Uludere Katliamı konusunda Meclis Komisyonu’na bile bilgi vermeyen Genelkurmay Başkanı, önceki gün BBP heyetine bombardımanda...

Uludere Katliamı konusunda Meclis Komisyonu’na bile bilgi vermeyen Genelkurmay Başkanı, önceki gün BBP heyetine bombardımanda öldürülenler arasında PKK’liler olduğunu ancak askerler oraya varmadan silahların temizlendiğini iddia etmesi bomba etkisi yarattı.

ÖZEL: YAKINDA BUNLAR ORTAYA ÇIKAR
Radikal'den Ömer Şahin'in haberine göre Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve arkadaşlarını kabulde önemli açıklamalar yaptı. Uludere olayında ölenler arasında ‘silahlı teröristler’ bulunduğunu ileri süren Özel’in, “Biz ulaştığımızda silahlar toplanmıştı. Bu gerçekler yakında ortaya çıkar” dediği öğrenildi.

Aynı açıklamada TSK’nin Kandil’deki PKK kamplarını imha edebilecek güçte olduğunu ancak bunun için ABD’nin ikna edilmesi gerektiğini söyleyen Özel, “terörle mücadele eden askerler”e de tıpkı MİT Müsteşarı’na tanınan yasal koruma kalkanı gerektiğini savundu.

Genelkurmay dün öğlen saatlerinde yaptığı yazılı bir açıklamadaysa BBP ile görüşmelerine “farklı anlamlar yüklendiğini” iddia etse de, habere yansıyan söylemlerini yalanlamadı.

‘SORUŞTURMAYI ETKİLEMEYE ÇALIŞIYOR’
Özel’in açıklamalarını BirGün’e yorumlayan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise Genel Kurmay Başkanı’nın açıklamasını inandırıcı olmadığını ve görülmekte olan soruşturmayı etkilemeye ve delilleri karartmaya dönük  olduğunu söyledi. Türkdoğan, Genelkurmay’ın çelişki içinde olduğuna dikkat çekti:

“ Genelkurmay’ın ilk yaptığı açıklamaya bakarsanız bu iddiaları göremezsiniz. Yapılan açıklamada çok çelişkili iddialar var. ‘Olay yerine askerler gittiğinde silahlar yok edilmiştir’ diyor. O zaman cenazeleri neden kaldırmadınız, niye taşıyıp getirmediniz? Öyle ya insana bu soruyu sorar. Yapılan açıklama yasal sorumluluğu olan bir kişinin, bu sorumluluktan kurtulmaya çalıştığını göstermektedir.”

Askere MİT zırhı demecine de değinen Türkdoğan, Özel’in milliyetçi bir partinin kendisini ziyaret ettiği sırada bu açıklamayı yaptığına dikkat çekerek, Milliyetçi çevrelere mesaj vermeye çalışıyorsa, yanlış yapıyor. Askere MİT zırhı ise Türkiye için facia olur. Bu kadar çok darbe yapılmış, darbe teşebbüsünde bulunulmuş, çeteye bulaşılmış bir ülkede böyle şeyler talep edilmesi doğru değildir” dedi.

‘DOLAP BEYGİRİ DENİRSE BU DA DENİR’
Katliamda kardeşi Serhat Encü ile beraber bir çok akrabasını kaybeden ve katliamın ardından defalarca gözaltına alınan Ferhat Encü de Genelkurmay’ın açıklamasına tepki gösterdi:

“Genelkurmay Başkanı’nın bu söylemleri, katliamın kendi emirleri doğrultusunda gerçekleştirildiğinin bir göstergesidir. Bu iftiralar, onların suçluluk psikolojisinde olduğunu ortaya koymaktadır. Genelkurmay Başkanı katliamın ardından yaptığı ilk resmi açıklamada da bu vahşeti meşru göstermeye çalışmıştı. Bu açıklamalar içimizi acıttı ama bizi hiç şaşırtmadı. İçişleri Bakanı’nın katliamda yaşamını kaybedenlere ‘birilerinin figüranı, dolap beygir’ dediği, Başbakan’ın ‘ellerinde mayın haritaları vardı, tazminat ödedik daha ne istiyorlar’ diye konuştuğu bir ülkede, Genelkurmay Başkanı’nın böyle konuşması şaşırtıcı değil.”

‘BUNU ÖRTBAS EDEMEYECEKLER’
Encü, tüm bu iftiraların katliamı kamufle etmek için atıldığını söyledi ve “Heron görüntüleri ortadadır. Ayrıca katliamdan kurtulan 4 kişi vardır. Hem heron görüntüleri hem de bu kişilerin anlatımlarıyla, orada silah filan olmadığını, söylenenlerin iftira olduğunu açıkça kanıtlayabilecek durumdayız. Onlar da kanıtlasınlar da görelim. Bu yaklaşımlarla bir yere varabileceklerini sanıyorlarsa yanılıyorlar. Bunu örtbas etmeyi başaramayacaklar, buna izin vermeyeceğiz.”

NEDEN ÖNEMLİ?
Geçinebilmek için sınır ticareti yapmak zorunda kalan 34 köylünün TSK uçaklarıyla bombalanmasıyla gerçekleşen katliam için Meclis Uludere Alt Komisyonu, köylülerin vurulmadan önce ve vurulduğu sırada alınan heron görüntülerini izlemişti. Aynı zamanda özel dedektörleri bulunan kameraların aldığı görüntülerde, 34 köylünün hiç birinde silah olmadığının açıkça görüldüğünü hem BDP’li, hem CHP’li komisyon üyeleri basına açıklamıştı. Çünkü heron görüntülerinde silahta kullanılan tipte madenin bembeyaz bir görüntüye sebep olduğu biliniyor.