Birçoğumuz onu Instagram’dan barınak meleği ismiyle tanıyor. Sokakta kalan, şiddete uğrayan hayvanları sahiplendiren onlara sahip çıkan Türkan Ceylan ‘yasaların değişmesi gerek’ diyor ve ‘eğitime’ işaret ediyor

Gerekli yasalar çıkarsa hayvana şiddet azalır

Dilşad Polat
Sıla Cihan

Sosyal medyada bir çok kullanıcının destek verdiği ‘barınakmeleği’ kullanıcı adıyla hayvan sahiplendiren Türkan Ceylan ile hayvan haklarına dair konuştuk. Bu işi nasıl yaptığını ve ne gibi sorunlar yaşadığını anlatan Ceylan yasaların değişmesi gerektiğinin altını çizdi.

► Ne zamandan beri hayvanlarla iç içesiniz?
Kendimi bildim bileli hayvanlarla iç içeyim. İzmir’in bir köyünde doğdum büyüdüm o zamandan beri hayvan sevgim var.

► Bu sosyal bloğu ne zaman açtınız ve nasıl bu kadar kişiye ulaştınız?
22 Aralık 2017 de açtım. Yaklaşık bir buçuk yıl oldu ve bu sürede 80 bine ulaştı. İnsanlar mücadele ettiğimi gördükçe daha çok destek vermeye başladı. İnsanlara mücadele ettiğimi göstermek için açtığım bir blogdu ve bunu başardım.

► Bu bloğu açmayı neden düşündünüz?
Adımla yaşadığım sorunlar beni buna zorladı, çünkü Elazığ’da veterinerlik fakültesi öğrencisiyim ve çatıştığım bazı insanlar oldu bu nedenle anonim bir hesap açmaya karar verdim.

Destek veren çok
► Size destek veren oluyor mu?
Tabi ki oluyor. Sanatçılar, oyuncular çok destek oluyorlar. Mama, kafes, ilaç gönderiyorlar. Gönderileri paylaşıyorlar. Herkes bir ucundan tutuyor.

► İnsanlardan nasıl tepkiler alıyorsunuz ?
Genel olarak iyi tepkiler alıyorum. İnsanlar tebrik ediyorlar, yardım etmek istiyorlar ve genel olarak iyi tepkiler alıyorum. Bu yüzden çok mutluyum.

► Neredeyse her gün bir hayvan katlediliyor ve insanlar buna tepki vermek bir şeyler yapmaya çalışıyorlar fakat bunlarla ilgili bir yasa yok. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Aslında bu sorunların temeli yasadır. Tabi yasa çıkmayınca hiç bir hayvanın hakkını somut olarak koruyamıyorsunuz. Hayvanlara eziyet eden insanlar elle tutulur cezalar almıyorlar, bunu para cezasıyla geçiştiriyorlar. Ne zaman ki bir hayvana şiddet hapis cezasına tabi tutulursa o zaman bu sorunlar çözülebilir. Tabi bu sorunun çözülmesi yasa ve bilinçlendirmeyle mümkün olacak. Okullarda hayvan sevgisi ve çevre bilinci üzerine dersler verilmesi gerekiyor. Bunun temeli oluşturulup yasalarla da mutlaka desteklenmeli.

► Sizce insanlar hayvanların ihtiyaçlarını düşünüyorlar mı ?
Genel olarak düşünmüyorlar eğer düşünselerdi sokaklarda onlarca terk edilen hayvanlar olmazdı. Biraz empati kurabiliyor olsaydık bu sokaklar barınaklar bu şekilde hayvanlarla dolup taşmazdı.

Ülkeler arası sahiplendirme yaptım
► Açtığınız sosyal blog’da hayvan sahiplendiriyor musunuz?
Evet sahiplendiriyorum. Benim için yerin hiç bir önemi yok, ülkeler arası da sahiplendirme yapıyorum.

► Hangi kriterlere göre sahiplendirme yapıyorsunuz?
Bir sürü soru soruyorum öncelikle bir tanıma aşaması oluyor. Bu bir günde olmuyor. Her gün telefonda görüşüp kendileri hakkında bilgi alıyorum. Daha önce hayvanları olmuşsa onların fotoğraflarını istiyorum, video rica ediyorum. Yaşamışsa bu hayvanla ne kadar yaşamış, hangi veterinerlere gitmiş, bunların hepsini soruyorum, eğer karar kılarsak yurt dışına bile yolluyorum. Yurt dışına şu an elliden fazla hayvan sahiplendirdik.

► Bu işin sorumlulukları sizin hayatınızı nasıl etkiliyor?
Ben çok memnunum tabi ama çevremden tepki de alıyorum, çok az uyuyorum, çok iş yapıyorum, kendimi böyle tanımlıyorum. Tüm enerjimi bu yönde kullanıyorum ve asla pes etmiyorum, bir hayvana yuva bulana kadar aylarca arıyorum belki bir yıl belki iki yıl ararım ama onu yuvasına kavuştururum.

► Şu an bakmakta olduğunuz hayvanlara nerden, bakıyorsunuz?
Evimde bakıyorum. Tedavi edebileceklerimi evime alıp tedavi ediyorum halledemeyeceğim bir problem olduğunda onları kliniklere götürüyorum.

► Barınak açmayı düşünüyor musunuz?
Bununla ilgili çok büyük hayallerim vardı fakat artık barınaklara gönüllülük yapa yapa hayvanların toplu halde yaşadığı yerlere karşı olmaya başladım çünkü enfeksiyonlar, hastalıklar çok oluyor ve bunlarla başa çıkmak çok zor. Bir barınak değil de kendime ait veterinerliğini yaptığım bir doğal yaşam alanı kurmayı hayal ediyorum. Hayvanların birikip istiflenmediği bir yer planlıyorum.

Partiler sözlerini tutmalı
► Eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?

Şu an ülkemizde hayvana şiddet çok fazla. Tüm siyasi partiler seçim öncesi hayvan hakları ile ilgili söz verdiler sadece sözlerini tutmalarını istiyoruz. Kanunlar iyileştirilsin hayvana eziyete izin verilmesin. Kabahat kanununda değil de ceza kanununda yer alsın ve insanlar para ödeyerek bu cezalardan kurtulmasın istiyoruz. Yani temel olarak yasaların iyileştirilmesini istiyoruz. Okullarda da hayvan sevgisi ve çevre bilincinin de ders olarak getirilmesini istiyoruz. Belediyelerin yapmakla yükümlü olduğu barınak denetimlerinin artmasını istiyoruz, bununla ilgili yaptırımlar olsun istiyoruz.

► Maddi açıdan bir destek alıyor musunuz, masrafları nasıl karşılıyorsunuz?
Maddi anlamda daha çok yurt dışında benim adıma bu işlerle ilgilenen bir arkadaşım var onun aracılığıyla aslında biz bunları yapıyoruz. Ben de part time çalışıyorum zaten genelde maddi yükümlülüğü o şekilde karşılıyorum. Mesela para harcayacağım alanları kısıtlıyorum, mamayı, kafesi insanlar yolluyor. Burada bana iş gücü ve sadece vermem gereken nakit paralar kalıyor. Onu da bursum ve çalıştığım parayla halletmeye çalışıyorum.