Gerici dernek ve vakıflar çadır kentlerde rahatça dolaşırken depremzedelere hukuki destek vermek için bölgede bulunan TBB’nin gönüllü avukatları AFAD tarafından engellendi. Avukat Okumuşoğlu, “İçerideki dernek ve vakıfla kol geziyorken TBB’nin engellenmesi kabul edilemez” dedi.

Gerici vakıf ve dernekler çadır kentlerde kol geziyor: TBB’ye bağlı gönüllü avukatlara engelleme!

Gökay BAŞCAN

Tarikatlara ve cemaatlere bağlı dernekler çadır kentlerde faaliyetlerinin sürdürürken Türkiye Barolar Birliği’ne (TBB) bağlı gönüllü avukatların girişi engelleniyor. Adıyaman’da depremzedelere hukuki destek vermek için giden gönüllü avukat Yakup Okumuşoğlu, “AFAD yetkilileri, üstümüzde TBB yelekleri olduğu için bizi engellemeye çalışıyor. İzin alın diyorlar, yetkili mi var ortada?” dedi.

Adıyaman’daki köylerinde bin 100 depremzede çocuğun bulunduğunu açıklayan Menzil Cemaati’nin deprem bölgesinde ‘tövbe seansı yaptığı’ görüntüler kamuoyunda büyük tepkilere neden oldu. Tüm tarikat ve cemaat yapılanmaları deprem bölgesinde denetimsiz şekilde boy gösterirken son olarak Menzil Cemaati’ne bağlı Beşir Derneği mensuplarının Antakya’daki tarihi yapıların içinde ve etrafında dolandığı belirtildi. Tanıklığını aktaran CHP Milletvekili Mustafa Adıgüzel, “Bu cemaat ve dernek mensupları kültür varlıklarının da çocukların da etrafından derhal uzaklaştırılmalıdır” dedi.

TBB YELEKLİLERE GEÇİŞ YOK

Tarikat ve cemaatler bölgeyi adeta örümcek ağı gibi sararken TBB, depremzedelere hukuki yardımda bulunmak için çalışmalarını sürdürüyor. Nöbet usulüyle ülkedeki tüm barolar deprem bölgesini gezerek depremzedelerin sorularını yanıtlıyor. Son olarak Zonguldak, Bartın ve Kastamonu barolarına bağlı avukatların Adıyaman’da bulunan Eğriçay ve Atasay çadır kentlerine ‘Valilik talimatı’ var denilerek girişine izin verilmedi. Tüm gerici dernekler bölgede üstündeki logolu yeleklerle faaliyet sürdürürken TBB avukatlarının yelekleriyle girişinin izin verilmeyeceği belirtildi. Bunun üzerine bir süre tartışan avukatlar, AFAD yetkililerini aşarak çadır kente girdi.

TARTIŞARAK GİRDİLER

Eğriçay’ın ardından Atasay çadır kentine geçen avukatlar ikinci kez engellemeyle karşılaştı. Avukatlar bu kez de yaşanan tartışmanın ardından TBB yazılı önlükleriyle çadır kente girdi. Gönüllü avukatlardan Yakup Okumuşoğlu BirGün’e yaptığı açıklamada, “Dün Eğriçay adlı çadırkente gittik, kolluk kuvvetleri girişimizi engelleyerek, kimsiniz diye sordu. TBB’nin gönüllü avukatları olduğumuzu söyledik ancak girişimiz engellenmeye çalışıldı” dedi.

YETKİLİ YOK

Depremzedelerin hukuki destek alma haklarının engellendiğine dikkat çeken Okumuşoğlu, “Biz burada depremzedelerin haklarını bilmesi, Adıyaman Baro’sunun yaptıklarını anlatmaya geldik. Herkesin evleriyle, ölüleriyle, sigortayla ilgili bir sürü sorusu var. Kiracılar, ev sahipleri haklarını nasıl arayacaklarını merak ediyorlar. Bu hukuki bilgilendirmeleri yapmak için sahadayız” dedi.

“İzin alın diyorlar. İzin alacak muhatap mı var?” diye tepki gösteren Okumuşoğlu, “AFAD, vali yardımcısının emri var diyerek bizi içeri almıyor. Yazılı bir talimat da yok ama böyle bir uygulama yapıyorlar. Vali zaten yok. Bölgede 50 tane vali yardımcısı var ama muhatap yok. Tabi ki de bunun için izin almayacağız. İçeride tüm vakıf, dernek ve sivil toplum örgütleri yelekleriyle kol gezikiyorken TBB’yi engelliyorlar. Bunu kabul etmeyiz” ifadelerini kullandı.