Şenyaşar Ailesine yapılan saldırının üzerinden 5 yıl geçti ancak adalet hâlâ sağlanmadı. 814 gündür annesi Emine Şenyaşar ile Adalet Nöbeti’ni sürdüren Ferit Şenyaşar, “Gerçekler bilirkişi raporunda yer alıyor ancak kimse cesaret gösterip adil bir karar veremiyor” dedi.

Gerçekler ortada, adalet ise 5 yıldır yok
Fotoğraf: MA

Umut SERDAROĞLU

Urfa’nın Suruç ilçesinde, dönemin AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın korumaları ve yakınlarının saldırısı sonucu Hacı Esvet Şenyaşar, oğulları Adil ve Celal Şenyaşar’ın hayatını kaybetmesi üzerinden 5 yıl geçti ancak bu süreçte adalet Şenyaşarlara uğramadı. Hastanede Halil Yıldız’ın korumaları ve yakınları tarafından gerçekleştirilen saldırının ardından güvenlik kameraları tahrip edildi, hastanede sarı alanda saldırılan Esvet Şenyaşar’ın etrafa saçılan kanı boyanarak deliller temizlendi. Saldırının ardından iktidar kanadında Şenyaşarlara yönelik ‘terörist’ söylemleri dur durak bilmeden devam etti. Yandaş medya tarafından olay çarpıtıldı, aileden 3 kişinin hayatını kaybetmesine rağmen saldırının sorumluları Şenyaşar Ailesi olarak gösterildi. Babasını, 2 kardeşini yitiren ve 2021’de olayda 1 kişiyi ‘öldürdüğü’ 5 kişiyi de ‘yaraladığı’ gerekçesiyle  37 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan Fadıl Şenyaşar’ın tahliyesine izin verilmedi. Emine Şenyaşar’a polislere hakaret ettiği gerekçesiyle soruşturma açılırken İbrahim Halil Yıldız’a da hakaret ettiği gerekçesiyle 8 bin TL para cezası verildi. Her şeye rağmen olayda ağır yaralanan ve son seçimlerde Yeşil Sol Parti’den Urfa Milletvekili olarak seçilen Ferit Şenyaşar ile annesi Emine Şenyaşar’ın 9 Mart 2021’de Urfa Adliyesi önünde başlattığı Adalet Nöbet’i 814 gündür sürüyor.

Beş yıldır zulüm altında yaşadıklarını ifade eden Ferit Şenyaşar, “Adaletin zıddı adaletsizlik değil zulümdür. Biz bu zulmü kabul edip evimize çekilmedik. İnsan olan zulmü kabul etmez” dedi.

MİT GEÇMİŞİMİZİ ARAŞTIRDI

Kendilerine yönelik iddialar hakkında konuşan Şenyaşar şöyle devam etti: “Biz adliye önünde mücadelemizi başlatırken saldırılara maruz kaldık. Yasal olamayan bir faaliyet yürüttüğümüze dair sürekli üstümüze gelindi. Tabii ki bu iddiaların hepsi boşa çıktı. Devlet de savcı da bizim herhangi bir örgütle ilişkimiz olmadığını kabul etti. Devlet bu iddiaları dikkate alarak ailemiz hakkındaki MİT tarafından araştırma yapılmasını istedi. Ailemizin 30 yıllık geçmişi araştırıldı. Kiminle görüştüysek bütün kayıtlar şu an dosyada. Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde yapılan bu araştırmayla ilgili Başsavcı’nın da açıklaması var. Açıklamada ‘Yaptığımız araştırma neticesinde olay öncesi ve olay sonrası ailenin herhangi bir örgütle bağlantısı tespit edilememiştir’ denildi.

GERÇEKLER RAPORDA

Saldırı esnasında yaşanan bütün gerçeklerin bilirkişi raporunda yer aldığının altını çizen Ferit Şenyaşar, Fadıl Şenyaşar’ın haksız yere cezaevinde tutulduğunu söyledi. Şenyaşar şöyle konuştu: “Bu kadar tanığın önünde saldırının gerçekleşmesine rağmen 4.5 yıl boyunca hiç kimseye dokunulmadı. Ancak olaydan 2 gün sonra yoğun bakımda olan, saldırıda ağır yaralanan kardeşim tutuklandı. Kardeşimin yaptığı bütün eylemler kamera görüntüleriyle sabittir. İşyerimizdeki kamera görüntüleri bilirkişi tarafından rapora aktarıldı. Kardeşim sadece bize saldıran silahlı saldıran iki kişiye ateş açıyor ve kardeşimin ateş ettiği iki kişi vefat etmiyor, sadece yaralıyor. Ölen kişiyi de kardeşim kesinlikle vurmamış, bilirkişi raporu da bunu teyit ediyor. Üsttekilerin talimatı ise devam ediyor. Savcı da hâkim de bu olayı çok iyi biliyor ama davanın siyasi boyutu olduğu için kimse cesaret edip, adil bir karar veremiyor.”

***

İŞYERİNDE AKAN KAN HASTANEDE DEVAM ETTİ

Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde dönemin AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız, seçim çalışmaları sebebiyle iş yerlerini ziyaret etmiş ve taraflar arasında çıkan kavgada Celal, Adil, Mehmet, Fadıl ve Ferit Şenyaşar kardeşler ağır yaralanarak Suruç Devlet Hastanesi’ne kaldırılmıştı. AKP'li Yıldız'ın yakınları, Şenyaşar ailesine kaldırıldıkları hastanede de saldırmış ve tekrar çıkan kavgada Hacı Esvet Şenyaşar, oğulları Celal Şenyaşar ve Adil Şenyaşar ile milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın kardeşi Mehmet Şah Yıldız hayatını kaybetmiş, 8 kişi yaralanmıştı.

Hastanede yaşanan linç ve ölümler esnasında dönemin Urfa Valisi Abdullah Erin, Suruç Kaymakamı Tarık Açıkgöz ve dönemin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba hastane bahçesinde bulunuyordu.

Şenyaşarların işyerindeki saldırıya ilişkin davada, saldırı sırasında ağır yaralanan Fadıl Şenyaşar’a 37 yıl 9 ay hapis, olaydan 15 ay sonra, 50 kişi ile adliyeye gidip teslim olan AKP’li vekilin ağabeyi Enver Yıldız’a ise ‘haksız tahrik altında suç işlediği’ gerekçesiyle 18 yıl hapis cezası verildi.