Gezi direnişinde polisin attığı gaz kapsülüyle ayağından yaralanan Aydın Aydoğan soruşturmasının savcısı Kiraz, polis şiddeti görüntülerinin incelenmesinden vazgeçti

Gezi’deki polis şiddeti savcı eliyle karartılıyor

ELÇİN YILDIRAL - @elcinyildiral

İstanbul’daki Gezi Direnişi’nde gaz kapsülünün isabet etmesi sonucu ayağından ağır yaralanan ve hâlâ yürümekte zorluk çeken Aydın Aydoğan soruşturmasını yürüten savcı Mehmet Selim Kiraz ilginç bir karar aldı. Savcı Kiraz, şiddet uygulayan polislerin tespiti için Ulusal Kriminal Büro’ya gönderdiği görüntüleri bir yıl sonra geri istedi. 28 Ocak 2015 tarihli  “Bilirkişi İncelemesinden Vazgeçilmesi Kararı” dilekçesinde savcı Kiraz, “Her ne kadar 12 Aralık 2014 tarihli karar gereğince dosyamıza bilirkişi olarak atanmış ise de iş bu karar ile bilirkişi incelemesinden vazgeçilmesine karar verilmiştir” dedi.

SAVCI KENDİSİYLE ÇELİŞİYOR
Aydın Aydoğan, savcının kendisine ‘göstericilerin kameraları tahrip ettiğini bu nedenle de görüntülerin bozuk’ olduğunu kaydettiğini belirterek, daha sonra ise aynı savcının “tahrip edilmiş” dediği görüntüleri “Jandarma Kriminal Dairesi’ne göndereceğim” dediğini savcının beyanlarının çelişkili olduğunu söyledi. Aydoğan’ın avukatı Bekir Korkmaz, herhangi bir gerekçe belirtilmeden görüntülerin geri istenmesine anlam veremediklerini ifade etti.  
Gezi’de bir gözünü kaybeden Erdal Sarıkaya’nın da avukatlığını yapan Korkmaz, müvekkillerinin yaralandıkları olay yeri ve saati ile polislerin tespiti için görüntüleri aynı tarihte Ulusal Kriminal Büro’ya gönderdi.  Erdal Sarıkaya’nın Ulusal Kriminal Büro raporu geçtiğimiz günlerde dosyaya girerken, Aydın Aydoğan ile ilgili savcının almış olduğu bu karar ise kafaları karıştı.


BERKİN'İN SAVCISI
Memur suçlarını soruşturan savcı Kiraz, Gezi dosyalarını inceliyor. Bu dosyalardan biri de Gezi Direnişi’nde polisin attığı gaz kapsülünün başına isabet etmesi nedeniyle yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın dosyası.