Geyikler ve akbabalar kazandı
Köylüler ÇED toplantısının yapılmasına izin vermemişti. (Fotoğraf: BirGün)

Haber Merkezi

Ankara’nın ili Beypazarı ilçesi Doğanyurt Köyü’nde yapılması planlanan ‘kalker ocağı ve kırma eleme tesisi’ne karşı mücadele zaferle sonuçlandı. Bölge halkının itirazları ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (ASKİ) verdiği olumsuz görüşün ardından ÇED süreci sonlandırıldı.

Doğanyurt, Türkiye’deki dört akbaba türünün aynı anda görülebildiği, geyik, vaşak, ayı ve kurt gibi 28 memeli türünün ve 21 endemik bitkinin yaşam alanı olan ender özelliklere sahip bir köy olarak biliniyor. Uzmanlar hem doğa tarihi araştırmaları hem de biyolojik çeşitlilik için önemli olan bu alanın hemen koruma altına alınması gerektiğini söylüyor. Bölgenin koruma altına alınması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurulmuştu. Bölgenin ekolojik raporu tamamlandı, kısa süre içinde sit alanı ilan edilmesi bekleniyor. 

Doğanyurtlular Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Adil Taşkıran “Binlerce yıldır bu dağlarda tiftik keçileri, geyikler, akbabalar yaşıyor. Köyümüzü, meralarımızı ve kültürümüzü yok edecek bu projeye karşı üç yıldır mücadele veriyoruz. Biz çocuklarımızla köyümüze ve doğamıza sahip çıkıyoruz. Nihayet doğamızı yok edecek bu proje iptal edildi” dedi.

10 yılı aşkın süredir bölgede çalışmalarını sürdüren Doğa Derneği’nin başkanı Dicle Tuba Kılıç ise “Beypazarı Doğanyurt Köyü’nün verdiği mücadele, Anadolu’nun doğa koruma tarihinde başarılı bir örnek olarak yerini aldı. Doğa üzerinde geri dönüşü olmayan zararlar veren bu tür projelere ruhsat verilirken bölgenin biyolojik çeşitliliği ve kültürel değerleri dikkate alınmalı” ifadelerini kullandı.