Gerze Termik Santralı elektrik üretim lisansının Danıştay’daki iptal davasının ilk duruşması görüldü. ‘Bir günlük kesinti nelere mal olur?’ diye savunma yapan EPDK avukatının kehaneti tuttu

Gerze’de son resmi izin de iptal yolunda

DOĞU EROĞLU

Sinop’un Gerze ilçesi ve Yaykıl Köyü sakinlerinin 6 yıl boyunca sürdürdüğü ve Mart ayı başında Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinin sona erdirilmesiyle resmen kazandığı termik santral mücadelesinde, geriye kalan tek resmi belge olan elektrik üretim lisansında da sona gelinmek üzere. EPDK’nın verdiği lisansın iptali için Danıştay 13. Dairesinde görülen duruşmada Gerzelilerin avukatlarıyla, Anadolu Grubu ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun avukatları karşı karşıya geldi. Duruşmaya yapılan savunmalardaki garip ifadeler damga vurdu. EPDK avukatı, “Kurumumuz çevreci” deyip kalkınma politikalarını methetti, Anadolu Grubu avukatıysa “Anadolu Grubunun sahiplerinde para hırsı değil başarı hırsı vardır” dedi.

DAVADA 6 YIL SONRA DURUŞMA 
Sinop Barosu ve Gerzeli yurttaşların açtığı davanın Danıştay 13. Dairesindeki duruşmasında ilk söz alan eski Bakan, Avukat Yaşar Topçu oldu. Topçu, 6 yıl önce açılan davada ilk duruşmanın yapılmasınaysa tepki gösterdi. Davaya müdahil Ekoloji Kolektifi avukatlarıysa ÇED sürecinin sona erdirildiğini, yasal sürede inşaata başlanamadığı için lisansın iptalini istedi.

AVUKAT ELEKTRİK KESİNTİSİNİ BİLDİ   
EPDK avukatı, artık ÇED kararı olmadan elektrik üretim lisansı vermediklerini belirterek, “Kurumumuz çevrecidir. İşlemde hukuka aykırılık yoktur. Üretim lisansı verildikten sonra faaliyet başlayacak diye bir şey yok, başka kontrol mekanizmaları var” diye konuştu. EPDK avukatının tüm yurtta saatler süren elektrik kesintisinin birkaç dakika öncesinde sarf ettiği, “Bir günlük elektrik kesintisi nelere mal olur, hepimizin malumu” ifadesiyse, kesintinin ardından şaşkınlık yarattı.

‘PARA DEĞİL BAŞARI HIRSI’
Anadolu Grubu avukatlarıysa çevre mücadelesini eleştirdi. “Çevreciliğimizi tüm dünyayı düşünerek işletmeliyiz; Gerze’de termik santral istemeyip Elbistan’dakine razı olmak gibi bir şey söz konusu olamaz” diyen şirket avukatı, “ÇED yok diye üretim lisansını durdurdular, ÇED almak isteyince de araçlar yakıldı. ‘Ormanda termik santral kurulmaz’ diye bir kural yok. ÇED süreçleri büyük projelerin önünü kapıyor” sözleriyle Gerze mücadelesini eleştirdi. Şirket avukatı, Anadolu Grubu sahiplerinin pek çok işletmenin gelir durumlarının son derece iyi olduğunu, para hırslarının söz konusu olmadığını, memlekete faydalı olmak için başarı hırslarının bulunduğunu aktardı.

***

ÇED olmadan üretim lisansı
Çevre Kanunu’nun 10’uncu maddesinin 2’nci fıkrasında, ÇED Olumlu ya da ÇED Gerekli Değildir kararı alınmadıkça, bir proje hakkında izin veya ruhsat verilemeyeceği, proje yatırımına başlanamayacağı belirtilmesine karşın, EPDK ÇED kararı beklemeden Gerze Termik Santralına 20 Kasım 2008’de elektrik üretim lisansı vermişti. Öte yandan Gerze Enerji Santralı elektrik üretim lisansında tesisin tamamlanması için belirlenen yasal süre olan 64 ay aşıldı. Lisansın yürürlüğe girdiği 20 Kasım 2008 tarihi üzerinden 76 ay geçti ancak inşaatına dahi başlanamayan santrala ait, Gerzelilerin talebine karşın EPDK tarafından iptal edilmedi.