Çitil de tümgeneralliğe yükseltilerek ödüllendirildi.