ABD'de 46 yaşındaki George Floyd'un boynuna diziyle bastırarak öldüren polis memuru Derek Chauvin'in davasında bilirkişi dinlendi. Mahkemede bilirkişi, Chauvin'in dokuz dakika 29 saniye boyunca vücut ağırlığının tamamını direnç göstermediği anlarda bile Floyd üzerine verdiğini söyledi.

George Floyd davasında bilirkişi: Polis, 9 dakika boyunca direnmemesine rağmen ağırlığını Floyd’un üzerine verdi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de 46 yaşındaki siyah vatandaş George Floyd davasında mahkeme sürerken bilirkişinin ifadelerine başvuruldu.

Los Angeles Polis Departmanı'nda görev yapan Jody Stiger adlı bilirkişi, Floyd'un öldüğü anlara ilişkin polis kamera kayıtlarını izlediğini, polis memuru Chauvin'in Floyd'un üzerinde hiç hareket etmediğini belirtti. Stiger, Chauvin'in Floyd direnmemesine rağmen elini arkadan kavrayarak canını acıttığını da belirledi.

“FLOYD DİRENMEYİ BIRAKTIĞINDA DA ŞİDDET UYGULANDI”

Bilirkişi Stiger, mahkeme sırasında jüriye Chauvin'in Floyd'un elini kavradığı sırada güvenlik güçlerinin şüphelilerin kontrolünü sağlamak için kullandığı "ağrı uyumu" yöntemi uyguladığını söyledi. Ancak Stiger, bu yöntemin Floyd direnmeyi bıraktığı sırada da uygulandığının ifade etti.

Stiger, Floyd'un gözaltındayken direndiği sırada polis memurlarının uyguladığı yöntemin ‘doğru’ olduğunu ancak Floyd hareket etmeyi bıraktıktan sonra bile Chauvin'in vücut ağırlığını üzerinden çekmediğini söyledi. Stiger, Chauvin'in uyguladığı baskının ‘öldürücü güç’ hâline geçtiğini söyledi.

Stiger, Chauvin'in en az 60 kilo olan ağırlığını dokuz dakika boyunca Floyd üzerinden çekmediğini, durumun Floyd'un nefes almasını engelleme riski olduğunu da sözlerine ekledi.

POLİS ŞEFİ DE CHAUVİN'İN EYLEMLERİNDE BİR KASIT OLDUĞUNU SÖYLEMİŞTİ

Daha önce de mahkeme de Minneapolis Polis şefi Arradondo, Chauvin’in Floyd’a uyguladığı şidddetin eğitimlerin bir parçası olmadığı ve olayda kasıt olduğunu belirtmişti.

Flody’u öldüren polis memuru Derek Chauvin savcılar tarafından "ikinci derece” ve “üçüncü derece cinayet " ile yargılanıyor. ABD ceza yasalarına göre bu "öldürme kastı olmadan ölüme yol açmak" anlamına geliyor ve bu suçu işleyene verilebilecek en ağır ceza Minnesota eyalet yasalarına göre 40 yıl hapis olarak niteleniyor.

Tou Thao ve Chauvin'in yanında bulunan ve Floyd'u zapt etmeye yardım eden diğer iki polis, cinayet ve öldürmeye yardım ve yataklık etme suçlamalarıyla bu yıl birlikte yargılanacak.

NE OLMUŞTU?

ABD’nin Minesota eyaletinin Minneapolis şehrinde geçen yıl Mayıs ayında gözaltına alındığı sırada polis Derek Chauvin tarafından nefessiz bırakılarak öldürülen George Floyd’un davası pazartesi başladı.

Floyd’un gözaltına alındığı sırada boynuna 9 dakika boyunca basarak nefessiz bırakan ve ardından ölümüne yol açan Derek Chauvin, 'ikinci ve üçüncü derece kasıtsız öldürme' suçlarından yargılanıyor. İkinci derece cinayetin cezası, 40 yıl. Savcılar, kanıtlamasının daha kolay olacağı düşüncesiyle üçüncü dereceden cinayeti de iddianameye eklemişti.

Davada, Chauvin’in Floyd’un ölümüne kasıtlı olarak yol açıp açmadığı sorularına yanıt aranıyor.