İzmir Narlıdere’de süper lüks ve depreme dayanıklı diye sunulan sitede çıkan yangın kısa sürede bir bloku küle çevirdi. En önemli neden binanın dış cephesinde gösteriş için aşırı ahşap kullanılması. Sitenin tanıtım sloganı “Hayallerinizin ötesinde.”

Gerçekten ‘hayallerinizin ötesinde’
İzmir Narlıdere'deki Folkart Sitesi'nde çıkan yangında bir bloktaki 40 daire alev alev yandı, 7 kişi yaralandı. (Fotoğraf: DHA)

Aycan KARADAĞ

Son 20 yılda her boş araziye bina yapılması üzerinden giden ekonomik sistemin insan hayatını nasıl hiçe saydığını önceki gece bir kez daha gördük. Orta şiddetteki bir depremde bile can kaybının yaşandığı ülkede, depreme dayanıklı binalar yapılmaya başlandı. Ne var ki bu kez de yangın hesaba katılmadı. Olayın yaşandığı yer 2 buçuk yıl önceki depremde 100’den fazla kişinin hayatını kaybettiği İzmir. Narlıdere’de 15 yıllık Folkart Sitesi'nde çıkan yangın dakikalar içinde binayı sardı. Konunun uzmanı kişiler olayı şaşkınlıkla izlediklerini belirterek, “Böyle hızlı ilerleyen bir bina yangını hiç görmedik” dedi.

Neyse ki olayda can kaybı yaşanmadı. Milyonlarca liraya satılan daireleri dakikalar içinde alevler yuttu. Uzmanlara göre en kritik neden binanın dış cephesinde açık alanların zemininde ve tavanında ahşap kullanılırken mühendislik kurallarına aykırı davranılması. Biz bunu kısaca aşırı ahşap kullanımı diye yorumlayabiliriz. Neden? Daha gösterişli, daha caf caflı bina yapılmış ve güvenlik bir kez daha ihmal edilmişti. “Hayallerinizin Ötesinde/ Folkart Narlıdere” sloganıyla pazarlanan sitenin  “Yaşam alanlarımızı hayattan daha fazlasını isteyenleri düşünerek hazırladık” sözleriyle tanıtılıyordu internette. Folkart, İzmir’de bilinin isim. İzmir’in en yüksek kulelerinin ismi Folkart Towers. Firma aynı. Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, “Şirketi kurarken, toplumda yaşanan refah artışını, içtenlikle ödüllendirme fikri de, bizi çok heyecanlandırdı” diyerek özetlemişti hedeflerini. İzmir depremi sonrası bir başka röportajında ise “Yıkılan binaların hepsi ciddi ihmallerin ürünü. İnsanları ölüme uğurlayacak yapılar yapmışlar” demişti.

YÖNETMELİĞE AYKIRI

Sancak, dün “Önemli olan can kaybının yaşanmaması. Binalar yıkılır, yenisi yapılır. Maddiyatla ilgili her şey halledilir. Yaralı ya da vefatın olmaması tesellimiz” açıklamasıyla çıktı karşımıza. Sancak soyadı da tanıdık. AKP’nin MKYK üyeliği yapan Ethem Sancak’ın yeğeni.

TMMOB’a bağlı Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nden yapılan açıklamada, ilk bulgulara göre yapının, “Binaların yangından korunması hakkındaki yönetmelik”e uygun olmadığı tespitine yer verildi. Açıklamada, şöyle denildi: “Estetik kaygılardan daha önemlisi dış cephe malzemeleri. Yüksek binalarda yanmaz malzemeden ve diğer binalarda ise en az zor alevlenici malzeme kullanılmalı. Alevlerin komşu katlara atlamasını engelleyecek şekilde döşeme olmalı. Yalıtım hükümlerine uygun malzeme seçimi yapılmış olsaydı, yangın diğer katlara bu kadar hızlı yayılmayacaktı.”

Odanın açıklaması şöyle devam etti: Bu siteye benzer şekilde yüzlerce konutu barındıracak şekilde inşa edilen yapılar için yönetmelikte değişiklik yapılmalı. Depreme karşı binalarının güçlendirilmesine benzer şekilde, mevcut binalar da önlemlerin uygulanması sağlanarak, yangına karşı dayanıklılık artırılmalı. İmar Kanunu’nda yapılan değişiklikler ve yayınlanan KHK’lar, denetimin zayıflamasına yol açmıştır. Binalardaki elektrik tesisatlarının standartlara ve yönetmeliklere uygun tesis edilmemesi gerekir.”

HER YIL YENİLENMELİ

TMMOB Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nden yapılan açıklamada ise yangın algılama ve söndürme sistemlerinin periyodik kontrollerinin yılda en az bir defa bu alanda uzman mühendisler tarafından yapılması gerektiğine dikkat çekildi.

Binanın müteahhidi olan Folkart Yapı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, açıklama yaptı. Sancak, “Önemli olan can kaybının yaşanmamasıdır. Binalar yıkılır, yenisi yapılır. Maddiyatla ilgili her şey halledilir. Yaralı ya da vefatın olmaması tesellimiz. Bina güvenliği ve görevlileri anında müdahaleyle tahliye yapmışlar. Hepimize geçmiş olsun” dedi.

FOLKART NASIL KURULDU?

Folkart Yapı, Saya Grup tarafından kuruldu. Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı, Sancak Ailesi'nden Mesut Sancak'tır. İnşaat, ilaç üretimi, elektrik motorları üretimi alanlarında faaliyet gösteren Saya Grup, 2006 yılında Abdulrezzak Sancak ve kardeşlerinin Hedef Alliance Holding'de bulunan hisselerinin bir kısmını satması sonucu kuruldu. Grup şirket alım satımı yaparak grup bünyesine çeşitli firmaları dahil etmekte.