AKP’nin ve gericilerin gündelik yaşam ve kültür sanat üzerinde baskısı artarken, belediye konserlerinden şampiyonluk kutlamalarına kadar birçok konser ve festival iptal edildi, sanatçılar ise hedefe konuldu.

Gericiler ‘tak’ diyor ‘şak’ diye yapılıyor

Haber Merkezi

Halkın yaşam tarzını hedef alan gericiler ne derse o yapılıyor. Üniversite festivallerinden belediye konserlerine kadar birçok etkinlik, gelen baskılar sonrasında iptal edildi. Bunun son örneği Kadıköy’de bulunan Müze Gazhane’de sergilenen bir duvar resminin kaldırılması oldu.

Kadıköy’de bulunan Müze Gazhane’de sergilenen karikatürist Ersin Karabulut’un eseri, Cumhurbaşkanı Danışmanı İsmail Cesur’un hedef göstermesinin ardından kaldırıldı. Cesur Twitter’dan “Bu sözümona sanat eserinin adı nedir? Kim hangi sebeple yapılmasına izin verdi? Kime yaptırıldı? Ne kadar para ödendi?” ifadelerini kullanmıştı. AKP İstanbul Milletvekili Rümeysa Kadak dün eserin kaldırıldığını açıkladı. Kadak yaptığı paylaşımda ‘rezil çizim’ olarak nitelendirdiği duvar resminin kaldırıldığını belirterek “Darısı kirli zihniyetlerinin başına” dedi

gericiler-tak-diyor-sak-diye-yapiliyor-1016448-1.
Müze Gazhane’deki Ersin Karabulut’un çizimi gericilerin hedef göstermesinin ardından kaldırıldı.

UYGUN BULUNMADI

Son günlerde yaşanan tek olay ise bu değil. Kürtçe müziğin sevilen ismi Aynur Doğan’ın 20 Mayıs’ta Kocaeli Derince Belediyesi tarafından düzenlenmesi planlanan konseri iptal edildi. Konseri ‘uygun olmadığı’ için iptal eden Belediye’den yapılan açıklamada “İlçemiz sınırları içerisinde özel bir firmanın yapacak olduğu konser organizasyonunun yapılan detaylı inceleme sonucunda uygun olmadığı tespit edilmiş olup, etkinlik belediyemiz tarafından iptal edilmiştir” denildi.

Eskişehir’de 12-15 Mayıs tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan Anadolu Fest, Eskişehir Valiliği’nin festivalden hemen önce aldığı ve açık alanlarda yapılması düşünülen her türlü yürüyüş, oturma eylemi, stant, çadır kurma, afiş, pankart asma, konser, şenlik ve festival gibi etkinliklerin 10 Mayıs itibarıyla 15 günlüğüne yasaklayan kararı nedeniyle yapılamamış ve 9-12 Haziran tarihlerine ertelenmişti. Yasağın ardından gericiler kentte kararı destekleyen açıklamalar ve eylemler gerçekleştirmişti.

SANATÇI HEDEF GÖSTERİLDİ

Trabzonspor’un şampiyonluk törenlerinde Yunan sanatçı Matthaios Tsahouridis’in yer alacağının ortaya çıkmasından sonra gelen tepkilerin ardından sanatçı, kutlama programından çıkarıldı. Törende yer alması planlanan sanatçı Apolas Lermi, “Bu siyasi baskılara boyun eğen Trabzonspor yönetimi Yunanistan bayrağı sallayan 2 futbolcuya gösterdiği anlayışı 2 sanatçıya gösteremedi. Oysa biz Trabzonspor bayrağı sallayıp kemençe eşliğinde Türkçe marşlar seslendirecektik” paylaşımını yaptı.

ÜNİVERSİTELER DE HEDEFTE

Gericilerin hedef gösterdiği bir diğer eğlence ise Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde yaklaşık 90 yıldır kutlanan İnek Bayramı oldu. Rektörlük, 12 Mayıs’taki kutlama töreninde bir öğrencinin imam kılığında yaptığı inek duasının “fakülte ve üniversite ilkeleriyle bağdaşmadığını” öne sürerek İnek Bayramı hakkında adli ve idari inceleme başlattı.

Ali Nesin’in açıklamalarından sonra Nesin Vakfı’nın hesaplarının valilik tarafından bloke edildiği ortaya çıkmıştı. Ali Nesin, Nesin Vakfı’nın İsmailağa Cemaatine bağlı Rabıta Vakfı tarafından taciz edildiğini belirterek, 2017’de Çatalca’da satın aldıkları arazinin yanına geçen yıl Rabıta Vakfı’nın geldiğini ve yüksek sesli ayinlerinin yanı sıra fotoğraflar çekerek özel hayatlarını ihlal ettiklerini belirtti. Nesin, yaptığı açıklamada, “Bir yere kaçtığımız, kaçacağımız da yok, devlet istediği zaman istediğini alır zaten. Banka hesaplarımızı bloke etmek en hafif deyimle ancak hoyratça bir tavır olabilir” ifadelerini kullanmıştı.

Covid-19 salgını bahane gösterilerek getirilen ‘gece müzik yasağı’ ise hâlâ devam ediyor. Haziran 2021’den beri yürürlükte olan yasak, geçtiğimiz 00.00’dan 01:00’e alınmıştı. Müzik sektöründe çalışanlar yasağın bir saat ertelenmesinin yetersiz olduğu ve gece yarısı müzik yasağının kaldırılması gerektiğini belirtiyor.