Çin’i 3-1 mağlup eden Türkiye, Uluslar Ligi’ndeki ilk altınını kazandı. Ülke sporunun en başarılı branşı olan kadın voleybolu yine herkesi gururlandırdı. Gericiler tarafından düzenli bir şekilde hedef gösterilen sporcular cevabı sahada verirken dünya sıralamasında zirveye yükselerek bir ilki gerçekleştirdi.

Gericilere en güzel yanıtı Karakurt verdi: Yargılayanların utancından yapılma altın madalya!
Fotoğraf: AA

Ezgi Can CEYLAN

Türkiye Ulusal Voleybol Takımı, tarihi bir başarıya daha imza attı. Çin’i 25-22, 22-25, 25-19 ve 25-16’lık setlerle 3-1 yenen kırmızı-beyazlılar tarihinde ilk defa Uluslar Ligi’nde şampiyonluğa ulaştı. Kırmızı-beyazlılar ayrıca bu sonuçla, FIVB Dünya Sıralaması’nda da birinci sıraya yükseldi ve tarihi bir başarı daha elde etti.

Filenin Sultanları, maç sonrası büyük bir coşkuyla şampiyonluğu kutlarken yıllardır gerici-kökten dinci kitlenin kendilerine yaptığı saldırıları unutmadı.

Bu saldırıların odağında yer alan isimlerden Ebrar Karakurt- Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarda Atatürk’ün sözünü alıntılayarak ‘‘Ey kahraman Türk kadını! Sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın’’ ifadelerini kullandı. Karakurt ayrıca, ‘‘Boynumda bana yargı yükleyenlerin utançlarından yapılma mücevherler yani altın madalya’’ paylaşımında da bulundu. 

GERİCİLER SALDIRIYOR KADINLAR KAZANIYOR 

Tarikatçılar ve siyasal islamcılar gerek geçmişte gerekse günümüzde sporcuların kılık kıyafetini, cinsel yönelimleri üzerinden saldırılarına devam ediyor.

Bu saldırılara en iyi yanıtı sahada veren kırmızı-beyazlılar Çin karşısında da oldukça üstün bir performans sergiledi. Rakibine her alanda üstünlük kuran Türkiye, bir ikincilik, bir üçüncülük ve iki dördüncülüğün ardından altın madalyayı kazandı.

SANTARELLI İLK TURNUVASINI KAZANDI

Giovanni Guidetti’nin ardından başantrenörlük görevine getirilen Daniele Santarelli de bu sonuçla, Filenin Sultanları’nın başında çıktığı ilk turnuvada şampiyonluk elde etti. Santarelli yönetiminde çıktığı ligin ilk üç haftasında 12 karşılaşmadan 9 galibiyet elde eden, 3 de yenilgi yaşayan ulusal takım, üçüncü sırada finallere kalmaya hak kazandı.

Çeyrek finalde son şampiyon İtalya’yı 3-0, yarı finalde üç altın madalyası bulunan ev sahibi ABD’yi 3-1 yenen kırmızı-beyazlılar, finalde de Çin’i 3-1 geçerek organizasyonda altın madalyayla tamamladı.

Santarelli, ulusal takım kariyerinde Hırvatistan’la Avrupa Ligi’nde iki gümüş, Sırbistan’la ise FIVB Kadınlar Uluslar Ligi’nde bronz ve 2022 FIVB Kadınlar Dünya Şampiyonası’nda altın madalya kazanmıştı.

Takımda Melisa Vargas, Derya Cebecioğlu, İlkin Aydın ve Elif Şahin ilk madalyalarını kazanan isimler oldu. 2018 ve 2021’de kadroda yer alan Cansu Özbay, Saliha Şahin, Eda Erdem Dündar, Zehra Güneş, Simge Aköz, Ebrar Karakurt, Gizem Örge, Aslı Kalaç, Ayça Aykaç ve Hande Baladın daha önce madalya sevinci yaşamıştı.

***

BAŞARILARLA DOLU BİR BRANŞ

Türkiye’de kadın voleybolu açık ara en başarılı spor branşı. Hem kulüpler hem ulusal takımla birçok başarıya imza atan kırmızı-beyazlılar dünyanın en büyük voleybol ekollerinden biri olarak görülüyor. O başarılardan bazıları:

• Tarihinde 1992 Balkan Şampiyonası, 2005 Akdeniz Oyunları, 2014 CEV Avrupa Ligi, 2015 Avrupa Oyunları ve 2021 İslami Dayanışma Oyunları şampiyonlukları bulunan Filenin Sultanları" en büyük başarısını dün FIVB Uluslararası Ligi’nde altın madalya alarak yaşadı.

• Türkiye, kadın voleybolunda dünya şampiyonu olarak ulusal takım seviyesindeki 6. madalyasını elde etti. Ay-yıldızlı ekip, bu başarısıyla tarihinde ilk kez dünya sıralamasının zirvesinde yer aldı.

• Kulüpler düzeyinde 2011’den bu yana Türkiye, 8 kez Avrupa şampiyonluğu elde etti. Bu süreçte VakıfBank, 6 kez ile en fazla şampiyon olan ay-yıldızlı ekip oldu. Birer kez de Fenerbahçe ile Eczacıbaşı bu organizasyonda şampiyonluğa ulaştı. VakıfBank, 2011, 2013, 2017, 2018, 2022 ve 2023’te, Fenerbahçe 2012, Eczacıbaşı ise 2015’te kupayı kaldırma sevincini yaşadı.

• 1991 yılından bu yana Uluslararası Voleybol Federasyonu (FIVB) tarafından düzenlenen Kadınlar Dünya Kulüpler Şampiyonası’nda Türkiye, 3 farklı takımla 7 kez şampiyonluğa ulaştı ve bu alandaki en başarılı ülke oldu. VakıfBank’ın 4 kez ile en fazla şampiyon olduğu organizasyonda Eczacıbaşı 2, Fenerbahçe ise 1 kez dünya şampiyonluğu elde etti.

• Türkiye, Avrupa’nın 2 numaralı organizasyonu Kadınlar CEV Kupası’nda 5, 3 numaralı turnuvası Kadınlar CEV Challenge Kupası’nda 4 şampiyonluk kazandı. İlk olarak 1999’da Kadınlar CEV Kupası’nda şampiyonluğa ulaşan Eczacıbaşı, 2018 ve 2022’de de bu kupayı müzesine götürdü. VakıfBank Güneş Sigorta 2004’te, Fenerbahçe ise 2014’te bu kulvarda şampiyon oldu.

• Kadınlar CEV Challenge Kupası’nda Bursa Büyükşehir Belediyespor 2015 ve 2017’de mutlu sona ulaşarak Türkiye’ye uluslararası kupa kazandırdı. Bu organizasyonda diğer şampiyonluklar 2008’da VakıfBank Güneş Sigorta ve 2021’de Yeşilyurt tarafından getirildi.