İktidarın, “Herkese verilecek” dediği temel ihtiyaç destek kredisi için bankalara başvuran on binlerce yurttaş, eli boş döndü. Kamu Denetçiliği Kurumu, en çok şikâyetin ekonomik sorunlar olduğunu açıkladı.

Geri ödemeli kredi de alınamadı

Mustafa M. Bildircin

Covid-19 salgınının yurttaşta yarattığı ekonomik tahribatın kredi desteğiyle karşılanması amacıyla hayata geçirilen, “Temel İhtiyaç Destek Kredisi Paketi” uygulaması lafta kaldı. Temel ihtiyaç desteği paketi kapsamındaki uygulamalara ilişkin Kamu Denetçiliği Kurumu’na 70 binden fazla şikâyet başvurusu yapıldı. Kurum, kredi başvurularını reddeden Vakıfbank’a, “Başvurunun yeniden incelenmesi ve acele yanıt verilmesi” tavsiyesinde bulundu.

SORUN ÇÖZÜLMEDİ
Ekonomik darboğaz, koronavirüs salgını ile etkisini yurttaşa daha da yakıcı hissettirirken iktidarın yetersiz destek paketleri, sorunu çözmedi. 18 Mart 2020 tarihinde açıklanan, “Ekonomik İstikrar Kalkınma Paketi” kapsamında uygulamaya alınan, Temel İhtiyaç Destek Kredisi Paketi kapsamında, “koşulsuz, şartsız” kredi verileceği söylenen yurttaşlar, bankaların kapısından döndü.

ŞİKÂYET YAĞDI

Başvuruları reddedilen on binlerce yurttaş, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun yolunu tuttu. Kurumun verilerine göre, Covid-19 salgını sürecinde yurttaş en çok, ekonomik sorunlar nedeniyle kuruma başvurdu. Temel ihtiyaç desteği paketi kapsamındaki uygulamalarla ilgili 70 binden fazla şikayet aldığını belirten kurum, başvuruların bazılarını sonuçlandırdı. Bu kapsamda 1 Mart, 3 Mart ve 5 Mart’ta alınan kararlar ile kredi başvurularını reddeden Vakıfbank’a, “Yeniden inceleme” tavsiyesinde bulunuldu.

Karara bağlanan üç başvuruda da başvurucular, bireysel temel ihtiyaç kredisine başvurduğunu ancak kredi çıkmadığını belirtti. Başvuruları inceleyen ombudsmanlar, “Kamu bankalarının uygulamalarında, olağanüstü şartların varlığı gözetilerek ekonomik düzenin normal seyrine dönmesi amacıyla kamusal anlayışla ve sosyal devlet ilkesinin gereklerine uygun olarak hareket edilmesi elzemdir” görüşünü ifade etti.

YENİDEN İNCELEYİN

Bankaya, “başvuruyu yeniden inceleme” tavsiyesinde bulunulan kararda şunlar kaydedildi:

“Covid-19 pandemisi sebebiyle ekonomide yaşanan olumsuzlukların giderilmesi için alınan tedbirler kapsamında, iktisadi düzenin devamlılığının sağlanmasındaki kamu yararı gözetilerek ve sosyal devlet ilkesinin söz konusu olağanüstü şartlarda gerektirdiği öncelikler dikkate alınarak başvuranın bireysel temel ihtiyaç kredisi başvurusunun yeniden incelenmesi ve ivedilikle yanıt verilmesi yönünde karar verildi.”

EKONOMİ İLK SIRADA

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun, “Türkiye’nin Koronavirüs Hastalığı ile Mücadelesi” isimli özel raporunda, Covid-19 konusunda kuruma yapılan şikâyet başvurularına yer verildi. 24 Mart-28 Nisan dönemlerini kapsayan şikayet başvuruları listesine göre yurttaşlar en çok, ekonomik sorunlar nedeniyle Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurdu.