Derinleşen kriz AKP-MHP blokunu köşeye sıkıştırırken iktidar, dış politikada tansiyonu giderek yükseltiyor. Erdoğan-Macron gerilimini değerlendiren Prof. Dr. Burak Çopur, “Ankara, İslamofobi üzerinden iç siyaseti konsolide ediyor, Macron’un tepkisi Erdoğan’ın işine geldi” diyor.

Gerilim iç siyasete yarıyor

Mehmet Emin Kurnaz

Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Macron arasındaki gerilim giderek tırmanıyor. Birçok Avrupa kentinde aşırı sağcı gruplar provokatif gösteriler düzenlerken Fransız karikatür dergisi Charlie Hebdo'nun dün yayımlanan kapağında Cumhurbaşkanı Erdoğan müstehcen şekilde karikatürize edildi. Partisinin grup toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Erdoğan, Charlıe Hebdo dergisine tepki gösterdi. Avrupa ve Fransa'ya da yüklenen Erdoğan, "Siz değil misiniz milyonlarca Cezayirliyi katleden. Siz katilsiniz katil!” ifadelerini kullandı.

Tabanı konsolide etme çabası

Derinleşen kriz, oy kaybeden AKP-MHP blokunu iyice köşeye sıkıştırırken iktidar, tabandaki dağılmayı dış politikada tansiyonu yükselterek önlemeye çalışıyor. Erdoğan hemen her konuşmasında biraz daha vites yükselterek İslam karşıtlığı üzerinden Macron ve Avrupa’yı hedef alıyor. Avrupa ve Türkiye’de sağ grupların eylem ve etkinlikleriyle iyice tırmanan gerilim, iç politika malzemesine dönüşüyor. Üstelik Erdoğan, muhalefeti de çizdiği eksene çekmeyi başarıyor.


Avrupa’ya yaymaya çalışıyor

Gelişmeleri BirGün’e değerlendiren Almanya’dan Siyaset Bilimci Prof. Dr. Burak Çopur “Fransa’da yaşanan vahşi cinayetle başlayan tartışma bugün farklı noktalara doğru gidiyor. Türkiye’nin bu cinayetin vahametini yeterince anladığını düşünmüyorum” diye konuştu. Erdoğan’ın ateşe körükle gittiğini, Charlie Hebdo karikatürü ile gerilim daha da yükseleceğini vurgulayan Prof. Çopur, “Erdoğan’ın toplumu kutuplaştırarak siyaset yaptığını biliyoruz. Fransa meselesini büyüterek ülkedeki sorunların üzerini örtmeye çalıştığını görüyoruz. Türkiye, gerilim ve kutuplaştırma siyasetini Avrupa’ya yaymaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın istediği tepkiyi veriyor

gerilim-ic-siyasete-yariyor-798440-1.

Erdoğan’ın, İslamofobi üzerinden Türkiye’de iç siyaseti konsolide etmeye çalıştığını söyleyen Çopur sözlerini şöyle sürdürdü: “Krizden Macron da faydalanıyor. Fransa’da aşırı sağcı-popülist bir kitle var. Macron bu kesimlerin de baskısını üzerinde hissediyor. Macron ve Hebdo Erdoğan’ın tam istediği tepkiyi veriyor. Erdoğan bu sayede içeride muhalefeti de istediği şekilde dizayn ediyor. Kendi Cumhurbaşkanlığı’nı da garantiye almaya çalışıyor. Öte yandan Batı’da yaşayan Türk ve Müslümanları kendi nüfusuna çekme gayretinde. Erdoğan İslam dünyasının liderliğine soyunuyor. Pakistan, Azerbaycan ve Katar’ın desteğiyle bu mümkün değil. Suudi Arabistan Türk mallarını boykot ederken ve Uygurlar ezilirken ses çıkarmıyor. Böyle Ümmetin lideri nasıl olunur?”

Türkiye giderek Batı’dan kopuyor

Almanya’da camiye yapılan yolsuzluk operasyonunu da hatırlatan Çopur sözlerini şöyle tamamladı: “Ortada bir yolsuzluk meselesi var ama Erdoğan durumu İslam karşıtlığına indirgiyor. Asıl tehlikeli olan bir medeniyetler çatışmasını körüklemeye çalıştığı izleniminin ortaya çıkması. Fransa ile Türkiye rejimi bugün ideolojik olarak birbirine zıt konumda. Türkiye’de İslamcı bir rejim yaratılmak istenirken Fransa laik bir yapıya sahip. Her iki taraf da birbirinin değerleri ile hesaplaşıyor izlenimi de ortaya çıkıyor. Fransa’yla çatışma aslında Türkiye’nin ne kadar Batı’dan koptuğunu da gösteriyor.”

***
Charlie Hebdo hakkında soruşturma

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alan Fransız dergisi Charlie Hebdo’nun yetkilileri hakkında “cumhurbaşkanına hakaret” suçundan resen soruşturma başlattı.

***

Erdoğan’dan askıda ekmek tepkisi

Partisinin Grup Toplantısı’nda konuşan Erdoğan, MHP'nin ‘askıda ekmek’ uygulamasına tepki gösterdi. Erdoğan, “Bugün evine ekmek götüremeyen diye bir şey Türkiye’de var mı? İnanıyor musunuz buna? Dünyada en iyi noktada olan bir ülkeyiz” dedi. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun boykot yapılacaksa ‘Emine Hanım çantasını yaksın’ çıkışına da yanıt veren Erdoğan, “Airbus’ları satmamızı istiyorsun, onunla bunun ne alakası var. Biri stratejik bir ürün ve sadece Fransız malı değil ortaklık malı zavallı” diye konuştu.