Belarus’la ilgili görüş ayrılığına düşen Avrupa ülkeleri ile Rusya arasında kriz sürerken Almanya, Rus muhalif Navalni’yle ilgili de Rusya’ya baskı kuruyor.

Gerilim tırmanıyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tartışmalı seçimlerin ardından ülke genelinde büyüyen protestolar karşısında “dış müdahale” ihtimalinin gündeme geldiği Belarus’ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ağırlığı artıyor.

Belarus’un Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’ya yaptırımlara hazırlanan Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile Rusya arasında yeni kriz patlak verirken Almanya’da tedavisi süren Rus muhalif Aleksey Navalni’nin “zehirlendiği” şüphesi de iki taraf arasında yeni gerilim konusu oldu.

Almanya, Navalni’nin Rus hükümeti tarafından zehirlendiğine ilişkin bulguya rastlanması halinde yaptırım uygulanacak bir diğer ülkenin Rusya olacağının sinyalini verdi.

‘SEÇİMLER MEŞRU’

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün Belarus’ta yapılan başkanlık seçimlerini kabul ettiğini açıkladı. Avrupa’nın ve Belaruslu muhaliflerin tekrarlanmasını istediği seçimle ilgili net bir tutum alan Putin, Rossiya-1 televizyonuna verdiği demeçte, “Biz seçimlerin meşru olduğunu kabul ettik. Lukaşenko’yu seçimlerdeki zaferi dolayısıyla kutlamıştım. Fakat şüphesiz orada olup bitenlere karşı kayıtsız kalamayız” dedi. Belarus’taki gelişmeleri “iç mesele” olarak ilan eden Putin, Belarus yönetiminin seçimler öncesinde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) temsilcilerini gözlemci olarak çağırdığını ancak onların gelmediğini de sözlerine ekledi. Putin bu hafta Belarus için ‘gerektiğinde’ kullanılacak bir polis gücünü hazır ettiklerini de açıklamıştı. Lukaşenko da “Putin’le Belarus’un batısında askeri tehdit oluşması halinde ortak askeri güç kullanma kararı aldık” demişti.

AB’DEN UYARI

Putin’in Lukaşenko’yu desteklemesine ise Avrupa Birliği’nden tepki geldi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “Rusya defalarca Belarus’taki durumun ülkenin içişleri olduğunu söyledi. Belarus’un geleceğini belirleme hakkı Belarus halkına aittir” diyerek Moskova’yı “olaylara müdahale etmeme” konusunda uyardıklarını ifade etti.

***

Navalni ‘yaptırım’ konusu olabilir

Zehirlendiği şüphesiyle hastaneye kaldırılan ve halen komada olan Rus muhalif Aleksey Navalni’nin durumu da Almanya ile Rusya arasında kriz konusu oldu. Rusya’da Omsk Hastanesi’nde tedavisi sürerken apar topar Almanya’daki Charite Hastanesi’nde tedavi altına alınan Navalni’yle ilgili ilk kez Rusya’ya yaptırım gündeme geldi. Almanya Dışişleri Bakanı Maas, “Navalni’nin zehirlenme vakasının ardında Moskova’nın olduğu sonucuna varmaları durumunda Rusya’ya karşı diplomatik yaptırım uygulamaya hazır olduklarını” ifade etti.