Mücella Yapıcı, hakkındaki kararın bozulmasının istenmesine tepki gösterdi. “Beni diğer sanıklardan ayıramazsınız” diyen Yapıcı, “Hakkımda delil yoksa diğer sanıklar için de yoktur” ifadelerini kullandı.

Gezi bütündür, sanıklar ayrılmaz
Gezi davasında tutuklama kararının çıkması birçok kentte protesto edilmişti. (Fotoğraf: Depo Photos)

Haber Merkezi

Gezi tutuklularının mahkûmiyeti sürerken Mücella Yapıcı, Cumhuriyet Yargıtay Başsavcılığı’nın Yargıtay 3. Ceza Dairesi'ne gönderdiği Gezi tebliğnamesinde kendisi hakkındaki kararın bozulmasına tepki gösterdi. Yapıcı, "Beni diğer sanıklardan ayırarak hukuk ve adalet yaratamazsınız" dedi.

Tebliğname yayımladıktan sonra Yapıcı'nın avukatı Fikret İlkiz, Bakırköy Cezaevi'ne gidip Yapıcı ile bir görüşme yaptı. Görüşmeyi T24’teki köşesine taşıyan Murat Sabuncu, Yapıcı’nın sözlerini şöyle aktardı: “Kendimi aşağılanmış ve hakarete uğramış hissediyorum. Öyle bir algı yaratılıyor ve öyle bir durum ortaya çıkarmak istiyorlar ki, Mücella Yapıcı 'yaşlı başlı birisidir onu ayıralım ve cezaevinde ölmesin."

Tebliğnameyi hayretle karşıladığını aktaran Yapıcı, “Bu davada yargılananlar bakımından beni diğer sanıklardan ayırarak hakkımda böyle bir yargıya varılamaz. Kendimi aşağılanmış ve hakarete uğramış hissediyorum. Öyle bir algı yaratılıyor ve öyle bir durum ortaya çıkarmak istiyorlar ki, Mücella Yapıcı 'yaşlı başlı birisidir onu ayıralım ve cezaevinde ölmesin'. Başlarına dert olmamdan çekiniyorlar” ifadelerini kullandı.

BERAAT ETTİM

Daha önceki yargılamalarda beraat ettiğini hatırlatan Yapıcı şöyle devam etti: “Herkesin kararını onaylayacaksınız, Mücella Yapıcı hakkındaki mahkûmiyeti bozacaksınız. Böyle şey olmaz. Mademki benim hakkımda mahkûmiyetime yeterli, kesin ve inandırıcı delil yoksa, elde edilememişse, delil yoksa, diğer sanıklar bakımından da kesin ve inandırıcı delil yok demektir. Tebliğnamede yazılı. Daha önce İstanbul Asliye Ceza'da yargılandım ve beraat ettim. 30. Ağır Ceza'da yargılandım beraat ettim. O zaman hakkımdaki davayı reddedin. Şimdiye kadar hiçbir yargı organı davanın reddi gerekir demedi. Neden? Böyle bir karar vermek istemiyorlar. Gezi davası bir bütündür ve haklarında mahkûmiyet kararları verilenlerin hepsi delilsiz yargılanmış ve haklarında inandırıcı bir delil olmadan mahkûmiyet kararı verilmiştir.”

Yargının bağımsız ve tarafsız olmadığının altını çizen Yapıcı, “Türkiye'deki hukuk budur. Tebliğname benim için şaşırtıcı olmadı ama en üzüldüğüm ve öfkelendiğim tarafı benim hakkımda mahkûmiyetine yeterli, kesin ve inandırıcı delil elde edilemedi deniliyor ama ardından 'sabit olan eylemleri nedeniyle ayrı ayrı cezalandırılması gerekirken' denilmiş. Göstersinler o zaman hangi eylemlerim suçmuş, sabitmiş. Böyle bir hukuk anlatısı olmaz, olamaz” diye konuştu.

İNANARAK YAPTIM

Diğer sanıklardan ayrılarak hukuk ve adalet yaratamayacaklarını ifade eden Yapıcı, “Cezaevindeyim, yaptığım her şeyi inanarak yaptım ve kendi kendime çok bahtiyarım. Çünkü ne benim ne diğer sanıkların hiçbirimizin suç işlemediğimize adım gibi eminim. Gezi davasında ben değil, bizler varız” dedi. 

YİNE TİYATRO İZLETİLİYOR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynel Emre, Gezi Parkı davasında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın verdiği tebliğnameye tepki gösterdi. Avukat Zeynel Emre, “Mücella Yapıcı haricindeki tüm isimler için istenen cezaların onanmasının talep edildiği tebliğnamede, kanıtlara dayalı hukuki bir tartışma yapılmaksızın, verilen cezalara siyasi ve ideolojik kıyafet giydirilmek istenmiştir. Bizzat AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarıyla yönlendirdiği Gezi Parkı Davası’nda yaşanan tüm süreç, kararın önceden verildiğini ve bizlere, sahnesinin mahkeme salonları olduğu bir tiyatronun izletildiğini düşündürmektedir" dedi.